10 Φεβ 2017

ΟΤΑΝ Ο ΑΔΩΝΙΣ ΚΑΤΑΠΙΝΕΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ. ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ Ή ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΚΑΡΕΙ

Του Ανδρέα Δεληγιάννη (Ανοιχτό Παράθυρο)
Ας αρχίσουμε με μια εμπειρική παρατήρηση. Πόσες φορές εμφανίσθηκε στο δημόσιο χώρο π.χ. την τελευταία εβδομάδα ο Κυριάκος   Μητσοτάκης; 
Απάντηση δύο ή τρεις- ίσως και τέσσερις. Πόσες εμφανίσθηκε ο  Άδωνις Γεωργιάδης; Απάντηση: αμέτρητες.
Πάμε παρακάτω. Ποιος διαμορφώνει την  πολιτική ατζέντα και την επικοινωνιακή ατμόσφαιρα  για λογαριασμό της ΝΔ. Η απάντηση είναι: ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Βρίσκεται μονίμως επί σκηνής, ξημεροβραδιάζεται στα κανάλια, παίζει με τα “σόσιαλ μίντια”  και  δια της  θορυβώδους παρουσίας του ορίζει ποιο θέμα θα ανεβάσει η αξιωματική αντιπολίτευση και σε ποιο πεδίο θα συγκρουστεί με την κυβέρνηση.
Αυτά τα θέματα δεν επιλέγονται πάντα με κριτήριο το συμφέρον του Κυριάκου. Π.χ. τα τελευταία 24ωρα η εφημερίδα Documentο ανέδειξε ένα θέμα σε βάρος του προέδρου της ΝΔ,  που η ίδια θεώρησε μεγάλο σκάνδαλο καθώς αφορά την οικογένειά του. Την ίδια μέρα ο Άδωνις έριξε στην πιάτσα το σενάριο για το υποτιθέμενο οικογενειακό ταξίδι του Τσίπρα στο Παρίσι με το κυβερνητικό αεροσκάφος. 
Έτσι νομιμοποίησε απολύτως την αντιπαράθεση σε αυτό το επίπεδο. Μόνο που αυτή η αντιπαράθεση κάθε άλλο παρά ευνοεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντίθετα διαμορφώνει ατμόσφαιρα που τον φέρνει σε δύσκολη θέση. Πώς να κατηγορήσει το μέγαρο Μαξίμου ότι εκμεταλλεύεται ένα δημοσίευμα για την οικογένειά του, όταν ο αντιπρόεδρός του εκμεταλλεύεται- αν δεν δημιουργεί κιόλας -φήμες για την οικογένεια Τσίπρα;  
Δεν είναι η πρώτη φορά ούτε το πρώτο θέμα. Ο Κυριάκος από την πρώτη στιγμή προσπαθεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του προφίλ σοβαρού πολιτικού, που  μετέχει την αντιπαράθεση με επιχειρήματα και προπαντός με ευπρέπεια και ήπιους  τόνους. Έχει και τόσα πτυχία άλλωστε, δεν εκπαιδεύτηκε στο μπάχαλο των καταλήψεων.
Ο Άδωνις, όμως, του χαλάει την εικόνα, αν δεν την επισκιάζει Θορυβώντας, διαπληκτιζόμενος έντονα με τους υπουργούς, υιοθετώντας τις όποιες ακρότητες έχει αναδείξει η επικαιρότητα και αναφερόμενος προσωπικά στον Πρωθυπουργό με ύφος που κάθε άλλο πάρα εντάσσεται σε κώδικες πολιτικού πολιτισμού.
Αναπόφευκτα η επικαιρότητα εστιάζει στον αντιπρόεδρο και ο επικεφαλής του κόμματος περνάει σε δεύτερη μοίρα, όταν δεν φαίνεται να ακολουθεί  προσπαθώντας να προλάβει τον αντιπρόεδρό του.
