1 Φεβ 2017

Τριπλό μήνυμα Τραμπ προς φαρμακοβιομηχανίες

Πιστός στην προεκλογική του στάση απέναντι στις φαρμακοβιομηχανίες, ο Τραμπ συναντήθηκε χθες με τους επικεφαλείς τους, στέλνοντας ένα σαφές, τριπλό μήνυμα: μειώστε πολύ τις τιμές, φέρτε καλύτερη καινοτομία και ελάτε πίσω στις ΗΠΑ.
Στη συνάντηση πήραν μέρος όλοι σχεδόν...
οι ισχυροί παίκτες: Ο πρόεδρος της ένωσης των αμερικανικών φαρμακοβιομηχανιών, PhRMA, Stephen Ubl, ο CEO της Eli Lilly, David Ricks, ο πρόεδρος της Celgene Robert Hugin κ.ά. Η απάντηση που έδωσαν στον Τραμπ– όπως διαρρέεται στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης – ήταν ότι προσλαμβάνουμε ήδη στις ΗΠΑ και δώστε μας φορολογικά κίνητρα για να προσλάβουμε ακόμη περισσότερους.
Από όσα έχουν γίνει γνωστά, ο πρόεδρος Τραμπ τους είπε ότι «η εμπορική μας πολιτική θα έχει ως προτεραιότητα ότι οι ξένες χώρες θα πληρώσουν ένα δίκαιο μερίδιο για τα φάρμακα που παρασκευάζονται στις ΗΠΑ, έτσι ώστε οι αμερικανικές επιχειρήσεις να έχουν μεγαλύτερη ρευστότητα για να επιταχύνουν την ανάπτυξη νέων θεραπειών και να μπει ένα τέλος στην τακτική χωρών, οι οποίες χρησιμοποιούν τον έλεγχο των τιμών για να διατηρήσουν χαμηλά τις δαπάνες για φάρμακα».
Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι δεν ήταν απολύτως σαφές τι εννοούσε ο πρόεδρος με τον όρο εμπορική πολιτική, αλλά είναι γνωστό ότι έχει προτείνει ένα δασμό 20% στις εισαγωγές προϊόντων, ο οποίος μπορεί να πλήξει και τις φαρμακοβιομηχανίες, που παράγουν τα προϊόντα τους εκτός ΗΠΑ.
Όσον αφορά το σχόλιο του προέδρου «ελάτε πίσω στις ΗΠΑ», φαίνεται ότι αναφέρεται στις περιπτώσεις σαν της Allergan, η οποία πρόσφατα μετέφερε την έδρα της σε άλλη ήπειρο λόγω φορολογικών απαλλαγών.
Από την άλλη, έγινε γνωστό ότι πολλοί CEOs έθεσαν στον πρόεδρο αιτήματα, όπως πιο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, λιγότερη γραφειοκρατία και κρατικό έλεγχο και περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην υγεία.
Θυμίζουμε ότι ο Τραμπ είχε στοχεύσει τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας πριν ακόμη ορκιστεί, κάνοντας ειδική αναφορά στις υψηλές τιμές των νέων φαρμάκων. Στη διάρκεια της επίσημης συνέντευξης τύπου πρόσφατα είχε δηλώσει ότι θα χρησιμοποιήσει και το Twitter για να πιέσει μερικές εταιρείες να φέρουν την παραγωγή πίσω στις ΗΠΑ. Ακόμη, είπε ότι θα προχωρήσει σε δημοπρασία για την προμήθεια φαρμάκων από την κυβέρνηση στο πρόγραμμα Medicare.
Ωστόσο, το μέτρο αυτό είχε τεθεί και από τον πρόεδρο Ομπαμα και επανειλλημένως είχε απορριφθεί στο Κογκρέσο από τους Ρεπουμπλικάνους νομικούς. Βέβαια, η απόφαση του Τραμπ μπορεί να ασκήσει πίεση να αλλάξει η κατάσταση στο Κογκρέσο.


Στο μεταξύ ο ισχυρός άνδρας της Novartis, Joe Jimenez, ο οποίος δεν πήρε μέρος στη συνάντηση, επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα μια λύση, που έχει θέτει επί τάπητος εδώ και ένα χρόνο: τιμολόγηση των φαρμάκων ανάλογα με την αποτελεσματικότητά τους (pricing—pay-for-performance). Και δήλωσε πως θα είναι στην επόμενη συνάντηση με τον πρόεδρο…
virus.com.gr