7 Ιαν 2017

Ευλόγησον το… Real Estate

Πολυτελή ξενοδοχεία με πισίνες και μεζονέτες, γήπεδα γκολφ και αθλητικές εγκαταστάσεις συνθέτουν τις μπίζνες του μητροπολίτη Αμβρόσιου Ο γνωστός για τις ακροδεξιές αντιλήψεις του και τις σφοδρές επικρίσεις του ακόμη και σε εν ενεργεία
πολιτικά πρόσωπα της χώρας μητροπολίτης Καλαβρύτων-Αιγιαλείας Αμβρόσιος (κατά κόσμον Αθανάσιος Λενής), στέλεχος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Χωροφυλακής κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, μπορεί στα κηρύγματά του να επικρίνει την «ανήθικη ηθική των ανθρώπων του χρήματος και της εξουσίας», ο ίδιος όμως ως άνθρωπος της Εκκλησίας πράττει μάλλον αντιφατικά, καθώς οι μπίζνες γι’ αυτόν αποτελούν τα τελευταία χρόνια ηθικό και σημαντικό στοιχείο της παρουσίας του στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου.
Πολυτελείς μεζονέτες, πισίνες, σύγχρονα ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ, ανεξάρτητα τουριστικά καταλύματα, παραθεριστικές κατοικίες και αθλητικές εγκαταστάσεις, όλα υπό τον «μανδύα αγιοσύνης της Εκκλησίας», συνθέτουν το πολύπλοκο παζλ των επιχειρηματικών σχεδίων που υλοποιεί από το 2013 με τη μοναστηριακή περιουσία, με προφανή σκοπό το κέρδος.
Η εταιρεία που σχετίζεται άμεσα με τη γενικότερη επιχειρηματική δραστηριότητα του Αμβρόσιου στον κάμπο του Αιγίου ονομάζεται Μετόχι ΑΕ. Επίσης η Fidetrust Investment Ltd με έδρα το Λονδίνο φαίνεται να συμμετέχει ενεργά στις εν λόγω επενδύσεις.
Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της Μετόχι ΑΕ αποτελείται από άτομα με έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα και υψηλές διασυνδέσεις. Πρόεδρος της εταιρείας τοποθετείται ο Αιγιώτης επιχειρηματίας Παναγιώτης Κουνινιώτης
Ως αντιπρόεδρος εμφανίζεται ο Νικόλαος Χριστοδουλόπουλος, πρώην αντιπρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού αλλά και βασικό στέλεχος της εταιρείας Fidetrust Investment Ltd με έδρα το Λονδίνο. Διευθύνων σύμβουλος τοποθετείται ο Κούτσης Βασίλειος, οικονομολόγος και πρώην διευθυντής της Αστακός Τέρμιναλ ΑΕ. Ως μέλη στο ΔΣ εμφανίζονται οι: Απόστολος Παρπαΐρης, αρχιτέκτων, που έχει διατελέσει τεχνικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή (1978-1980), και Ανδρέας Θανασούλιας, νομικός-οικονομολόγος.
Πέντε χρόνια μετά τη σύσταση της Μετόχι ΑΕ και μέσω της εταιρείας, ο Αμβρόσιος ολοκληρώνει την κατασκευή της υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας Σήμαντρον στον Ελαιώνα Αιγίου, δυναμικότητας 105 κλινών, με πολυτελή αίθουσα συνεδρίων, πισίνα κ.λπ.
Κτίσμα του 1840
Το ξενοδοχείο κατασκευάστηκε στον χώρο των κατοικιών που χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου κατά τη διάρκεια των αγροτικών εργασιών όταν κατέβαιναν στον κάμπο του Αιγίου. Τα κελιά των μοναχών, χτισμένα από το 1840, ανακαινίστηκαν και δημιουργήθηκαν 42 δωμάτια και σουίτες κατηγορίας deluxe και superior.
Η πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα Σήμαντρον κόστισε συνολικά 4.300.000 ευρώ και στην κατασκευή συνέβαλε οικονομικά, από την εκποίηση της κατοικίας του στη Γενεύη, ο μητροπολίτης Σηλυβρίας Αιμιλιανός (Τιμιάδης).
Σήμερα ενοικιαστής της ξενοδοχειακής μονάδας που ανήκει στη Μετόχι ΑΕ, με βάση τις άδειες λειτουργίας πισίνας και μπαρ που χορήγησε η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Δυτικής Ελλάδας, είναι η PT Hotelia Μονοπρόσωπη ΙΚΕ ΕΕ. 
Ως υπεύθυνος λειτουργίας φέρεται γνωστή προσωπικότητα του αθλητισμού: ο Παντελής Τορνατόρος, επιχειρηματίας, μέλος στο ΔΣ του ΤΑΠ Ολυμπιακού και πρόεδρος της ΕΣΑΠ (Ένωση Σωματείων Αμειβόμενων Πετοσφαιριστών).
