25 Ιαν 2017

Πόρισμα - κόλαφος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ
Αριστείδης Μάτιος
Κ όλαφος είναι το πόρισμα της Δικαιοσύνης για πέντε διαγωνισμούς προμηθειών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε διώξεις κατά παντός υπευθύνου βάζοντας στο «κάδρο» ...
υπαλλήλους του Δήμου Θεσσαλονίκης, έπειτα από έρευνα της Οικονομικής Επιθεωρήτριας του ΥΠΟΙΚ Μαρίας Θεοδωρακοπούλου για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα απιστίας.
Στο επίκεντρο της έρευνας, μάλιστα, βρίσκεται συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρία, η οποία ανέλαβε τους διαγωνισμούς. Αντικείμενο της έρευνας αποτέλεσαν πέντε διαγωνισμοί της διετίας 2014-2015, οι οποίοι καταγγέλθηκαν ανωνύμως. Συγκεκριμένα, ο πρώτος αφορούσε την προμήθεια 961 κάδων απορριμμάτων, ύψους 240.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη δικογραφία, αν και υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις από πλευράς της εταιρίας, τελικά ανέλαβε τον διαγωνισμό και τον περάτωσε.
Κοντέινερ
Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορούσε κονδύλι ύψους 224.000 ευρώ για την επισκευή κοντέινερ και διαχείριση αστικών απορριμμάτων. Και σε αυτή την περίπτωση, αν και η εν λόγω εταιρία δεν είχε τα προαπαιτούμενα, εντούτοις κέρδισε τον διαγωνισμό. Ωστόσο, ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε πως δεν τηρούνταν οι προϋποθέσεις και το κονδύλι απορρίφθηκε. Ο τρίτος διαγωνισμός αφορούσε εργασίες τακτικής συντήρησης εξοπλισμού του δήμου και δεν φέρει παρατυπίες.

Ο τέταρτος διαγωνισμός ήταν διεθνής και αφορούσε κονδύλι για επισκευή οχημάτων και μηχανημάτων έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης, ύψους 4.000.000 ευρώ. Κι εδώ η... συνήθης εταιρία ήταν αυτή που «έκοψε» το νήμα. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Ο πέμπτος διαγωνισμός αφορούσε την προμήθεια 30 σκαφών και απορριμματοκιβωτίων ανοιχτού τύπου. Η διαδικασία ματαιώθηκε, καθώς στην πορεία έγινε γνωστό ότι η εταιρία, που ζητούσε 4.500 ευρώ για κάθε σκάφος, είχε πουλήσει τα ίδια αντί 1.500 ευρώ σε άλλους δήμους.
Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση είχε διατάξει ΕΔΕ και ο Γιάννης Μπουτάρης. Το πόρισμα αυτής έδειξε «αμέλεια από μέρους των υπαλλήλων και των υπηρεσιών του δήμου», μεταξύ των οποίων η Επιτροπή Αξιολόγησης, το Τμήμα Ανακύκλωσης, η Επιτροπή Καλής Εκτέλεσης και το Τμήμα Καθαριότητας.
http://www.dimokratianews.gr/