31 Ιαν 2017

Γαλλία: Προς διάσπαση το Σοσιαλιστικό Κόμμα -Κορυφαίοι υπουργοί και βουλευτές εγκαταλείπουν τον «αριστερό» Μπενουά Αμόν

Πρόκειται για μια τυπική ιστορία του «αντάρτη» που έρχεται αντιμέτωπος με «αντάρτες». Παρά την καθαρή νίκη του απέναντι στον Μανουέλ Βαλς, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος για την γαλλική προεδρία, Μπενουά Αμόν,
αντιμετωπίζει εξέγερση εναντίον του.
Εκτιμώντας ότι το πρόγραμμα του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού κόμματος πρόσκειται στην «ριζοσπαστικοποιημένη αριστερά», οι μεταρρυθμιστές του PS τον εγκαταλείπουν ο ένας μετά τον άλλο και ανακοινώνουν ότι δεν θα στηρίξουν την προεκλογική του εκστρατεία για την γαλλική προεδρία.
Κορυφαίοι υπουργοί της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, όπως ο Μισέλ Σαπέν και η Μαρισόλ Τουρέν, απηύθυναν σήμερα προειδοποίηση στον Μπενουά Αμόν ότι δεν συμφωνούν με το προεκλογικό του πρόγραμμα και του ζητούν να αλλάξει κατεύθυνση.
Η Μαρισόλ Τουρέν, υπουργός Υγείας της Γαλλίας, μιλώντας την Τρίτη στο ραδιόφωνο, εκτίμηση ότι ο Μπενουά Αμόν είναι ο αδιαμφισβήτητος υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος. «Αλλά η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές απαιτεί νέες κινήσεις. Ως υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος, ο Μπενουά Αμόν έχει την ευθύνη να συνενώσει το κόμμα ώστε να κερδίσει τις εκλογές, όχι απλά να συμμετάσχει. Αν δεν αλλάξει γραμμή, δεν πρόκειται να ενώσει», προειδοποίησε η κορυφαία υπουργός, η οποία δεν στήριξε στις προκριματικές εκλογές που προηγήθηκαν τον Μπενουά Αμόν γιατί, όπως είπε, «δεν αναγνώριζε τον εαυτό της στο πρόγραμμά του». Ας σημειωθεί ότι το πρόγραμμα του Αμόν είναι λαϊκίστικο, γεμάτο παροχολογία, ενώ ο ίδιος σκέπτεται το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τους κομμουνιστές και τους Οικολόγους της Γαλλίας.

Λίγα λεπτά μετά την Τουρέν, ο Μισέλ Σαπέν άστραψε και βρόντηξε εναντίον του Αμόν. «Ο Αμόν δεν μπορεί να ενώσει το Σοσιαλιστικό κόμμα αν συνεχώς κάνει κριτική για το τι κάναμε ως κυβέρνηση επί πέντε χρόνια», δήλωσε. Ο υπουργός Οικονομίας προειδοποίησε ότι ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος θα πρέπει επίσης «να ενώσει και όσους αισθάνονται περήφανοι για όσα έγιναν».
Ο Μισέλ Σαπέν ζήτησε καθαρά από τον Μπενουά Αμόν να αλλάξει το πρόγραμμά του. «Εχει φαντασία στα κοινωνικά προβλήματα αλλά πρέπει να έχει και αίσθηση των ευθυνών», δήλωσε, οργισμένος, αφού προηγουμένως θύμισε ότι «δεν εξυπηρετεί σε τίποτα να υπόσχεσαι κάτι αν δεν μπορείς στη συνέχεια να το υλοποιήσεις».
«Το καλύτερο θα είναι να περιμένουμε λίγο και να περιμένουμε τις κινήσεις που θα κάνει. Πρέπει να δούμε την δυναμική που θα έχει και να παρατηρήσουμε τον τρόπο που έχει ο καθένας στη συμπεριφορά του και τις ικανότητές του να συνενώσει το κόμμα», πρόσθεσε, σε αυστηρό τόνο, ο Μισέλ Σαπέν.
Υπάρχουν, ωστόσο, κορυφαία στελέχη στο γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα που είναι πολύ πιο επικριτικά απέναντι στον Αμόν. Ο βουλευτής Jean-Marie Le Guen δήλωσε ξεκάθαρα την Τρίτη ότι «μπορεί κάποιος να είναι σοσιαλιστικής και να ψηφίσει τον Εμμανουέλ Μακρόν».
Υπάρχουν άλλα στελέχη που παίρνουν ξεκάθαρα αποστάσεις από την υποψηφιότητα Αμόν για την γαλλική προεδρία. Οι βουλευτές Christophe Caresche και Gilles Savary συνυπογράφουν άρθρο την Τρίτη, στην εφημερίδα Le Monde και αναφέρουν ότι έχουν «πρόβλημα συνείδησης».
«Η ενότητα είναι ο σεβασμός σε όλους, με πράξεις και δεν μπορεί να είναι η υποχρέωση για κάθε σοσιαλιστή να υποκρίνεται», γράφουν.
«Διεκδικούμε δημόσια και ανοιχτά το δικαίωμα να αποσυρθούμε από την προεδρική εκστρατεία γιατί δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να στηρίξουμε την υποψηφιότητα του Μπενουά Αμόν», επισημαίνουν.
Η πίεση μεταφέρεται τώρα στον ίδιο τον Μπενουά Αμόν. Αυτός που υπήρξε «αντάρτης» της κυβέρνησης Ολάντ και επέκρινε συστηματικά την πολιτική της αναγκάζεται τώρα να βρει ένα σημείο ισορροπίας.
Ο Μπενουά Αμόν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές των Οικολόγων, Γιανίκ Ζαντό, ο οποίος του ζήτησε «να απομακρυνθεί από το Σοσιαλιστικό κόμμα».
 iefimerida.gr