13 Φεβ 2017

Τάση... για κερδοσκοπία από τους ιδιώτες του ρεύματος


Χειραγώγηση της αγοράς ηλεκτρισμού από τις ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής με στόχο την αύξηση των τιμών καταγγέλλει ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, επιρρίπτοντας ευθύνες και
στις εποπτικές αρχές (ΡΑΕ) για μη παρέμβασή τους.
Η πρόσφατη ενεργειακή κρίση την περίοδο των εορτών κόστισε στη ΔΕΗ πάνω από 35 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιχείρησης, λόγω της υποχρεωτικής χρήσης πετρελαίου για τη λειτουργία των μονάδων, ενώ στον αντίποδα λειτούργησε κατά τον ίδιο ως ευκαιρία για κέρδη για τις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Παρότι η κατάσταση στην αγορά έχει εξομαλυνθεί, ο πρόεδρος της ΔΕΗ ισχυρίζεται πως πρακτικές χειραγώγησης συνεχίζονται ακόμη.
Οπως υποστηρίζει ο Μ. Παναγιωτάκης, ο οποίος έδωσε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, οι τρίτοι παραγωγοί άσκησαν επιθετική πολιτική και έκαναν παρακράτηση ισχύος προσφέροντας σε χαμηλές τιμές τα 2/3 της ισχύος και το 1/3 σε υψηλές τιμές.
Μανώλης ΠαναγιωτάκηςΣύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, κατά την πρόσφατη ενεργειακή κρίση την περίοδο των εορτών οι τρίτοι παραγωγοί άσκησαν επιθετική πολιτική και έκαναν παρακράτηση ισχύος | 
Με την τεχνητή έλλειψη χειραγωγούσαν την αγορά και διαμόρφωναν πολύ υψηλά την οριακή τιμή, κερδίζοντας από την κρίση.
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο η οποία, ενώ συμφώνησε να λειτουργήσει προσωρινά με πετρέλαιο, στην πράξη αρνήθηκε να το κάνει ζητώντας αλλεπάλληλες παρατάσεις και εν τέλει τρεις μήνες περιθώριο για να «αλλάξει» καύσιμο.
Σε άλλη περίπτωση, μονάδα φυσικού αερίου που «γύρισε» σε πετρέλαιο έκανε προσφορές σε τιμές πάνω από τα υδροηλεκτρικά προκειμένου να μην μπαίνει στο σύστημα ή να μπαίνει για λίγη ώρα και να μην επιβαρύνεται.
Οι πρακτικές διαμόρφωσης της οριακής τιμής συστήματος συνεχίζονται ακόμη, όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι η ΔΕΗ έχει ενημερώσει γραπτώς όλες τις αρμόδιες αρχές και αναμένει την αντίδρασή τους.
«Η ΔΕΗ επωμίστηκε το βάρος, οι τρίτοι είχαν ευκαιρία για αποκόμιση κερδών και για τις αρχές θέτω ένα ερωτηματικό και περιμένω να δω τι θα κάνουν», ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης.
Το κόστος από την αύξηση της οριακής τιμής θα αποτιμηθεί ενώ η ΔΕΗ επωμίστηκε επιπλέον κόστος άνω των 35 εκατ. ευρώ λόγω της υποχρέωσης να λειτουργήσει με πετρέλαιο μονάδες φυσικού αερίου σε Λαύριο και Κομοτηνή, κάτι που δεν έκαναν ιδιώτες παραγωγοί με αντίστοιχες μονάδες. Εθεσε δε θέμα αποζημίωσης της ΔΕΗ από τον λογαριασμό ασφαλείας εφοδιασμού.

Η υπόθεση ΑΔΜΗΕ

Με «καρφιά» προς τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ, αλλά και τη νομική υπηρεσία της εταιρείας στην οποία και απασχολείται η κόρη του κ. Μπλάνα, απαντά ο Μ. Παναγιωτάκης, στην υπόθεση των golden boys.
Στον απόηχο της υπόθεσης των χρυσών αμοιβών του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, Γ. Μπλάνα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ δήλωσε «αιφνιδιασμένος» για την υπόθεση, μίλησε για «ατομική αυθαιρεσία» και χαρακτήρισε βλαπτικές και προβληματικές για την ίδια την εταιρεία αυτές τις συμπεριφορές.
Εκτίμησε ότι είναι πιθανό ο τέως διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Μπλάνας, παρά την προ ημερών αντικατάστασή του, να διεκδικήσει δικαστικά και τα 100.000 ευρώ τα οποία εισέπραξε αναδρομικά, ζητώντας από το Εποπτικό Συμβούλιο να αναπροσαρμοστεί η σύμβασή του στα προ πλαφόν επίπεδα.
Επέρριψε πάντως ευθύνες στη νομική υπηρεσία του ΑΔΜΗΕ, καθώς επίσης στο νυν όσο και στο προηγούμενο Εποπτικό Συμβούλιο της εταιρείας, το οποίο και είχε υπογράψει τη σύμβαση του κ. Μπλάνα, συνδέοντας τις απολαβές του με εκείνες του γενικού διευθυντή.
Αποκάλυψε επίσης ότι ήδη από την περασμένη Δευτέρα είχε δώσει εντολή στα τέσσερα στελέχη της ΔΕΗ που συμμετέχουν στο Εποπτικό Συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ να μην εγκρίνουν τη σύμβαση και να επαναφέρουν αναδρομικά τις αμοιβές τους στα αρχικά επίπεδα.
Επισήμανε πάντως ότι οι αμοιβές στελεχών των επιχειρήσεων θα πρέπει να καθορίζονται με κριτήρια εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων και όχι με κριτήρια ατομικής αυθαιρεσίας.
Αναφορικά με τη νέα διοίκηση του ΑΔΜΗΕ (Θ. Κορωνίδης ως πρόεδρος και Γ. Καμπούρης ως διευθύνων σύμβουλος), είπε ότι επρόκειτο για δική του εισήγηση στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, πρώτο υπουργό Ενέργειας επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν είχε γίνει αποδεκτή.

Από τα 40 ευρώ τη μεγαβατώρα φτάσαμε στα 120 ευρώ!

Αδαμίδης Γιώργος
Στο ζήτημα αυτό ταυτιζόμαστε με τη διοίκηση. Προφανώς έχει να κάνει με χειραγώγηση τιμών όταν από τα 40 ευρώ τη μεγαβατώρα φτάσαμε στα 120 ευρώ.
»Να φανταστείτε, φτάσαμε να κάνουμε χρήση των ταμιευτήρων νερού για να μη «σβήσει» η χώρα. Αλλά κι αυτό έπρεπε να γίνει με ένα μέτρο τέτοιο που να μην κατεβεί η στάθμη στους ταμιευτήρες από ένα κρίσιμο σημείο.
»Αναγκαστήκαμε η μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής να λειτουργεί με πετρέλαιο – αφού έχει τη δυνατότητα. Το ζήτημα είναι ότι η ΔΕΠΑ έπρεπε να φροντίσει να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες αερίου. Αλλά το αέριο από το Αλγέρι πήγε -για πολλούς λόγους- στο… Παρίσι.
»Το θέμα είναι πολιτικό, πρέπει να υπάρχει ένας εθνικός σχεδιασμός για τα μίγμα καυσίμου -λιγνίτης, πετρέλαιο, αέριο, ανεμογεννήτριες, κ.λπ.- που χρησιμοποιούμε για να μην υπάρχουν κερδοσκοπίες. Και να σταματήσει αυτή τη στιγμή όλη η ρητορική για τον λιγνίτη, όπως και ο πόλεμος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ, πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
http://www.efsyn.gr/