18 Ιαν 2017

Πως ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ παρέδωσε τον ΔΟΛ στον ΠΟΥΤΙΝ Eντρομος ο Ψυχάρης ικετεύει έλεος

ΣΤΟ "ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ"
Ηταν 13 Δεκεμβρίου 2016 στην παγωμένη Μόσχα. Στο 5άστερο ξενοδοχείο με θέα την Κόκκινη Πλατεία το προσωπικό του ξενοδοχείου φρόντιζε να μη λείψει τίποτε στον Ελληνα υπουργό με το διεισδυτικό βλέμμα αλά Σέρλοκ Χολμς.
Επειδή η ιδιότητα Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, είναι κάπως σύνθετη ο εξάδελφος του πρωθυπουργού δήλωνε αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών για χάρη ευκολίας που λέμε. Βρισκόταν εδώ για να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (μέλη της οποίας είναι οι χώρες: Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Αρμενία, Κιργιζία).
Από τον Ian Ford
Eπικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν η Επίτροπος Διεθνών Σχέσεων της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής, Τatyana Valovaya η οποία εντυπωσιάστηκε από το παρουσιαστικό του Γιώργου Τσίπρα:Tόσο νέος, τόσο πετυχημένος, τόσο οξυδερκής.
Επισήμως τα θέματα που συζήτησαν περιστράφηκαν γύρω από: (α) τη συνεργασία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, (β) τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων της Ελλάδος με το σύνολο των κρατών – μελών που συμμετέχουν στην Ευρασιατική Ένωση, (γ) την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Επιτροπής της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης στην Αθήνα, Τιγκράν Σαρκισιάν.
Ιδιαίτερη μνεία είχε γίνει στο Συνέδριο που οργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελληνο–Ρωσικών Σχέσεων, στη Θεσσαλονίκη 3 μέρες μετά. Ανάμεσα στις επιχειρηματικές δυνατότητες και προοπτικές που συζήτησαν ο Γιώργος και η Τatyana ήταν και η επικοινωνιακή κυριαρχία της Ρωσίας στην ελληνική κοινή γνώμη μέσω των ΜΜΕ. Οι Τόσο η Valovaya όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξάντρ Τσιμπούλσκι, τον οποίο θα συντούσε στη συνέχεια ο Γιώργος Τσίπρας έδειχναν θορυβημένοι από κάποιες πρόσφατες μετρήσεις που έδειχαν να υποχωρεί-ιδιαίτερα ανάμεσα στους Ελληνες νέους-ο αντιαμερικανισμός.
Στις συναντήσεις Τσίπρα με Valovaya και Τσιμπούλσκι, έπεσαν τα ονόματα των “συντρόφων” επιχειρηματιών οι οποίοι θα έπρεπε να βοηθηθούν από την κυβέρνηση Τσίπρα ώστε να αποκτήσουν στον έλεγχό τους όσο γίνεται περισσότερα και ισχυρότερα ΜΜΕ. Οι Ρώσοι συνομιλητές του Τσίπρα γνώριζαν ότι το φιλορωσικό επικοινωνιακό αφήγημα το τρέχουν για την ώρα κάτι παλαβοί σε περιθωριακά κανάλια. Ηθελαν ένα ισχυρότερο μέσο που να παραπαίμπει στην ένδοξη εποχή, που ο νεαρός τότε Γιώργος Μπόμπολας θα έστηνε στην Ελλάδα δύο φιλορωσικές αυτοκρατορίες, μία από μπετό και μία από μελάνι. Ο Ιβάν Σαββίδης θα ήταν ο νέος Μπόμπολας και η Νέα Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια θα εκδοθεί από τον ΝΕΟ ΔΟΛ με Διοικητή τον Βασίλη Μουλόπουλο.
Είναι 12 Ιουνίου 1978. Το αεροσκάφος της AEROFLOT προσγειώνεται στη Μόσχα. Αποβιβάζονται ο Γιώργος Μπόμπολας με το δικηγόρο του και ολιγομελή ομάδα συνεργατών. Στην αίθουσα υποδοχής τους περιμένει αντιπροσωπεία υψηλών αξιωματούχων, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του VAAP Βασίλι Ρομάνοβιτς Σίτνικωφ. Λίγο καιρό πριν, ο Μπόμπολας είχε αποδεχθεί την πρόταση του Γιάννη Γιαννίκου (μετέπειτα συνεταίρου του) να συμμετάσχει στην έκδοση της Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας.
