3 Φεβ 2017

Κλείδωσε 300 εργαζομένους για να υπογράψουν μειώσεις

Η πρωτοφανής και βάρβαρη ενέργεια εργοδότη εταιρίας της κεντρικής Ελλάδας για να  αποσπάσει τη συγκατάθεσή τους!
Σε μια πρωτοφανή και βάρβαρη ενέργεια εργοδοτικής αυθαιρεσίας προχώρησε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα και έχει την...
έδρα της στην κεντρική Ελλάδα, σύμφωνα με καταγγελία που έφτασε στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). Προκειμένου να πείσει τους 300 εργαζομένους του να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας με επαχθείς όρους, που περιελάμβαναν πολύ χαμηλές αποδοχές και ρητή δέσμευση για αποχή από συνδικαλιστική δράση, ο εργοδότης κλείδωσε τους εργαζομένους σε έναν χώρο της επιχείρησης, ώσπου να αποσπάσει τη συγκατάθεσή τους!

Το σοκαριστικό περιστατικό αποκάλυψε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Οπως είπε ο κ. Νεφελούδης, στους εργαζομένους ζητήθηκε όχι μόνο αλλαγή των όρων εργασίας αλλά και η υπόσχεση πως δεν θα συμμετάσχουν σε καμία κινητοποίηση και απεργία στο εξής.

Την αθέμιτη αυτή πρακτική κατήγγειλαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης στο ΣΕΠΕ, με αποτέλεσμα να γνωστοποιηθεί και στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αλλά και του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο κ. Νεφελούδης τόνισε ότι η κυβέρνηση διαθέτει δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, από διοικητικά πρόστιμα έως και προσφυγή στη Δικαιοσύνη μέσω του ΣΕΠΕ.

Εκβιασμοί
«Η κατάσταση της εργασιακής ζούγκλας είχε διαμορφωθεί από το 2000, αλλά εντάθηκε με την κρίση. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι εκβιασμούς υφίστανται οι εργαζόμενοι για να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις» σχολίασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας.
Ενδεικτικό είναι ότι το ΣΕΠΕ, στο πλαίσιο των πανελλαδικών ελέγχων που πραγματοποίησε από τις 19 έως τις 26 Ιανουαρίου στον κλάδο της εστίασης, εντόπισε 319 παραβατικές επιχειρήσεις, από τις 824 επιχειρήσεις που έλεγξε. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 41 πλήρως αδήλωτοι εργαζόμενοι και 546 περιπτώσεις που σχετίζονται με την εργασία εργαζομένων εκτός ωραρίου, αλλά και άλλες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, για τις οποίες θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και κυρώσεις.
http://www.dimokratianews.gr/