21 Ιαν 2017

Mετσοβόνε όπως λέμε... Μέτσοβο

 Ο Ευάγγελος Αβέρωφ θέλησε να αντιγράψει το προβολόνε, αλλά τελικά το τυροκομείο του Ιδρύματος παρήγαγε ένα μοναδικό τυρί!!!

Με ρίζες που κρατούν από το 1959, στο ορεινό Μέτσοβο λειτουργεί σήμερα το μοναδικό τυροκομείο της περιοχής, που ανήκει στο Ίδρυμα Αβέρωφ και παράγει το περίφημο μετσοβόνε, το οποίο αποτελεί και σήμα κατατεθέν της περιοχής.Την εποχή που

δημιουργήθηκε το τυροκομείο υπήρχαν ακόμη στην περιοχή άλλα 5, τα οποία έφτιαχναν τυρί φέτα και κεφαλοτύρια. Τότε, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, θέλοντας να βοηθήσει την κτηνοτροφία της περιοχής, αποφάσισε να ασχοληθεί με την τυροκόμηση αποκλειστικά του αγελαδινού γάλακτος. Έτσι, δημιουργήθηκε το μετσοβόνε, το οποίο, για την εποχή εκείνη, ήταν το αντίστοιχο τύπου προβολόνε. «Από τότε, βέβαια, έχει αλλάξει κατά πολύ η...
επεξεργασία του και σήμερα δεν έχει καμία σχέση το ένα τυρί με το άλλο», μας λέει ο τυροκόμος Γιώργος Τσομπίκος.Συγχρόνως, ο Αβέρωφ έφερε στην περιοχή αγελάδες με καλές αποδόσεις, τις οποίες «μοίρασε στους παραγωγούς, σε όσους ήθελαν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία και την αγελαδοτροφία και έτσι δημιουργήθηκε το τυροκομείο. Στην ουσία, φτιάχτηκε για να βοηθήσει την περιοχή του Μετσόβου», σημειώνει ο Γ. Τσομπίκος.Σήμερα, στην περιοχή δεν παράγεται ούτε φέτα, ούτε κεφαλοτύρι, παρά μόνο το μετσοβόνε, που είναι τυρί με ονομασία προέλευσης. Το ίδρυμα, όπως μας εξηγεί ο τυροκόμος, έχει ζητήσει εδώ και 9 χρόνια να αποχαρακτηριστεί από ΠΟΠ. Και αυτό γιατί, αρχικά, είχαν δηλώσει ότι το γάλα που έπαιρναν ήταν από το Μέτσοβο μέχρι και την Μπαλντούμα, μια περιοχή στο ενδιάμεσο Μετσόβου – Γιάννενα. Όταν το γάλα της περιοχής δεν έφτανε για να καλύψει τις ανάγκες του τυροκομείου, απευθύνθηκαν και σε κτηνοτρόφους από τα Γιάννενα, οπότε το τυρί δεν φτιάχνεται πλέον με τα πρότυπα του ΠΟΠ εκείνης της εποχής. «Βέβαια εμείς δεν είχαμε αναγράψει ποτέ πάνω στο προϊόν ότι είναι ΠΟΠ. ΠΟΠ έγινε τιμής ένεκεν στον Αβέρωφ και χωρίς κανέναν άλλο λόγο. Έχουμε ζητήσει δικαστικά εδώ και 9 χρόνια να αποχαρακτηριστούμε, περισσότερο για τον καταναλωτή. Τα τυριά ΠΟΠ φτιάχνονται με συγκεκριμένες ράτσες, διατροφή και περιοχές. Αυτό τώρα δεν υπάρχει, όχι γιατί έχουμε ξεφύγει. Πάλι κατά 95% φτιάχνεται από το Μέτσοβο. Όμως, επειδή δεν υπάρχει όλο τον χρόνο γάλα για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, αναγκαστικά παίρνουμε και από μία μονάδα από τα Γιάννενα», επισημαίνει.

Μυστικό η σωστή διατροφή των ζώων
Το βασικό χαρακτηριστικό των τυριών του ιδρύματος, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του τυροκομείου, έγκειται στην σωστή διατροφή των ζώων. Όπως επισημαίνουν, το ζώο, σαν θηλαστικό, ό,τι και να φάει, αυτό θα δώσει σαν γεύση. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιούνται έλεγχοι σε ό,τι αφορά τη διατροφή των ζώων. «Αν το γάλα είναι ποιοτικά καλό, τότε το τυρί γίνεται μόνο του», σημειώνουν.Τεχνολογικά, το μετσοβόνε θεωρείται κασέρι και φτιάχνεται όπως όλα τα κασέρια: «Εμείς ελέγχουμε το γάλα μας και τη διατροφή των ζώων σε πολύ μεγάλο βαθμό και τα αποτελέσματα φαίνονται στο πιάτο του καταναλωτή. Δηλαδή, η γεύση και τα χαρακτηριστικά του τυριού αναδεικνύονται, γιατί προέρχονται μόνο από καθαρό γάλα», λέει ο Γ. Τσομπίκος.Σήμερα, το τυροκομείο συνεργάζεται με 5 παραγωγούς αγελαδινού γάλατος και 80 πρόβειου και γίδινου. Οι μεγάλοι παραγωγοί πρόβειου γάλατος, των 500 και 1.000 ζώων, φεύγουν τον χειμώνα και επιστρέφουν πάλι την άνοιξη. Έτσι, συνεργάζονται με μικροπαραγωγούς του Μετσόβου, οι οποίοι έχουν στην κατοχή περίπου 100 – 150 ζώα. Μάλιστα, όπως μας λέει ο κ. Τσομπίκος, «είμαστε οι μοναδικοί που πληρώνουμε το αγελαδινό γάλα 62 λεπτά σε όλη την Ελλάδα, τιμή σχεδόν διπλάσια απ’ αυτή που υπάρχει σήμερα. Παντού πληρώνουν το αγελαδινό από 35 ως 45 λεπτά. Εμείς, φτιάχνουμε μόνοι μας τα σιτηρέσια. Με βάση πόσο κοστίζει αυτό που πρέπει να φάει η αγελάδα, το γάλα πρέπει να πωλείται σε αυτή την τιμή των 60 λεπτών περίπου, ώστε να βγάζει και ο παραγωγός».Η δυναμικότητα του τυροκομείου φτάνει το ανώτερο μέχρι 10 τόνους γάλα την ημέρα. Από τους ίδιους, δεν γίνονται εξαγωγές, γιατί όπως μας λέει ο Γ. Τσομπίκος, «το τυρί δεν φτάνει. Φτιάχτηκε μόνο για την Ελλάδα. Οι όποιες εξαγωγές, που υπάρχουν, γίνονται ατομικά και σε πολύ μικρές ποσότητες. Βέβαια, θα μπορούσαμε να παίρναμε περισσότερο γάλα και να φτιάχναμε και για την Ευρώπη. Όμως, φτιάχνουμε μόνο για την Ελλάδα».Σε ό,τι αφορά τα μελλοντικά σχέδια, αποτυπώνονται στο ένα και μοναδικό: να συνεχίσει να έχει κτηνοτροφία το Μέτσοβο. Και αυτό, γιατί ενώ υπήρχαν 45.000 ζώα, τώρα υπάρχουν μόνο 6.000.

ypaithros.gr