3 Ιαν 2017

ΕΙΝΑΙ αναλγητοι και θελουν απολυσεις στην ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ...κριμα η επισκεψη ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ στην καθαριοτητα του ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Την αντίθεση της ΝΔ με την παράταση των συμβάσεων καθαριότητας δηλώνει μέσω συνέντευξής του στην aftodioikisi.gr o υπεύθυνος του  Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και
βουλευτής Κιλκίς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Γεωργαντάς. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζει έρχεται σε πληρη αντίθεση με το άρθρο 103 του Συντάγματος, το ΠΔ 164/2004 και το Ν. 2190/94 περί ΑΣΕΠ Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γεωργαντάς ζητά να αφεθούν οι δήμαρχοι μόνοι τους να επιλέξουν προσωπικό καθαριότητας, ενώ απαντώντας σε καταγγελίες ότι στελέχη και βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζουν ότι το κόμμα δεν είναι υπέρ της διακοπής των συμβάσεων και, άρα, της απόλυσης των συμβασιούχων, τονίζει χαρακτηριστικά: “Η θέση της ΝΔ είναι σαφέστατη. Καμία παράταση συμβάσεων που έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και τους σχετικούς νόμους, δηλαδή το ΠΔ 164/2004 και το Ν. 2190/94 περί ΑΣΕΠ, δεν πρέπει να γίνει”
Ο κ. Γεωργαντάς εκφράζει τη διαφωνία του και για την πρόσφατη ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να μην εξαντλούν τα ένδικα μέσα απέναντι στους συμβασιούχους που έχουν κερδίσει πρωτόδικες αποφάσεις, με αποτέλεσμα οι συμβάσεις τους να μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου, επισημαίνοντας ότι στην “περίπτωση  αίτησης μονιμοποίησης μέσω της δικαστικής οδού, πρέπει υποχεωτικά να εξαντληθούν όλοι οι βαθμοί δικαιοδοσίας των δικαστηρίων έως ότου η υπόθεση καταστεί αμετάκλητη στο ανώτατο Δικαστήριο”. 
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπεύθυνου του  Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και βουλευτή Κιλκίς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργου Γεωργαντά στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:
-Κύριε Γεωργαντά ποια είναι η θέση της ΝΔ για την παράταση συμβάσεων καθαριότητας;
Η ΝΔ είναι αντίθετη στις παρατάσεις των συμβασεων καθαριότητας που νομοθετησε η κυβέρνηση καθώς έρχεται σε πληρη αντίθεση με το άρθρο 103 του Συντάγματος και τους σχετικούς νόμους. Παράλληλα δεν έρχεται να καλύψει καμία ουσιαστική ανάγκη ή σχετικο αίτημα των φορεων καθώς η δυνατότητα προκηρύξεων είτε εργαζομένων ορισμένου χρόνου είτε και μονίμου προσωπικού για την καθαριότητα είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει σχετικη εξαίρεση από τον περιορισμό των προσλήψεων. Η κυβέρνηση αυθαίρετα παρεμβαίνει στη  λειτουργία των δήμων δημιουργώντας ζητήματα στη λειτουργία τους, κοροϊδεύοντας εργαζόμενους με μια ψεύτικη προσδοκία μονιμοποίησης. Ταυτόχρονα στερούν από κάποιους άλλους εργαζόμενους που το δικαιούνται, να εργαστούν μέσα από τι διαδικασίες ΑΣΕΠ που επιλέχθηκαν .
-Τι  παροτρύνετε εσείς ως ΝΔ τους δημάρχους να κάνουν στις περιπτώσεις της παράτασης των συμβάσεων;
Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να αφεθούν οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια, να επιλέξουν εντός των σχετικών νόμων τον τρόπο με τον οποίο θα προσλάβουν προσωπικό για την καθαριότητα, με βάση τις ανάγκες τους και τις οικονομικές τους συνατότητες. Οι ίδιοι πρέπει να έχουν την επιλογή, γιατί αυτοί είναι που θα στειλουν το λογαριασμο στους δημότες τους.
-Ωστόσο υπάρχουν καταγγελίες εργαζομένων στην aftodioikisi.gr ότι στελέχη αλλά και βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζουν ότι το κόμμα δεν είναι υπέρ της διακοπής των συμβάσεων και, άρα, της απόλυσης των συμβασιούχων…
Η θέση της ΝΔ μέσω των αρμοδιων στελεχών της αλλά και σε κάθε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήταν πάντα σαφέστατη. Καμία παράταση συμβάσεων που έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και τους σχετικούς νόμους, δηλαδή το ΠΔ 164/2004 και το Ν. 2190/94 περί ΑΣΕΠ, δεν πρέπει να γίνει.
-Εκτός όμως από τις παρατάσεις συμβάσεων η κυβέρνηση  νομοθέτησε και τη δυνατότητα των ΟΤΑ να μην εξαντλούν τα ένδικα μέσα απέναντι στους συμβασιούχους που έχουν κερδίσει πρωτόδικες αποφάσεις, με αποτέλεσμα οι συμβάσεις τους να μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου…
Ο μοναδικός τρόπος επιλογής προσωπικού πρέπει να είναι το ΑΣΕΠ και αν υπάρχει περίπτωση  αίτησης μονιμοποίησης μέσω της δικαστικής οδού, πρέπει υποχεωτικά να εξαντληθούν όλοι οι βαθμοί δικαιοδοσίας των δικαστηρίων έως ότου η υπόθεση καταστεί αμετάκλητη στο ανώτατο Δικαστήριο.
http://www.aftodioikisi.gr/