Ήταν απολύτως χαρακτηριστική η υπόθεση των περίφημων Παραιτηθείτε” τους οποίους ο  Γεωργιάδης υιοθέτησε  από τη πρώτη στιγμή. Ως “πρόσωπο” όπως διευκρίνιζε, δίνοντας ανταγωνιστικό χαρακτήρα στην παρουσία του σε σχέση με τη προσπάθεια  της επίσημης ΝΔ να κρατήσει αποστάσεις. Για να μην του αφήσει όλο το γήπεδο ο Κυριάκος αναγκάσθηκε  την παραμονή της συγκέντρωσης να πάει στη Βουλή για να πει κι αυτός δυο λόγια για το θέμα και να μπει στην εικόνα.
Από καιρό φαίνεται καθαρά ότι ο  αντιπρόεδρος είναι αποφασισμένος να λειτουργεί ως Νο 1 του κόμματος στην πολιτική καθημερινότητα και αυτό κάνει, συμπαρασύροντας ολόκληρο το κόμμα και τον ίδιο τον Κυριάκο προσωπικά στη θεματολογία και το ύφος του. Και τα δυο ανάλογα της προέλευσής του από το κλαμπ του Καρατζαφέρη.
Όλοι σχεδόν θεωρούν ότι λειτουργεί ως δελφίνος του Κυριάκου και πάντως ορέγεται το αξίωμα του επικεφαλής. Η ένταση με την οποία κινείται σ’ αυτή τη κατεύθυνση κάνει πολλούς να εικάζουν ότι έχει κάθε λόγο να αποτύχει ο Μητσοτάκης στις επόμενες εκλογές για να διεκδικήσει τη θέση του με τη κεκτημένη ταχύτητα που οδηγεί ήδη.
Ακόμη και αν είναι υπερβολική αυτή η εκτίμηση, εκ των πράγματών η πολυπραγμοσύνη του θα πάει χαμένη  σε περίπτωση που ο Κυριάκος γίνει Πρωθυπουργός. Εκ των πραγμάτων το χαρτοφυλάκιο που θα του εμπιστευτεί δεν μπορεί να είναι ανάμεσα στα πρώτα- για προφανείς λόγους. Γιατί να επιθυμεί την πρωθυπουργία  Μητσοτάκη;
Είναι τυχαίο ότι τον φέρει σε δύσκολη θέση και απολογούμενο. Πότε με όσα λέει για τους επάρατους  κομμουνιστές και πότε με τον ισχυρισμό δεν τον ενδιαφέρει να κλείσει η αξιολόγηση αλλά να πέσει ο Τσίπρας – και να λουστεί την αξιολόγηση ο Μητσοτάκης. Υποτίθεται ότι τον στηρίζει. Αλλά εξ αντικειμένου τον προβοκάρει, υποδηλώνοντας ότι αυτός είναι το γερό χαρτί του κόμματος. Ο άλλος είναι ότι τον έλεγε παλιότερα: μεγαλωμένος με χρυσά κουτάλια.
Ανεξάρτητα από τη μελλοντολογία για τις σχέσεις των δύο ανθρώπων είναι οφθαλμοφανές ότι ο Άδωνις καθημερινά καταπίνει τον Κυριάκο -όχι μόνο στο πεδίο της επικοινωνίας. Ακόμη και …προσωπικά συγχαρητήρια στέλνει -ως αυτοδύναμο κέντρο εξουσίας- σε πρόσωπα που …προσχωρούν στη ΝΔ όπως έκανε πρόσφατα με τον λεγόμενο “Μίστερ Κολλαγόνο”.
Πολλοί του αποδίδουν ότι στήνει ομάδα και πράγματι ο προσωπικός μηχανισμός του υπερβαίνει τις φιλοδοξίες του για τη πρώτη θέση στη Β΄Αθήνας καθώς επεκτείνεται πανελλαδικά. Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα έχει καλά ξεμπερδέματα με τον ένα εκ των αντιπροέδρων του. Ή αντιστρόφως.