Ο Γιάννης Γιαννίκος, πρώην αντάρτης που φυλακίστηκε για χρόνια, είχε καταφέρει να γίνει ένας από τους σημαντικότερους εκδότες σοβιετικής φιλολογίας στην Ελλάδα. Την τετραετία 1974-1978 είχε επισκεφθεί πολλές φορές τη Μόσχα προκειμένου να αναπτύξει δεσμούς με τους Σοβιετικούς. Φυσικά, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του βρισκόταν η συνεργασία με το Πανενωσιακό Πρακτορείο Συγγραφικών Δικαιωμάτων (VAAP) της ΕΣΣΔ, την αρμόδια υπηρεσία για τη διανομή των σοβιετικών εκδόσεων στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων εμπορικών και εκδοτικών πρωτοβουλιών που συζητούσαν, ο Γιαννίκος ενδιαφερόταν και τελικά πέτυχε να υπογράψει με τους Σοβιετικούς μια μεγάλη συμφωνία για την έκδοση της 34τομης Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας, που εθεωρείτο «το καμάρι της εκδοτικής βιομηχανίας». Οι Ρώσοι υπόσχονταν βοήθεια αλλά όχι απευθείας χρηματοδότηση του έργου. Αρα ο Γιαννίκος έπρεπε να βρει Ελληνα επενδυτή και να τον φέρει σε επαφή με τους Ρώσους για να διευρυνθεί ο κύκλος των συνεργασιών (όπως υπόσχονταν αόριστα οι Ρώσοι). Αφού ναυάγησαν οι συζητήσεις με άλλον μεγαλοεκδότη της εποχής, ο Γιαννίκος στράφηκε στον Μπόμπολα.
Ο Γιώργος Μπόµπολας συνάντησε, συνοµίλησε και συνεργάστηκε µε τους Σοβιετικούς υπεύθυνους του εκδοτικού οργανισµού VAAP. Μαζί έκλεισαν το mega επιχειρηµατικό deal της εποχής: την έκδοση στην Ελλάδα της Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας.
Οµως, την ώρα που ο ιδιοφυής Ελληνας επιχειρηµατίας έσφιγγε το χέρι των ανώτατων στελεχών του VAAP δεν γνώριζε -όπως κατέθεσε στο δικαστήριο- την κρυφή ιδιότητα των συνοµιλητών του. Σοβιετικός πράκτορας της KGB -χρόνια αργότερα- σε ένορκη κατάθεσή του υπέδειξε τους Πάνκιν και Σίτνικωφ ως συναδέλφους του. ​Ο κύριος συνοµιλητής του Γιώργου Μπόµπολα στη συµφωνία για την έκδοση στην Ελλάδα της Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας ήταν -λόγω θέσης ασφαλώς- ο Πρόεδρος του VAAP και Υπουργός επί εκδοτικών θεµάτων Μπόρις Πάνκιν. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1982, υποβιβάστηκε σε πρέσβη της ΕΣΣ∆ στη Σουηδία. Εκεί το όνοµά του ενεπλάκη σε δηµοσιεύµατα για υπόθεση κατασκοπείας. Από ένορκη έγγραφη κατάθεση του πρώην πράκτορα της KGB Πιότρ Ντεριάπιν, ενώπιον αρµόδιας νοµικής αρχής στην Αµερική, προκύπτει ότι ο Πάνκιν ήταν αξιωµατικός της Α’ Γενικής ∆ιεύθυνσης της KGB, στον τοµέα της Αποπληροφόρησης.
Aυτά βεβαίως αποτελούν παλαιά ιστορία. Η νέα ένδοξη ιστορία της ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα γράφεται επί κυβέρνησης Τσίπρα. Τόσο οι Ρώσοι όσο και ο Τσίπρας εκμεταλλεύονται την συμπάθεια που δείχνει-για την ώρα- ο Τραμπ στο πρόσωπο του Πούτιν. Ενας Τραμπ που είναι πολύ πιθανό όταν βρεθεί στο Λευκό Οίκο να συνειδητοποιήσει ότι η Ρωσία δεν είναι φίλη χώρα των ΗΠΑ και να αλλάξει βίαια τροπάρι με συνέπειες που δεν θ΄αφήσουν ανεπηρέαστη και τη χώρα μας.
Για την ώρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται να μπει στον ΔΟΛ με την ίδια ευκολία που μπαινοβγαίνει στο Αγιο Ορος διοικητής του οποίου ήταν κάποτε ο παραδομένος σήμερα Σταύρος Ψυχάρης. Στο επόμενο ταξίδι του Πούτιν στην Αθήνα από την βίλα στην Βούλα που τον φιλοξενεί κάθε φορά που επισκέπτεται στην Ελλάδα θα αγναντεύει την θέα στον Σαρωνικό με τον Ιβάν Σαββίδη να του μεταφράζει τους τίτλους των πρωτοσέλιδων που θα τους εξηγεί τρέμοντας ο Βασίλης Μουλόπουλος, ενώ πιο χαλαρός ο Γιώργος Τσίπρας θα απολαμβάνει την παγωμένη βότκα του.
Τα καλύτερα έρχονται…
κουρδιστο πορτοκαλι