14 Φεβ 2017

Άγριο παρασκήνιο στη ΝΔ για τα σκάνδαλα του Μητσοτάκη και τους άγνωστους Αμερικανούς συμβούλους - Πως κινούνται Καραμανλής και Σαμαράς

Τη δυσαρέσκεια των βουλευτών -όπως φαίνεται από τις απουσίες τους- προκαλούν οι κοινοβουλευτικές μάχες, όπου σταθερά χάνει τις εντυπώσεις από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βάζει την ατζέντα επιλέγοντας
προνομιακά πεδία και καταφέρνοντας προσωπικά πλήγματα, όπως, π.χ., με τον «Κήρυκα Χανίων» και με το ακίνητο της κ. Μαρέβας Γκραμπόφσκι.
Δυσαρέσκεια όμως προκαλεί και η άσκηση της ηγεσίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίζει με έναν στενό κύκλο συνεργατών -όπου δεσπόζει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, τον οποίο οι άλλοι βλέπουν πάντα ως πρώην Κνίτη και συνεργάτη του Κώστα Λαλιώτη-, ενώ έχει συχνές συνεργασίες με άγνωστους αμερικανούς συμβούλους, τη γνώμη των οποίων εκτιμά ιδιαίτερα, καίτοι δεν γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα. Α­ντίθετα αποφεύγει τις επαφές με τους βουλευτές -στους οποίους δεν βγαίνει ούτε στο τηλέφωνο- αλλά και με τους αρμόδιους τομεάρχες, οι οποίοι εκφράζουν τα παράπονά τους στον Αντώνη Σαμαρά και στον Κώστα Καραμανλή. Ακόμη και ο πολύ προσεκτικός Κώστας Καραμανλής σε προσωπικές του συζητήσεις λέει ότι κακώς δεν συνεργάζεται με τα στελέχη του σε μείζονα θέματα, κάτι που έκανε ακόμη και ο Αντώνης Σαμαράς. 
Οι Σαμαρικοί δείχνουν τα δόντια τους
Παρά την επιφανειακή ηρεμία, οι υπόγειοι κραδασμοί από την αμφισβήτηση της κεντρικής γραμμής του Κυριάκου Μητσοτάκη και από τη διάσταση μεταξύ αρχηγικών, Καραμανλικών και Σαμαρικών αρχίζουν και γίνονται αισθητοί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. 
Οι Σαμαρικοί δείχνουν τα δόντια τους σε κάθε ευκαιρία. Συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά -που ταυτίζεται με τον πρώην πρωθυπουργό- λέει: «Είμαστε η πιο ισχυρή ομάδα στο εσωτερικό της ΝΔ, έχουμε τις θέσεις μας για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και για την πορεία της χώρας, παραμένουμε στο κόμμα και στηρίζουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη... όσο παραμένουμε». Προς το παρόν οι Σαμαρικοί έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι, αρκετά από τα στελέχη τους έχουν καταλάβει θέσεις στη «σκιώδη κυβέρνηση», ενώ πολλές φορές ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνης Γεωργιάδης με την εξαλλοσύνη του βάζει την ατζέντα. Η σκληρή γραμμή και η άρνηση κάθε συναίνεσης, το μένος κατά του Αλέξη Τσίπρα ως κε­ντρική επιλογή και το αίτημα για εκλογές όπως και η υπεράσπιση της διετίας 2014-2016 επιβλήθηκαν από τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός, στα 67 του, νιώθει ακμαίος και ότι δεν έχει κλείσει ο πολιτικός του κύκλος. Αντίθετα εκτιμά ότι τα πράγματα είναι πολύ πιθανό να μην εξελιχθούν ευθύγραμμα και είτε πριν είτε μετά τις εκλογές, αντί για αυτοδύναμη κυβέρνηση, να προκύψει ανάγκη για μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, οπότε θα δώσει το «παρών», είτε για να ηγηθεί αυτής είτε για να την ελέγξει. 
Υπόγειες συγκρούσεις
Αντίθετα, ο Κώστας Καραμανλής, όπως και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και οι βουλευτές που αναφέρονται σε αυτούς προέκριναν από την αρχή μια διακριτή μεν στάση, αλλά περισσότερο συναινετική στα ζητήματα της υλοποίησης των συμφωνιών με τους δανειστές. Γι’ αυτό άλλωστε και το φραστικό επεισόδιο μεταξύ Ντόρας Μπακογιάννη και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όταν η αδελφή του προέδρου της ΝΔ ζήτησε από τον πρώην υπουργό να περιορίσει τους χαρακτηρισμούς στις συζητήσεις του με βουλευτές και δημοσιογράφους. Η πλευρά Σαμαρά έχει επιβάλει τις θέσεις της και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπου ουσιαστικά η ΝΔ, με σκιώδη υπουργό τον Γιώργο Κουμουτσάκο, είναι ανύπαρκτη. Ο Αντώνης Σαμαράς στηρίζει δημοσίως τον Νίκο Κοτζιά -ειδικά για τις θέσεις του στο Κυπριακό-, με τον οποίο είναι σε ανοικτό πόλεμο η Ντόρα Μπακογιάννη. Το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, με υπαιτιότητα της Τουρκίας, απομάκρυνε προσωρινά την εσωτερική σύγκρουση. Η ηγεσία της ΝΔ καλύφθηκε πίσω από την εθνική θέση: «Λύση στο Κυπριακό δίχως τουρκικά στρατεύματα και εγγυήσεις». Η διάσταση όμως υποβόσκει και θα γίνει εμφανής εάν τα πράγματα φθάσουν στο σημείο ενός δευτέρου Σχεδίου Ανάν. Η οικογένεια Μητσοτάκη και ο νυν πρόεδρος ήταν το 2004 υπέρ του Σχεδίου Ανάν και είναι ακόμη υπέρ ενός παρόμοιου σχεδίου, προοπτική με την οποία είναι κάθετα αντίθετοι τόσο οι Σαμαρικοί όσο και οι Καραμανλικοί.
Νέα μπλεξίματα στο γαλάζιο μαγαζί
Την παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων προκάλεσε η «πρωτοβουλία» της Νέας Δημοκρατίας να δημοσιοποιήσει –μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της– προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πολιτών. Οποιοσδήποτε πολίτης, οποιαδήποτε στιγμή και ώρα, έχει τη δυνατότητα –μέσω της εφαρμογής «Μητρώο Στελεχών» που έχει στήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης– να έχει πρόσβαση σε προσωπικής φύσεως στοιχεία, όπως διεύθυνση, οικογενειακή κατάσταση κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το υπουργείο Εσωτερικών και από τα αρχεία των εκλογικών καταλόγων που διατηρεί, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, καλώντας τη να δώσει πειστικές εξηγήσεις. Ποια ήταν η αντίδραση της Πειραιώς; Υποστήριξε ότι… επιχειρείται να συκοφαντηθεί μια καινοτόμος πρωτοβουλία του Κυρ. Μητσοτάκη και πως μέσω του «Μητρώου Στελεχών» διευκολύνονται οι πολίτες να έρθουν πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία!
ΠΑΡΟΝ