7 Φεβ 2017

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 150 κιλά εκρηκτικά περιέχει η βόμβα που θα εξουδετερωθεί την Κυριακή και θα προκαλέσει την μετακίνηση 50.000 ανθρώπων!

Μέχρι την Κυριακή οι κάτοικοι του Κορδελιού θα ζήσουν καταστάσεις που είχαν να ζήσουν οι διαμένοντες στον ελλαδικό χώρο από τον καιρό του εμφυλίου πολέμου καθώς η βόμβα βάρους 250 κιλών
που βρέθηκε κατά την διάρκεια εργασιών σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην περιοχή τελικώς έχει εκρηκτική ύλη 120 κιλά και πάνω από 50.000 άνθρωποι θα αναγκαστούν να φύγουν από τα σπίτια τους.
Από τον Εμφύλιο είχε να δει η Ελλάδα τέτοια μεγάλη αναγκαστική μετακίνηση ανθρώπινου πληθυσμού.

Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης απενεργοποίησης της βόμβας, που θα λάβει χώρα την Κυριακή, θα ανακοινωθούν αύριο, καθώς απαιτείται πρωτοφανής εκκένωση όλης της περιοχής, που σημαίνει πως πάνω 50.000 κάτοικοι θα αναγκαστούν να φύγουν από τα σπίτια τους εκείνες τις ώρες.

Το περιφερειακό συμβούλιο για τη διαδικασία απενεργοποίησης και απομάκρυνσης του βλήματος που βρέθηκε στη Διαλογή του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου ενημέρωσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου επισημαίνοντας ότι τα εκρηκτικά που περιέχει το βλήμα είναι 150 κιλά!

Σήμερα θα προηγηθεί σύσκεψη με τους τρεις Δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ αύριο Τετάρτη θα δοθεί πλήρης ενημέρωση για το σχεδιασμό της επιχείρησης, που θα γίνει κατόπιν των οδηγιών του Στρατού και της Αστυνομίας και σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η κ. Πατουλίδου είπε ότι πρόκειται για κρίσιμη εβδομάδα και επισήμανε ότι δε χρειάζεται πανικός, καθώς η απενεργοποίηση και η απομάκρυνση του βλήματος θα γίνει με τον πιο υπεύθυνο τρόπο και η όλη προετοιμασία θα ανακοινωθεί ευρέως.

 Πάντως, υπάρχει όπως είπε η κ. Πατουλίδου μεγάλη κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων, καθώς θα απαιτηθεί η εκκένωση μιας πολύ μεγάλης περιοχής, στην οποία κατοικούν πάνω από 50.000 άτομα και η οποία σε τέτοιο βαθμό, γίνεται για πρώτη φορά.


Η αεροπορική βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εντοπίστηκε σε βάθος 5 μέτρων, σε πρατήριο υγρών καυσίμων στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης, την περασμένη Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια εργασιών. Όπως λένε μάλιστα οι πληροφορίες, το τρυπάνι σταμάτησε σε απόσταση μόλις τεσσάρων χιλιοστών από την βόμβα!

Οι εργασίες εξουδετέρωσής της, σταμάτησαν την περασμένη Παρασκευή, καθώς διαπιστώθηκε ότι η βόμβα ήταν μεγαλύτερη από όσο περίμεναν και θα πρέπει να γίνει ειδική επιχείρηση, ώστε να εξουδετερωθεί με ασφάλεια για τους πολίτες. Το βάρος της, ξεπερνά τα 250 κιλά και θα χρειαστεί να απομακρυνθεί από το σημείο, για να εξουδετερωθεί.

Το θέμα πλέον χειρίζεται η Περιφέρεια, με συντονίστρια την αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου, ενώ στην επιχείρηση εμπλέκονται ο δήμος Δέλτα, ο δήμος Αμπελοκήπων- Μενεμένης και το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου.

«Όλα θα πάνε καλά, απλά θέλει οργάνωση. Για να είμαστε σίγουροι θα υπάρχει απομάκρυνση των κατοίκων σε ακτίνα δυο χιλιομέτρων από το σημείο που βρέθηκε η βόμβας. Μπορεί να είναι 50.000 αλλά και περισσότεροι κάτοικοι, γιατί δεν πρόκειται για αραιοκατοικημένη περιοχή. Θεωρήσαμε ότι καλύτερη ημέρα είναι η Κυριακή, που είναι κλειστά τα σχολεία και τα καταστήματα. Λόγω της ημέρας θα είναι πιο εύκολη η μετακίνηση των πολιτών από τα σπίτια τους. Ψάχνουμε λεωφορεία που θα μετακινήσουν τον κόσμο και που θα τους πάνε», αναφέρει η Βούλα Πατουλίδου και προσθέτει: «To τι μπορεί να συμβεί, αν δούμε πολεμικές ταινίες, μπορούμε να καταλάβουμε. Αν έσκαγε, δεν θέλω να ξέρω τι θα μπορούσε να είχε γίνει. Χωρίς να έχω ειδίκευση και μόνο την εικόνα που έχουμε από ταινίες, φανταζόμαστε»!

Με πληροφορίες από voria.gr και seleo.gr