4 Ιαν 2017

Μαζικές εκκαθαρίσεις στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ετοιμάζει ο Μητσοτάκης - Ποιοι θα δουν την πόρτα της εξόδου

Μαζικές εκκαθαρίσεις στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας για τις επόμενες εκλογές σχεδιάζει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Μεγάλος αριθμός πολιτευτών που ήταν υποψήφιοι το 2015 ή και παλαιότερα θα δουν την «πόρτα της εξόδου», ενώ την…
ίδια τύχη θα έχουν και αρκετά στελέχη που φιλοδοξούν να διεκδικήσουν για πρώτη φορά την ψήφο του ελληνικού λαού.
Κανείς δεν μπορεί να ελπίζει αν δεν πάρει το «πράσινο φως» από την ειδική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος και στην οποία μετέχουν πρόσωπα της απολύτου επιρροής της ηγετικής ομάδας. Το επιχείρημα που προβάλλει ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι η ανάγκη ριζικής ανανέωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και η απαλλαγή της από πρόσωπα που είτε έχουν φθαρεί πολιτικά είτε το όνομά τους έχει ταυτιστεί (συνδεθεί) με δυσάρεστες καταστάσεις τα προηγούμενα χρόνια, ούτως ώστε τα ψηφοδέλτια της παράταξης να είναι περισσότερο ελκυστικά για τους ψηφοφόρους, που «έχουν βαρεθεί να βλέπουν τα ίδια πρόσωπα για δεκαετίες», όπως χαρακτηριστικά λένε στενοί συνεργάτες του. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί από τους νέους που θα περιληφθούν στα ψηφοδέλτια δεν θα προέρχονται αναγκαστικά από την οργανωμένη βάση του κόμματος, αλλά θα έχουν ως αφετηρία την αγορά, όπου θα έχουν επιδείξει έργο και αποτελεσματικότητα στον τομέα τους, σε ορισμένες περιπτώσεις δε ενδεχομένως να μην προέρχονται καν από τους κόλπους της παράταξης. Λέγεται μάλιστα ότι τα πρόσωπα αυτά θα παίρνουν σταδιακά το «πράσινο φως» για να είναι υποψήφιοι προκειμένου να προετοιμάζονται για τις επόμενες εκλογές, δεδομένου ότι ως νέοι θα πρέπει να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι δεκάδες πολιτευτές που στις προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφιοι βρίσκονται ήδη με το ένα πόδι εκτός συνδυασμών. Με ελάχιστες εξαιρέσεις ακόμη κι εκείνοι που είχαν καταλάβει θέσεις επιλαχόντων. 
Απώτερος στόχος του κ. Μητσοτάκη με τις μαζικές εκκαθαρίσεις είναι -προωθώντας υποψηφίους της απολύτου εμπιστοσύνης του- να αποκτήσει τον έλεγχο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Κάτι που δεν διαθέτει αυτήν τη στιγμή, καθώς στη συντριπτική πλειονότητά τους οι βουλευτές είχαν στις εσωκομματικές εκλογές στηρίξει ενεργά τον Β. Μεϊμαράκη κι έκτοτε παρακολουθούν -οι περισσότεροι εξ αυτών- από απόσταση τις δραστηριότητες της Νέας Δημοκρατίας. Στενοί συνεργάτες του στο Κοινοβούλιο περιγράφουν ως περίπου οδυνηρή την όλη κατάσταση, καθώς «πρέπει κάθε τόσο να ψάχνουμε τους βουλευτές για να στηρίξουν μια πρωτοβουλία της παράταξης», σημειώνουν. Οι βουλευτές από την πλευρά τους απαντούν ότι η σημερινή ηγεσία τους αντιμετωπίζει με σχεδόν απαξιωτικό τρόπο και ότι τους θυμάται μόνο όταν χρειάζεται να ψηφίσουν ή να μην ψηφίσουν μια πρόταση ή ένα νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη είναι και η προειδοποίηση στενών συνεργατών του ότι -παρά τα όσα προβλέπει το καταστατικό- εκτός ψηφοδελτίων μπορεί να μείνουν ακόμη και εν ενεργεία βουλευτές, με κριτήριο την προσφορά τους στην παράταξη και τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να ανέβει στην εξουσία. Όλα τα παραπάνω προοιωνίζονται τριβές και ισχυρές αναταράξεις στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Γ. Ζ.
ΠΑΡΟΝ