17 Ιαν 2017

Ν.Τραμπ προς Γερμανία: «Εάν θέλετε να πουλάτε αυτοκίνητα στις ΗΠΑ θα φτιάξετε εδώ εργοστάσια όχι στο Μεξικό»!

Ράπισμα στην γερμανική αλαζονεία απ τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λίγα 24ωρα πριν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ως ο 45ος πρόεδρος.
Αιτία για την σύγκρουση με το
Βερολίνο στάθηκε η αναφορά του Τραμπ στο εργοστάσιο που ετοιμάζει η BMW στο Μεξικό και το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2019. Ο εκλεγμένος πρόεδρος είπε πως εάν η γερμανική εταιρεία θέλει να κτίσει εργοστάσιο στο Μεξικό και μετά να εξάγει τα αυτοκίνητά της στις ΗΠΑ θα «φάει» ταρίφα στα εισαγόμενα αυτοκίνητα.
«Μπορούν να κτίσουν εργοστάσιο στο Μεξικό για τις ΗΠΑ, αλλά θα πληρώσουν 35% παραπάνω φόρους για κάθε αυτοκίνητο που έρχεται στις ΗΠΑ». Δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην γερμανική Bild σπέρνοντας τον πανικό στην γερμανική κυβέρνηση.
Ο Τραμπ είπε ακόμη ότι αυτό που πρέπει να κάνει η BMW είναι να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο στις ΗΠΑ και όχι στο Μεξικό: «Θα ήταν πολύ καλύτερα για αυτούς και για τις προσπάθειές μας εάν κατασκεύαζαν το εργοστάσιο εδώ» τόνισε ακόμη ο Τραμ.
Το εργοστάσιο το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει την λειτουργία του το 2019 θα παράγει τη νέα σειρά σεντάν της σειράς BMW 3, με την εταιρεία να δηλώνει ότι η παραγωγή του έδει ως στόχο τη γενικότερη παγκόσμια αγορά και όχι αποκλειστικά τις ΗΠΑ, αλλά φυσικά όλοι γνωρίζουν πως ο κύριος στόχος των εξαγωγών από το εργοστάσιο στο Μεξικό θα είναι η αμερικανική αγορά.
 Ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης και υπουργός οικονομίας Ζίγκμαν Γκάμπριελ δήλωσε με τη σειρά του στην εφημερίδα Bild ότι η επιπρόσθετη φορολογία στα γερμανική αυτοκίνητα θα κάνει την «αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία λιγότερο ανταγωνιστική ενώ τα προϊόντα της θα είναι πιο ακριβά».
Ο Τραμπ είπε ακόμη ότι οι γερμανικές εταιρείες αυτοκινήτων δεν έχουν καλή συμπεριφορά, λέγοντας πως «κανείς μπορεί να δει έξω από κάθε αμερικανικό σπίτι και μια Mercedes-Benz, για να συμπληρώσει:
«Πόσες Chevrolets έχετε δει στην Γερμανία, Όχι πολλές, για την ακρίβεια καμία. Δεν μπορείς να δεις κανένα αμερικανικό αυτοκίνητο εκεί. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Πρόκειται περί μονόδρομου», είπε ο Τραμπ για να του απαντήσει ο Γκάμπριελ: «Τότε φτιάχτε καλύτερα αυτοκίνητα».