2 Φεβ 2017

Τί στην ευχή πάει να κάνει ΤΩΡΑ στην Ουκρανία ο Τσίπρας;

Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ώρες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα για διήμερη επίσκεψη στην Ουκρανία γα να έχει επαφές με την ηγεσία της χώρας και συγκεκριμένα το διήμερο 8-9 Φεβρουαρίου. Προφανώς πρόκειται για
επισκέψεις οι οποίες προγραμματίζονται πολύ καιρό πριν διά της διπλωματικής οδού, όμως είναι απορίας άξιον πως τα καταφέρνουμε και για μια ακόμη φορά θα πραγματοποιήσουμε ένα ταξίδι στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων της χώρας, στη χειρότερη δυνατή συγκυρία…
Πρώτο και καλύτερο, η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία, οι οποίες αν και δεν έχουν λάβει μαζικό χαρακτήρα και αφορούν μια συνοριακή πόλη, η οποία όμως εκκενώνεται, απειλούν την ανήσυχη ηρεμία που επικρατούσε μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός η οποία είχε συνομολογηθεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας.
Η δεύτερη ένσταση είναι η μεταβατική περίοδος στο State Department, όπου όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι βρισκόμαστε ενώπιον πολύ μεγάλων αλλαγών στα παγκόσμια διπλωματικά «δεδομένα», με αναδιάταξη συμμαχιών, πράγματα τα οποία για να επιτευχθούν και να σταθεροποιηθούν, παίρνουν χρόνο, ενώ στη μεταβατική περίοδο μπορούν να προκύψουν αλλαγές, επιθυμητές ή μη για πολλές πλευρές.
Άρα η ρευστότητα, ο κίνδυνος και η ανασφάλεια περισσεύουν, ενώ χώρες που έχουν το προνόμιο και την κατάρα να βρίσκονται σε γεωστρατηγικές θέσεις – σταυροδρόμια, λαμβάνουν αν μη τι άλλο, μέτρα ασφαλείας και αυτοπροστασίας, έως ότου διαπιστώσουν που πάνε τα πράγματα και πόσο συμβατά λη όχι είναι με τις επιδιώξεις της εθνικής στρατηγικής. Όσων διαθέτουν.
Τούτων λεχθέντων, πόσο έξυπνο είναι να πραγματοποιήσει η ελληνική διπλωματία το ταξίδι στην Ουκρανία τώρα, ενώ φαίνεται πως και το μέτωπο αυτό θα επηρεαστεί δραματικά από τις εξελίξεις που νομοτελειακά θα υπάρξουν στο μέτωπο των ρωσοαμερικανικών σχέσεων; Το επιχείρημα των Ελλήνων της Μαριούπολης και αλλού δεν επαρκεί.
Δεν… καταγγέλλουμε κανέναν, ερώτημα θέτουμε και πραγματικά θα θέλαμε κάποιος υπεύθυνος να μας διαβεβαίωνε ότι όλα είναι καλώς καμωμένα και δεν πρόκειται η χώρα να βρεθεί εν μέσω διασταυρούμενων πυρών. Σαφέστατα υφίσταται ενδεχόμενο ύπαρξης επιμέρους πληροφοριών – δεδομένων τις οποίες αγνοούμε και μακάρι να είναι έτσι. Ελπίζουμε να έχουν οι φύλακες τη γνώση.
ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
http://www.defence-point.gr/news/?p=170422