Οι μπίζνες όμως του Αμβρόσιου δεν σταματούν στην πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα Σήμαντρον στον Ελαιώνα Αιγίου.
Το 2013, επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο πολυμήχανος μητροπολίτης επιχειρεί να πραγματοποιήσει νέα μπίζνα με τη μοναστηριακή περιουσία. Αυτήν τη φορά στο διπλανό χωριό, τη Ροδιά, που απέχει μερικά μόλις χιλιόμετρα από την πρώτη επένδυση στον Ελαιώνα.
Άδεια από το ΥΠΕΚΑ
Εξασφαλίζει μάλιστα τη σχετική έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο και γνωμοδοτεί θετικά για τη δημιουργία Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος ιδιοκτησίας Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων & Αιγιαλείας. Πριν από το ΥΠΕΚΑ, για τη νέα μπίζνα του Αμβρόσιου είχε γνωμοδοτήσει θετικά και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.
Το επενδυτικό σχέδιο, που τελικά για άγνωστους λόγους έχει μείνει μέχρι σήμερα στα χαρτιά, προέβλεπε την κατασκευή και λειτουργία συγκροτήματος τουριστικής ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων. Εγκαταστάσεις θαλασσοθεραπείας (SPA), γήπεδο γκολφ 18 οπών, πισίνα επιφανείας 300 τ.μ., μονώροφες και διώροφες αυτοτελείς κατοικίες 360 κλινών, ανεξάρτητα τουριστικά καταλύματα των δύο, τριών και τεσσάρων υπνοδωματίων υψηλών προδιαγραφών, έκαστο με δική του πισίνα, διώροφες οικίες (βίλες) και μεζονέτες μετά υπογείου και ιδίας πισίνας, καθώς και πέντε εγκαταστάσεις τένις, τρεις εγκαταστάσεις μπάσκετ, τρεις εγκαταστάσεις βόλεϊ και γυμναστήριο, συνολικής δυναμικότητας 600 κλινών σε οικοπεδική έκταση 714.270,78 τ.μ.
Έναν χρόνο μετά, η πολιτεία παραχωρεί στη Μητρόπολη Καλαβρύτων-Αιγιαλείας και νέα έκταση προς αξιοποίηση.
Με ειδική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από τον τότε βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Αχαΐας Νίκο Τσούκαλη (φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως αρ. 261-9/12/2013), παραχωρήθηκε στη γυναικεία Κοινοβιακή Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Βερίνου Αχαΐας για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ετών η έκταση των μαθητικών κατασκηνώσεων Βερίνου που ανήκε στο υπουργείο Παιδείας.
Όπως εγράφη εκείνη τη χρονική περίοδο στον τοπικό Τύπο του Αιγίου, αυτό που προκάλεσε αίσθηση είναι ότι στους διαδρόμους της Βουλής βουλευτές της αντιπολίτευσης «έδειχναν» ως εγκέφαλο της συγκεκριμένης ρύθμισης τον τότε γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκο επισημαίνοντας με νόημα την επίσκεψή του τότε στη μονή.
Αυτά κήρυττε από άμβωνος
«Η ανήθικη ηθική των ανθρώπων του χρήματος και της εξουσίας γενικότερα, των Εβραιομασόνων, οι οποίοι κυβερνούν και διαφεντεύουν τον κόσμο, των διαφόρων συνασπισμών, όπως είναι η λέσχη Μπίλντερμπεργκ κ.ά., δεν αφήνει περιθώρια για ηθικές αναστολές και εξάρσεις της ανθρώπινης συνειδήσεως» - 21/8/2009.
«Ομιλούμε για τις “αξίες” της ζωής, τις οποίες χωρίς πολλή σκέψη επετάξαμε στον κάλαθο των αχρήστων. Ομιλούμε για την περιφρόνηση και την καταπάτηση των αρχών του Ευαγγελίου! Αγκαλιάσαμε τον χρυσό και για να τον κερδίσουμε προδώσαμε τον Χριστό, την πηγή της ζωής» - Οκτώβριος 2011.
«Εμείς πρώτα εγκαταλείψαμε τον Χριστό για να αποκτήσουμε τον χρυσό και τώρα ο Χριστός με τη σειρά Του μας εγκαταλείπει και φεύγει... Εγκαταλείπει δηλαδή την Ελλάδα και τους Έλληνες, έτσι ώστε να πέσουμε στην ανυποληψία των Ευρωπαίων κατακτητών μας, να πεινάσουμε, να δυστυχήσουμε, χάνοντας και το χρυσάφι που αποκομίσαμε!» - 26/11/2012
http://www.documentonews.gr/