16 Ιαν 2017

«Χανουμάκι» του Ερντογάν η δημοσιογράφος του Politico που επιτέθηκε στον Κοτζιά

Προκαλεί το ενδιαφέρον ότι η Αμερικανοϊταλίδα δημοσιογράφος, ειδική για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, Σάρα Στεφανίνι (Sara Stefanini), έγραψε ένα άρθρο λίβελο στο Politico για το Κυπριακό στρεφόμενη κατά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Το ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια ενεργητική και πολυδιάστατη πολιτική, μέσω του Έλληνα ΥΠΕΞ, δεν την κατατάσσει στο ενεργειακό ρεπορτάζ, εκτός κι αν στις Βρυξέλλες όπου εδράζεται η συμπαθής δημοσιογράφος, συνδέουν την ενεργητική πολιτική με την ενέργεια.
Ίσως να ενοχλεί κάποιους, που ασχολούνται με τα ενεργειακά και θέλουν με τον έναν ή άλλο τρόπο να βάλουν την μύτη τους στα ενεργειακά αποθέματα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα νότια της Κύπρου, ο Νίκος Κοτζιάς.
Η δημοσιογράφος, που στο βιογραφικό της σημείωμα έχει ως προηγούμενες εργασιακές εμπειρίες το Interfax Energy και το ICIS Energy και καλύπτει θέματα ενεργειακά και κλίματος για το Politico, στην αρθρογραφία της το τελευταίο διάστημα ασχολείται με το Κυπριακό, με το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας στην Ουγγαρία και την Ρωσία.
Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι των τελευταίων της άρθρων. (Greek minister blamed for derailing Cyprus talks-Cyprus talks stumble over questions of security- Brussels unswayed by concerns over Hungarian nuclear project – Cyprus talks to continue at home – Cyprus fears Russia could wreck reunification – Cyprus reunification within reach – UK, France blazed trail for Hungary nuclear deal – Cyprus, the endgame – EU waits on Donald Trump for next Russian sanctions move – Russia confirms ‘fragile’ Syrian ceasefire deal).
Η συγκεκριμένη δημοσιογράφος πέρα από τις «αποκλειστικές» ειδήσεις, περί «αποκλεισμού τον Νίκου Κοτζιά», έχει καλύψει ενεργειακό συνέδριο στην Τουρκία και με άρθρο της εκθειάζει τον Ταγίπ Ερνογάν, ενώ στα 28 πρόσωπα που αγιογραφεί ως τους ανθρώπους που διαμορφώνουν, ταρακουνούν κι ανακατεύουν την Ευρώπη, έχει μέσα αγιογραφίες για τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Ανδρέα Γεωργίου, του γνωστού Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ.
Σίγουρα κατά την δημοσιογράφο αυτοί κι άλλοι 26, μέσα και ο Ταγίπ κι ο Αυστριακός ΥΠΕΞ Κούρτς, ταρακουνούν την Ευρώπη κι εμάς μαζί.
Αυτό που προξενεί όμως ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση, είναι η αναπαραγωγή της ψευδούς είδησης περί αποκλεισμού του Νίκου Κοτζιά από τις συνομιλίες στην Ελβετία, από εγχώρια Μέσα με πρωτοσέλιδες αναρτήσεις, χωρίς βέβαια να αναζητήσουν επιβεβαίωση ή διευκρινήσεις από το ΥΠΕΞ αν είναι αληθές το γεγονός.
Και σαν να μην φτάνει αυτό, υπάρχουν και σχολιασμοί στα άρθρα αναπαραγωγής του ψευδούς δημοσιεύματος, ότι κανείς δεν διαψεύδει από την Κυβέρνηση ότι τελικά ο Νίκος Κοτζιάς δεν θα πάει στις συνομιλίες.
Ίσως να είναι δύσκολο για τους Έλληνες δημοσιογράφους του clopy paste και του γραφείου να ανατρέξουν στην συνέντευξη που έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς στην Γενεύη και να δουν τι ακριβώς είπε και που θα συμμετάσχει.
Δυστυχώς γι αυτά, εκτός του ότι όλα τα ΜΜΕ έχουν ενημέρωση από το ΥΠΕΞ οι συγκεκριμένες δηλώσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, οπότε οι προσπάθειες τους πέφτουν στο κενό.
http://www.tribune.gr/-

Σπύρος Σιδέρης