25 Φεβ 2017

ΣΙΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ τι περιμενες ?Κατηγορίες κατά του Μάρτιν Σουλτς ότι βόλευε κολλητούς με λεφτά της ΕΕ


Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) εξετάζει αν κατά τη θητεία του στο ευρωκοινοβούλιο πήρε αποφάσεις που ευνόησαν συνεργάτες του

Πονοκέφαλο στο επιτελείο του SPD και

στον ίδιο τον υποψήφιο καγκελάριο του Σοσιαλιστικού κόμματος της Γερμανίας Μάρτιν Σούλτς δημιουργούν οι έρευνες που κάνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για το αν κατά τη θητεία του στη θέση του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου έλαβε παράνομες αποφάσεις που ευνόησαν τους στενούς του συνεργάτες.

Το θέμα αυτό ανέδειξε σήμερα η Γερμανική Deutsche Welle σημειώνοντας ότι οι έρευνες αυτές γίνονται γνωστές σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ο Μ Σούλτς έχει εκτοξευθεί δημοσκοπικά.

Πιο συγκεκριμένα το δημοσίευμα της Deutsche Welle επισημαίνει ότι «για τον Μάρτιν Σουλτς, που αυτή τη στιγμή έχει εκτοξευθεί δημοσκοπικά, η επίμαχη υπόθεση είναι εξαιρετικά άβολη. Ο 61χρονος θέλει άλλωστε να κερδίσει «πόντους» έναντι της καγκελαρίου Μέρκελ προτάσσοντας το θέμα της δικαιοσύνης. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με το ερώτημα εάν είναι δίκαιο το ότι τουλάχιστον ένας συνεργάτης του έλαβε από τον ίδιο αφορολόγητα επιδόματα ύψους έως και 2.200 ευρώ μηνιαίως, την ώρα που άλλοι λάμβαναν κατά μέσο όρο μόλις 500 ευρώ».

Στο ίδιο δημοσιευμα τονίζεται ακόμα ότι είναι άγνωστο εάν η OLAF να ξεκινήσει επίσημη διαδικασία έρευνας κατά του Σουλτς. Πλήρως ασαφές είναι αν μία τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν από το κρίσιμο ραντεβού των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών τον Σεπτέμβριο.

Επαγγελματικό ταξίδι διαρκείας

Μία άλλη περίπτωση που ενδεχομένως να ερευνήσει η OLAF αφορά τον στενό συνεργάτη του Σουλτς, Μάρκους Ένγκελς. Ο τελευταίος εστάλη το 2012 στο Βερολίνο υπό καθεστώς μόνιμου επαγγελματικού ταξιδιού, παρότι είχε ήδη από πριν τη μόνιμη κατοικία του στη γερμανική πρωτεύουσα. Αυτός ο όρος του συμβολαίου εξασφάλιζε στον Ένγκελς το προβλεπόμενο επίδομα υπηρεσίας στο εξωτερικό και τουλάχιστον κατά διαστήματα καταβολή άλλων ημερήσιων επιδομάτων.

«Εδώ είχαμε εξ αρχής καταχρηστική και σε βάρος των φορολογουμένων ερμηνεία των κανονισμών», σχολιάζει η πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ίνγκε Γκρέσλε, στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Η ίδια επιτροπή απέστειλε εκτεταμένο κατάλογο ερωτήσεων στη διοίκηση του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος αναμένεται να απαντηθεί έως τις 3 Μαρτίου.

Ο ίδιος ο Μάρτιν Σουλτς δεν θέλει προς το παρόν να τοποθετηθεί σχετικά με τις κατηγορίες που του επιρρίπτονται, παραπέμποντας απλά στην τοποθέτηση της διοίκησης του Ευρωκοινοβουλίου, που είχε χαρακτηρίσει τις αιτιάσεις «αβάσιμες».