16 Φεβ 2017

Όλγα Κεφαλογιάννη: Σκυλάδικο και σταυροβελονιά

Το όραμα της Νέας Δημοκρατίας όπως αναδεικνύεται από τις συνεδριάσεις του τομέα Πολιτισμού.
Της Λώρης Κέζα....

«Εντυπωσιακός στο παρουσιαστικό και γυμνασμένος, ήταν ο πρώτος άνδρας που φωτογραφήθηκε ημίγυμνος για την ελληνική έκδοση του περιοδικού Playboy». Θα ήταν άδικο να κρίνουμε έναν πολιτικό άνδρα απομονώνοντας αυτή τη φράση από το βιογραφικό του. Ο Γιώργος Γερολυμάτος δούλεψε σκληρά στην πίστα, πολλές νύχτες της ζωής του. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσα λεφτά πέρασαν από τα χέρια του. Σε ένα βράδυ μπορούσε να εισπράξει περισσότερα από ένα μηνιάτικο δημοσίου υπαλλήλου. Η πρόβλεψη για ένσημα ακουγόταν σαν ανέκδοτο. Να ‘τος λοιπόν τώρα, στην επιτροπή για τιμητικές συντάξεις καλλιτεχνών. Να ‘τος στο πλευρό της Όλγας Κεφαλογιάννη, στο τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας.
Τέτοια ζητήματα απασχολούν την τομεάρχη που ανέλαβε τα της τέχνης και των γραμμάτων. Ορισμένες πληροφορίες για να καταλάβουν όλοι τι ακριβώς κάνει ο Γιώργος Γερολυμάτος, που πολιτεύτηκε με τον ΛΑΟΣ πριν βρεθεί στο ασφαλές λιμάνι της κρητικοπούλας. Κάθε χρόνο δικαιούνται να πάρουν τιμητική σύνταξη 15 καλλιτέχνες που συμπλήρωσαν τα 65 και κατά την τελευταία τριετία το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 25.000 ευρώ.
Ανάμεσα στους δικαιούχους είναι ο Σταμάτης Κόκοτας για τον οποίο από το 2011 εγκρίθηκε σύνταξη 720 ευρώ. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσα λεφτά πέρασαν από τα χέρια του. Αντιθέτως είναι εύκολο να βρούμε ποια ήταν προ τριετίας η τιμή εκκίνησης για την πώληση της Lamborghini Miura 400 ίππων, μοντέλο 1969, που του έκανε δώρο ο Ωνάσης: 400.000 ευρώ.
Η Όλγα Κεφαλογιάννη στον τομέα Πολιτισμού κάνει μικροδιαχείριση σε αδιάφορα ζητήματα. Προσκαλεί τα στελέχη και σημειώνει στο καρνέ της με τεράστια υπευθυνότητα την πιθανή κατάργηση ενός τμήματος του υπουργείου. «Θα κάνω ερώτηση στη Βουλή» λέει και σημειώνει το θέμα που δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο του πολιτισμού, με τις δομές, με το όραμα. Αρκεί να γίνονται εξυπηρετήσεις, να φαίνεται έμπρακτο ενδιαφέρον στους πιθανώς ψηφοφόρους.
Άλλα θέματα που απασχολούν τον τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας είναι η αποθέωση της σταυροβελονιάς και της λαογραφίας. Δεν υπάρχει καμία επαφή με το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, καμία επαφή με τον 21ο αιώνα. Υπάρχει εντούτους επαφή με το εθνικιστικό Δίκτυο 21 που εκπροσωπείται επάξια στον τομέα. Οι συνεδριάσεις Πολιτισμού είναι συνάξεις ατόμων που απέτυχαν να εκλεγούν, ατόμων που είναι φορείς του πεπαλαιωμένου, ατόμων ψάχνουν απεγνωσμένα για μια ιδιότητα και ευελπιστούν να πάρουν μια κάποια θεσούλα όταν έρθει η ώρα. Καμία λάμψη, καμία φρεσκάδα.
Έχοντας τέτοιο κόσμο στον τομέα της, η Όλγα Κεφαλογιάννη επέκρινε την τοποθέτηση του Γιώργου Κιμούλη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Άραγε ποιον θα διόριζε εκείνη με δεδομένο ότι ο Γιώργος Γερολυμάτος δικαιωματικά θα αναλάβει το Μέγαρο Μουσικής;
Και μια γενικότερη ερώτηση: πού είναι τα νέα στελέχη που έστειλαν βιογραφικά στο κόμμα; Νέα ως προς την ηλικία, νέα ως προς τις ιδέες, νέα ως προς τη συμμετοχή στη διοίκηση. Τι έγινε με την ανανέωση του έμψυχου υλικού;
Πηγή: mononews.gr