14 Φεβ 2017

ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ αλλαγές στον επιχειρηματικό χάρτη της Ελλάδας

Ανακάτεμα της επιχειρηματικής τράπουλας προ των πυλών ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείωνΠαλιά τζάκια ή νεότερα θα μείνουν εκτός αφού αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη. ..Οι τράπεζες έχουν δρομολογήσει σχεδιασμό εκπαραθύρωσης μετόχων και μάνατζερς που αντιστέκονται στη διάσωση των εταιρειών τους.
Γράφει η Gillian Rothschild
Οι λύσεις για τα επιχειρηματικά δάνεια διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: στις ευκολότερες περιπτώσεις υλοποιούνται σχέδια αναδιάρθρωσης, σε πιο σύνθετες περιπτώσεις οι τράπεζες αναμένουν την θεσμοθέτηση «εργαλείων»  για να απομακρυνθούν οι διοικήσεις και οι μη συνεργαζόμενοι μέτοχοι ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες και η μεταλλουργία, οι λύσεις περνάνε από ολόκληρους κλάδους, διαμορφώνοντας έτσι έναν νέο επιχειρηματικό χάρτη.
Αρχής γενομένης από την εταιρεία Καλογήρου που οδεύει στην Pillarstone, την εταιρεία διαχείρισης που έχουν συστήσει το αμερικανικό KKR, η Alpha Bank και την Eurobank. Ακολουθώντας την Φαμάρ της οικογένειας Μαρινόπουλου, την εταιρεία εμπορίας πολυτελών υποδημάτων αναμένεται να αναλάβει η Pillarstone αφού η οικογένεια Λεμονή για μεγάλο διάστημα δεν βρήκε σημείο επαφής με τις τράπεζες και δεν συναίνεσε σε μια λύση κοινής αποδοχής. Η εταιρεία έχει δάνεια της τάξης των 50 εκ.ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 80 εκ.ευρώ.
Οι τράπεζες βρίσκονται σε επαφές με δύο επενδυτικά funds, αναζητώντας λύση για τον όμιλο Χαραγκιώνη, η οποία έχει τουλάχιστον 60 επαγγελματικά ακίνητα και εμπορικά κέντρα στο χαρτοφυλάκιό του, αλλά και δάνεια της τάξης των 80 εκ.ευρώ. Η συμμετοχή νέων επενδυτών θα επιτρέψει την παροχή νέων κεφαλαίων στην εταιρεία με ταυτόχρονο «κούρεμα» οφειλών.
Δύσκολο εγχείρημα είναι οι επιχειρήσεις Λιακουνάκου, με την Axon και την Euromedica να βαρύνονται με συνολικά δάνεια ύψους 750 εκ.ευρώ. Μόνη η Euromedica έχει σχεδόν 400 εκ.ευρώ και πιθανό σενάριο είναι η ρευστοποίηση ακινήτων και η μετοχοποίηση δανείων σε συνδυασμό με αλλαγή μάνατζμεντ. 
Αγνωστο είναι το μέλλον της Βωβός για την οποία εκκρεμεί αύξηση κεφαλαίου από τις τράπεζες και της ΕΛΥΦ της οικογένειας Ακκά, που έχει δανεισμό 90 εκ.ευρώ και πρόσθετα 50 εκ.ευρώ της εταιρείας Εκκοκιστήρια Θράκης.
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η εκπόνηση σχεδίου αναδιάρθρωσης για την Μεβγάλ, η οποία βαρύνεται με δάνεια της τάξης των 50 εκ.ευρώ με τη συμβολή της οικογένειας Χατζάκου και την εξόφληση των οφειλών προς το fund Βartons ενώ σε συζητήσεις για αναδιάρθρωση δανείων ύψους 27 εκ.ευρώ βρίσκεται η Δωδώνη στην οποία μετέχουν δύο μεγάλα funds, της Deutsche Bank και της Goldman Sachs.
H λύση του στρατηγικού επενδυτή διερευνάται για την Αλφα Γκρίσιν που έχει βάρη άνω των 20 εκ.ευρώ, όπως και την Σφακιανάκης που έχει υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τα 300 εκ.ευρώ.
Για τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών αναμένεται η πρόταση των τριών συμβούλων (Alvarez&Marsal, PwC και Lazard) για την τύχη της Σελόντα και του Νηρέα, μαζί ή χωριστά ενώ έχει καταγραφεί επενδυτικό ενδιαφέρον από τον τουρκικό όμιλο Kilic και από ομίλους της βόρειας Ευρώπης.
Και για τη Χαλυβουργία αναμένεται η μελέτη της Alvarez&Marsal με πιθανότερο σενάριο το κλείσιμο των εταιρειών Χαλυβουργική, Χαλυβουργία και Σιδενόρ και την ενοποίηση μονάδων.
Τελική λύση, μέσω πτωχευτικής διαδικασίας και πλειστηριασμού των μονάδεων δρομολογείται για τα εργοστάσια της Ενωμενης Κλωστουφαντουργίας της οικογένειας Λαναρά για τα οποία ενδιαφέρεται το fund Aiglon με στόχο την επαναλειτουργία τους εντός μιας νέας εταιρείας. 
Λύση πιλότος για την διαχείριση επιχειρηματικών δανείων εφαρμόστηκε στη Νίκας όπου το σχέδιο εξυγίανσης στήριξε ως στρατηγικός επενδυτής η Chipita. Το σχέδιο περιλάμβανε νέα κεφάλαια από τον επενδυτή και απομείωση του δανεισμού με άμεσο κούρεμα αλλά και πώληση εγκαταστάσεων.
Πιλότος ήταν και η περίπτωση του Μπουτάρη όπου οι πιστωτές συμφώνησαν επιμήκυνση της αποπληρωμής οφειλών σε τράπεζες και δημόσιο και χορήγηση νέας χρηματοδότησης. Στην Pillarstone θα μεταφερθεί η Φαμάρ με στόχο την αναδιάρθρωση με τη βοήθεια, και τη χρηματοδότηση από το fund ενώ στην περίπτωση της Yalco συνεργάστηκαν οι μέτοχοι και αποφάσισαν ριζικές κινήσεις εξυγίανσης.
κουρδιστο πορτοκαλι