3 Φεβ 2017

Διατλαντικό θρίλερ για νέα μέτρα – κόφτη: Διαφωνούν όλοι με όλους

Της Δήμητρας Καδδά
Χωρίς κανένα "ορατό" σημάδι προσέγγισης - όπως παραδέχθηκαν εκ νέου χθες πηγές της Ευρωζώνης - αλλά και με συνεχείς προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα εξ αποστάσεως και δια ζώσης (σ.σ. προκαλώντας και πολιτικές …
αναταράξεις εντός και εκτός Ελλάδας), συνεχίζεται η "επιχείρηση" εύρεσης μίας "πλατφόρμας συμβιβασμού" μεταξύ του ΔΝΤ, των θεσμών της ΕΕ αλλά και κυβέρνησης.
Η "πλατφόρμα" αφορά στα νέα μέτρα που ζητείται από την Αθήνα να θεσπιστούν εκ των προτέρων και στον νέο "κόφτη". Και το πρώτο "ορόσημο" που έχει τεθεί, αυτό της Κυριακής (σ.σ. για να υπάρχει μία πρώτη θέση στο ΔΣ του ΔΝΤ που συνέρχεται την Δευτέρα για τα "αποκαλυπτήρια" των εκθέσεων), θεωρείται πλέον δύσκολα επιτεύξιμο.
Σήμερα, θα ξεδιπλωθεί μία ακόμη προσπάθεια, σε πολιτικό επίπεδο, στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής στην Μάλτα. Όσο για τις διαφωνίες μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ, λύση επιχειρήθηκε να βρεθεί στην συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Σόιμπλε και Τόμσεν, αν και η Γερμανία πλέον αντιμετωπίζει και … εσωτερικό ζήτημα διγλωσσίας, μετά την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας (και μέχρι πρότινος υπουργού Οικονομίας) Σίγκμαρ Γκάμπριελ που φέρεται να εξέφρασε την "έντονη ανησυχία του"  για την διαπραγμάτευση και να πρότεινε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μόνο για τα επόμενα τρία χρόνια.
Ο συμβιβασμός με την κυβέρνηση και οι "παροχές"
Σύμφωνα με πληροφορίες επιχειρείται ο "συμβιβασμός", που έχει ως βασική του προϋπόθεση την εκ των προτέρων ψήφιση μέτρων (με επίκεντρο το αφορολόγητο από πλευράς δανειστών), να περιέχει και κάποιες "παροχές" για την Κυβέρνηση.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για μία "πλατφόρμα" νομοθέτησης των προληπτικών μέτρων η οποία να είναι "ανεκτή" πολιτικά, αλλά και για ανταλλάγματα τα οποία θα μπορούν να "λειάνουν" τις εσωκομματικές αντιδράσεις που εντείνονται. Περιλαμβάνουν, σε κάποια σενάρια, μία μείωση στους φορολογικούς συντελεστές (αν μειωθεί το αφορολόγητο) ή/και μία ευνοϊκότερη συμφωνία στο εργασιακό (ως αντίβαρο για ένα ισχυρό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων/κόφτη).
Από την πλευρά του χθες ο ΥΠΟΙΚ έκανε σαφές ότι δεν ανοίγει τα "χαρτιά" του, στο πλαίσιο μίας ακόμη απάντησης/διευκρίνισης για τον βαθμό υλοποίησης των μνημονιακών υποχρεώσεων. Παράλληλα άλλα στελέχη επαναλάμβαναν το "όχι" σε μείωση του αφορολογήτου και το ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι σενάριο περί 6.000 ευρώ δεν συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη υπό τον κ. Χουλιαράκη. Αρνήθηκε επίσης ότι προσκλήθηκε ο κ. Τσακαλώτος στο "ραντεβού" Σόιμπλε – Τόμσεν. "Ποιος σας είπε ότι αρνήθηκε να δει ο υπουργός τον Σόιμπλε και τον Τόμσεν. Δεν υπάρχει ούτε ίχνος αλήθειας σε αυτό. Δεν ξέρω γιατί θα έπρεπε να έχει πρόσκληση" ανέφερε στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.
Ο χρόνος … τελειώνει
Η θέση της Αθήνας, που… ξεκίνησε από κάποια (νέα) μέτρα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018 (περικοπές στον ΕΟΠΥΥ, στις εκπτώσεις φόρου και στις αμυντικές δαπάνες αλλά και φόρος τις μισθώσεις κατοικιών) πρέπει να "μετακινηθεί" προς τις υψηλές απαιτήσεις των δανειστών στις οποίες επίσης αναζητείται ένας συμβιβασμός (ζητούν 4,5 δισ. ευρώ νέα μέτρα… τώρα).
Και έως ότου βρεθεί ο συμβιβασμός που ζητείται να περιλαμβάνει και νομοθέτηση, δεν "ξεκλειδώνει" η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για να προχωρήσει η τεχνική συμφωνία.
Έτσι, το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ή έστω μία νέα σύνοδος λίγες ημέρες αργότερα, πλέον θεωρούνται ένας δύσκολος στόχος. Και τα περιθώρια θα φανούν κατά τη σύνοδο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την Δευτέρα ( θα φανεί η στάση του όπως αυτή θα έχει πλέον διαμορφωθεί από πλευράς ΗΠΑ μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ), αλλά και κατά τη σύνοδο των επιτελών των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης που ακολουθεί την προσεχή Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου (EWG).
Τα περιθώρια μετά "στενεύουν" με τον εκλογικό κύκλο να ξεκινά στις 15/3 από την Ολλανδία και την επόμενη επίσημη σύνοδο ΥΠΟΙΚ να έχει οριστεί για τις 20/3.
http://www.capital.gr/