26 Ιαν 2017

Στο Ηράκλειο η Πρωτοβουλία των «τριών» - Από κοντά και το Ποτάμι

Το Ηράκλειο είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας των τριών πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Φλωρίδη, Άννας Διαμαντοπούλου και Γιάννη Ραγκούση, της “πρωτοβουλίας των τριών” όπως την αποκαλούν στα δημοσιογραφικά γραφεία, ή αλλιώς “ώρα αποφάσεων”
όπως αυτοαποκαλείται η κίνηση, με διακριτή πλέον παρουσία στελεχών του Ποταμιού. 
Ρεπορτάζ: Αλέξης Μαυραγάνης 
Στην ομιλία που θα πραγματοποιηθεί απόψε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Ηρακλείου θα παραστούν τόσο ο βουλευτής Ηρακλείου του κόμματος, Σπύρος Δανέλλης, όσο και η Αντιγόνη Λυμπεράκη, που ήταν βουλευτής με το Ποτάμι την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2015. Μάλιστα η κυρία Λυμπεράκη θα λάβει το λόγο μετά τους τρεις πρώην υπουργούς στην εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 7.30 το απόγευμα. 
Η παρουσία των δυο στελεχών του Ποταμιού αναδεικνύει και την έμπρακτη στήριξη του Σταύρου Θεοδωράκη στην πρωτοβουλία και είναι ένα πρώτο βήμα πριν την πολιτική σύγκλιση των δυο πλευρών, γεγονός που θα καταστήσει την πλευρά αυτή τον αντίπαλο πόλο στη Δημοκρατική Συμπαράταξη - εάν κι εφόσον οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δεν αποφασίσουν την ένταξη στο όχημα της Συμπαράταξης. 
Ο χρόνος πιέζει πάντως και τις δυο πλευρές: Η μεριά των πρώην υπουργών πρέπει να δείξει ότι φέρνει ένα αποτέλεσμα η κινητοποίησή τους και μετρατρέπεται σε μια πολιτική κίνηση. Η πλευρά Θεοδωράκη πιέζεται κυρίως από τους βουλευτές του Ποταμιού (έχουν αποχωρήσει τέσσερις, ενώ οι εναπομείναντες βουλευτές έχουν πολλές φορές επισημάνει ότι το κόμμα πρέπει να μετεξελιχθεί ή να ενθυλακωθεί σε κάτι ευρύτερο εάν θέλει να διασωθεί πολιτικά) και πρέπει σχετικά άμεσα να διευκρινήσει το εάν προτίθεται να διαλύσει το Ποτάμι, ή να δεχθεί την πρωτοβουλία των τριών στελεχών σαν μια συνιστώσα μέσα στο δικό του κομματικό μηχανισμό. 
Κρίσιμο ρόλο θα παίξει και το εάν οι δημοσκοπήσεις δείξουν μια καταγραφή της κίνησης σε επίπεδο κοινωνίας και ψηφοφόρων. Στο θετικό σενάριο, τα πράγματα θα προχωρήσουν με κεντρικό πολιτικό μήνυμα, την πρόθεση κυβερνητικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, τη στιγμή που τα σχήματα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ, Δημαρ και Κινήσεις Συνεργασίας) έχουν μέχρι στιγμής ξεκαθαρίσει ότι κρατούν ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κι αποκλείουν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε μια κυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετεκλογικά. Στο αρνητικό σενάριο, εάν δηλαδή οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώσουν θετική δυναμική στο εγχείρημα, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το ποια θα είναι η συνέχεια αυτής της προσπάθειας. 
http://www.koolnews.gr/