28 Ιαν 2017

Βρετανία και Τουρκία υπέγραψαν αμυντική συνεργασία! Γιατί πρέπει να ανησυχούμε

Όταν Βρετανία και Τουρκία “τα βρίσκουν” θα πρέπει να ανησυχούμε. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι Άγκυρα και Λονδίνο είναι πάντα απέναντί μας. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέϊ μπορεί να ΄κανε “παρατηρήσεις” στον Ερντογάν περί ανθρωπίνων ..
δικαιωμάτων,αλλά η ουσία είναι οι εμπορικές και αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψε μαζί του.
Μέι και Ερντογάν συμφώνησαν στη συγκρότηση ομάδας εργασίας για την προώθηση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία επισκέπτεται την Τουρκία.
“Συμφωνήσαμε ότι θα έχουμε μια κοινή ομάδα εργασίας για να προετοιμάσει το έδαφος των εμπορικών συναλλαγών μας μετά το Brexit”, δήλωσε η Μέι έπειτα από μια συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τι κρύβεται πίσω απ΄ αυτές τις δηλώσεις; Βρετανία και Τουρκία υπέγραψαν αμυντική συνεργασία που προβλέπει ότι η BAE Systems θα αναπτύξει μαζί με τουρκικές εταιρείες το “εθνικό μαχητικό αεροσκάφος” της Άγκυρας το TF-X. Στόχος είναι να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές Τουρκίας-Βρετανίας από τα 15.600.000.000 $ σε $ 20 δισεκατομμύρια.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν μετά την συνάντησή τους οι Τερέζα Μέι και ο Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας εστίασε στις διμερείς οικονομικές σχέσεις και πρόσθεσε ότι συζήτησαν το Κυπριακό, καθώς και την κατάσταση στην Συρία και το Ιράκ.
Σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες που είχε στο προεδρικό μέγαρο, η Μέι είπε πως είναι “υπερήφανη” που η Βρετανία στάθηκε δίπλα στην Τουρκία για την προάσπιση της δημοκρατίας της στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
“Τώρα είναι σημαντικό η Τουρκία να υποστηρίξει αυτή τη δημοκρατία διατηρώντας το κράτος δικαίου και υποστηρίζοντας τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα”, είπε.
http://www.militaire.gr/