13.1.17

Στον Εισαγγελέα Διαφθοράς ο πρώην υπουργός Υγείας Μ. Σαλμάς, για τη Novartis. Οι “γκρίζες ζώνες”

Στην Εισαγγελία Διαφθοράς προσήλθε ο βουλευτής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς, προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis, οι πρακτικές της οποίας για την επικράτησή της στην αγορά, ελέγχονται, μετά από καταγγελίες για χρηματισμούς χιλιάδων γιατρών και κρατικών αξιωματούχων.

Η κατάθεση του κ. Σαλμά θεωρείται από τους εισαγγελείς Διαφθοράς σημαντική, καθώς ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας το 2012, είχε παραγγείλει την διενέργεια ελέγχου για μη διαφανείς διαδικασίες στη φαρμακευτική εταιρεία. Η αρχική εντολή του τότε υπουργού, ήταν η υπόθεση να ερευνηθεί εντός 90 ημερών, διαδικασία που δεν τηρήθηκε, καθώς τα όργανα που είχαν την αρμοδιότητα ελέγχου, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες είχαν παραδώσει πόρισμα 8 σελίδων. Ο κ. Σαλμάς τότε είχε αναθέσει στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να ερευνήσει την υπόθεση, χαρακτηρίζοντας το 8σέλιδο πόρισμα «ανεπαρκές και συγκαλυπτικό». Τον Ιανουάριο του 2013 υποβλήθηκε νέο πόρισμα, το οποίο όμως φέρεται να μην κατέληξε ποτέ στον εισαγγελέα. Εν τούτοις ο κ Σαλμάς δεν εξήγησε ποτέ, τουλάχιστον δημόσια, γιατί εκείνος είχε εγκρίνει ως αρμόδιος υπουργός ( ή με εντολή ποιου… ) την διοργάνωση του μεγάλου Συνεδρίου της Novartis μεταξύ άλλων και για τα στελέχη του ΕΟΦ, αφού οποιαδήποτε παρόμοια δράση, κατά τον νόμο, πρέπει να λαμβάνει την εγκριση του εκάστοτε αρμοδιου Υπουργού … ( Χωρίς την άδεια του ΕΟΦ και παίρνοντας αναρρωτικές ταξίδεψαν στο Βερολίνο το 2012 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας που μετείχαν σε επιτροπές τιμολόγησης φαρμάκων, με τα έξοδα πληρωμένα από τη Novartis και άλλες φαρμακευτικές, είπε η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μ. Παπασπύρου Στο Κόκκινο και τους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη. Τα ονόματά τους ήταν γνωστά στην ηγεσία του υπουργείου και τον αναπληρωτή υπουργό Μ. Σαλμά. )
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία τέθηκε στο στόχαστρο της Εισαγγελίας Διαφθοράς μετά τον φάκελο που παρέδωσε στις δικαστικές αρχές, πριν τα Χριστούγεννα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, με σκοπό να ερευνηθούν δεκάδες δημοσιεύματα και καταγγελίες για εκτεταμένη διαφθορά με δωροδοκίες κρατικών στελεχών και άλλες ενέργειες της φαρμακοβιομηχανίας. Η εταιρία ελέγχεται και από τις αμερικανικές αρχές προς τις οποίες απευθύνθηκαν δύο Έλληνες, στελέχη της Novartis, εκθέτοντας στοιχεία δωροδοκιών και αδιαφανών διαδικασιών της φαρμακοβιομηχανίας. Η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει ήδη ζητήσει μέσω δικαστικής συνδρομής τα στοιχεία των αρχών των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά «το ελληνικό σκέλος της υπόθεσης Novartis» που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις είναι ανάλογο ή και πιο εκτεταμένο από την υπόθεση της SIEMENS.
http://thefaq.gr/