5 Φεβ 2017

Καταρρέουν οι τιμές ακινήτων: Με 40.000 ευρώ αγοράζεις καινούργιο σπίτι 100τ.μ. στην Αττική

Ελεύθερη πτώση έχουν καταγράψει οι τιμές πώλησης στην αγορά κατοικίας από το 2008 μέχρι και το τέλος του 2016.
Η κτηματαγορά περνά μία από τις χειρότερες περιόδους της διαχρονικά, αφού σε ορισμένες περιπτώσει οι πτώσεις στις τιμές ξεπερνούν και το 65%.

Αποτέλεσμα αυτού είναι οι τιμές των υφιστάμενων κατοικιών, όπου και εντοπίζεται η συντριπτική πλειονότητα της όποιας ζήτησης δηλώνεται ακόμα, να έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα που κρίνονται ιδιαίτερα ελκυστικά, ιδίως συγκριτικά με ό,τι ίσχυε τα έτη που προηγήθηκαν της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. εξαιρετικής κατάστασης σε περιοχές, όπως το Κερατσίνι, η Δραπετσώνα, το Πέραμα μπορεί να αγοραστεί με περίπου 40.000-50.000 ευρώ, όταν το 2008 ένα αντίστοιχο ακίνητο κόστιζε ακόμα και 120.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αγορά, στα ακριβές περιοχές του λεκανοπεδίου όπως είναι η Εκάλη και το Παλαιό Ψυχικό, φαντάζει ακόμη πιο ελκυστική, αφού το μέσο κόστος διαμορφώνεται σε 160.000 και 200.000 ευρώ αντίστοιχα, όταν πριν από λίγα χρόνια χρειαζόταν κάποιος υπερδιπλάσια χρήματα για την απόκτηση κατοικιών με παρόμοια ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, υπάρχουν και οι ακραίες περιπτώσεις, δηλαδή ακίνητα που να πωλούνται σε σχεδόν «συμβολικές» τιμές της τάξης των 3.000-4.000 ευρώ. Βέβαια, κυρίως πρόκειται για παλαιές κατασκευές σε υποβαθμισμένα σημεία του κέντρου που οι ιδιοκτήτες τους προσπαθούν να ξεφορτωθούν «όσο-όσο», προκειμένου να εξυπηρετήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Να σημειωθεί, πως σύμφωνα με φορείς του κλάδου ακινήτων, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, τέτοιου είδους πωλήσεις είναι λιγοστές και αφορούν κατασκευές που ακόμα και αν η αγορά λειτουργούσε φυσιολογικά, δύσκολα θα έβρισκαν αγοραστές.