10 Φεβ 2017

Σκάνδαλο μεγατόνων: Ποιος αμείβεται στην Ελλάδα με 52.000 ευρώ το μήνα;

Μέσα σε μία χρονιά μόνο, το 2011, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΠΙ εισέπραξε λοιπόν 625.565 ευρώ, ποσό δηλαδή το οποίο μεταφράζεται σε μισθό άνω των 52.000 ευρώ μηνιαίως. Ριγμένος ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος έπαιρνε το 1/3 μόλις, δηλαδή 195.544 ευρώ (16 χιλ. το μήνα - ψίχουλα). 


Ευτυχώς ο Γενικός Διευθυντής της ΑΕΠΙ ανέβαινε στα 294.450 ευρώ το χρόνο και η Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων και Γραμματείας ακόμα περισσότερο, στα 466.266 ευρώ (δηλαδή 38 χιλιάδες ευρώ το μήνα). Την ίδια ώρα δεν χρειάζεται να σας πούμε τι έπαιρναν οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί, στιχουργοί και συνθέτες. Σκεφτείτε πως ο Θάνος Ανεστόπουλος των Διάφανων Κρίνων ζήτησε μία μικρή βοήθεια για να αντιμετωπίσει την ασθένειά του και εισέπραξε κάτι λίγα, εκατοντάδες ευρώ! Και, μάλιστα, απλώς ως προκαταβολή από τα δικαιώματά του.




Το πόρισμα του ελέγχου που διεξήχθη στην ΑΕΠΙ για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού από την εταιρεία ΕΡΝΣΤ & ΓΙΑΝΓΚ (ΕΛΛΑΣ) έφερε στο φως το πάρτι που είχε στήσει η διοίκηση της Ανώνυμης Εταιρίας, η οποία διαχειρίζεται τα Πνευματικά Δικαιώματα των δημιουργών. Τέτοιο πράγμα ομολογούμε πως δεν το περιμέναμε ακόμα κι εμείς που έχουμε ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα (δείτε ΕΔΩ).

Επιπλέον, στο πόρισμα βγαίνει το συμπέρασμα πως η ΑΕΠΙ δύσκολα μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της. Γράφει, συγκεκριμένα: «Βάσει της καταγεγραμμένης επίδοσης της Εταιρείας και της απουσίας ενός συγκεκριμένου επιχειρηματικού πλάνου που θα υποστήριζε την βελτίωση της χρηματοοικονομικής της θέσης, συμπεραίνουμε ότι υπάρχει ουσιώδης αβεβαιότητα και αμφιβολία ως προς την ικανότητα της να συνεχίσει την δραστηριότητά της».

Διαβάζω από χθες βράδυ τις 77 σελίδες του πορίσματος και, ειλικρινά, δεν ξέρω που να πρωτο-εστιάσω. Ακόμα και τα μέλη του ΔΣ πληρώνονταν αδρά, το 2011 μόνο πήραν 1.260.000 ευρώ. Συν 113 χιλιάδες ευρώ για τις παραστάσεις τους στο ΔΣ. Συν 15 χιλιάδες ευρώ για τα έξοδα μετακίνησης (θα πήγαιναν με ελικόπτερο προφανώς στις συνεδριάσεις).

Δείτε επίσης: Απίστευτο τροχαίο στην Καλαμάτα: Τρελή κούρσα από 22χρονη με κλεμμένο αυτοκίνητο, διέλυσε 22 ΙΧ! (video)

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΕΠΙ

Δείτε και αυτό για να φρικάρετε ακόμα περισσότερο: «Για τον Διευθ. Σύμβουλο και για τον Πρόεδρο του ΔΣ έχουν εγκριθεί από τις αντίστοιχες Γενικές Συνελεύσεις καθαρά μηνιαία ποσό ύψους € 2χιλ. και € 1,7χιλ. για την κάλυψη των πόσης φύσεως εξόδων παραστάσεως, κινήσεως και δημοσίων σχέσεων τα οποία απαιτούνται ως εκ της θέσεως τους».

Υπάρχουν καλλιτέχνες που δεν παίρνουν από την ΑΕΠΙ 2 χιλιάδες ευρώ ολόκληρο το χρόνο για τα δικαιώματά τους, όχι σε έναν μήνα μόνο για... έξοδα παραστάσεως, κινήσεως και δημοσίων σχέσεων.


Πηγή: e-tetradio.gr