6 Φεβ 2017

Πρόστιμο 10.000 στο παράνομο ελαιουργείο που επισκέφθηκε ο Τσίπρας

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κριτσάς εξαιτίας του ελαιουργείου που λειτουργεί εδώ και χρόνια χωρίς περιβαλλοντική άδεια και βάσει επίσημων ελέγχων αποτελεί εστία ρύπανσης,
όπως είχε αποκαλύψει το ΘΕΜΑ.

Η Περιφέρεια Κρήτης επέβαλε πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ για «μη διάθεση σε ισχύ εγκεκριμένης απόφασης περιβαλλοντικών όρων (Α.Ε.Π.Ο)» και για « πλημμελή διαχείριση των ελαιουργικών αποβλήτων. Το πρόστιμο αναρτήθηκε σήμερα το πρωι στο Διαύγεια.










Θυμίζουμε ότι στο ελαιουργείο του Συνεταιρισμού είχε ξεναγηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στα πλαίσια της πρόσφατης επίσκεψης του στην Κρήτη και μάλιστα είχε αποθεώσει την πρότυπη λειτουργία του και την ποιοτητα του ελαιολαδου κάνοντας λόγο για «ένα πυρηνικό προιόν».

Βέβαια οι άνθρωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς, ο βουλευτής Λασιθίου Μανώλης Θραψανιώτης και το παλιό στέλεχος του κόμματος και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νίκος Αφορδακός αμέλησαν να πουν ολόκληρη την αλήθεια στον πρωθυπουργό για το περίφημο λάδι της Κριτσάς, εκθέτοντας τον.

Γιατί μπορεί η ποιότητά του να είναι εξαιρετική, αλλά οι εγκαταστάσεις παραγωγής του δεν είναι οι πιο περιβαλλοντικά σωστοί. Εδω και χρόνια λειτουργούν τέσσερις δεξαμενές εξάτμισης του ελαιουργείου που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου από αυτό, με μέγεθος ίσο με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, όπως αποτυπώνεται και στη δορυφορική απεικόνιση μέσω της εφαρμογής Google Earth.



Το εν λόγω ελαιουργείο λειτουργεί με τριφασικό τρόπο, που σημαίνει ότι το τελικό ελαιουργικό απόβλητο, ο κατσίγαρος, οδηγείται σε μεγάλες υπαίθριες και ανοιχτές δεξαμενές όπου εκεί υποτίθεται ότι εξατμίζεται. Οι συγκεκριμένες, όμως, υπαίθριες δεξαμενές βρίσκονται πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, με το πρώτο σπίτι να απέχει μόλις 200 μέτρα.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την έντονη δυσοσμία που αναδύεται από τις δεξαμενές, γεγονός που τους αναγκάζει να ζουν με κλειστά παράθυρα και με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων που φιλτράρουν τον αέρα.

Το καλοκαίρι, δε, η έντονη δυσοσμία εισχωρεί στα σπίτια δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, ειδικά όταν επικρατούν άπνοια και υψηλή υγρασία. Να σημειωθεί ότι γύρω από τις ρυπογόνες δεξαμενές υπάρχουν καλλιέργειες, κυρίως με ελαιόδεντρα, οι οποίες την περίοδο του χειμώνα σε περίπτωση υπερχείλισης των δεξαμενών κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή.

Οι κάτοικοι της περιοχής δημιούργησαν την ιστοσελίδα www.katsigaroskritsas.com, δημοσιεύοντας ιστορικό της παράνομης λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ελαιουργείου και όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τους ελέγχους της Περιφέρειας Κρήτης. 

πρωτο θεμα