13 Φεβ 2017

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ Τ' ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ "ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ"! Ολλανδία: Προηγείται ο ακροδεξιός Γκερτ Βίλντερς -Ορκίζεται ότι θα «απο-ισλαμοποιήσει» την Ολλανδία


«Θα ξανακάνουμε δική μας την Ολλανδία» υπόσχεται στους συμπατριώτες του ο Γκερτ Βίλντερς, ο επικαλούμενος σκωπτικά απ’ τους αντιπάλους του «Ολλανδός Τραμπ».
Σε μια σπάνια τηλεοπτική του συνέντευξη με το δίκτυο WNL ο αμφιλεγόμενος

ακροδεξιός ηγέτης συγκρίνει τα τεμένη με τους ναούς των Ναζί και το Κοράνι με το αυτοβιογραφικό «Ο Αγών Μου» (“Mein Kampf”) του Χίτλερ. Ο Βίλντερς διακηρύττει την πρόθεσή του να κυβερνήσει την Ολλανδία μετεκλογικά και καλεί το εκλογικό σώμα σε ξεσηκωμό αν του αρνηθούν αυτή την ευκαιρία τα άλλα πολιτικά κόμματα.
Ο ιδρυτής του «Κόμματος της Ελευθερίας» (PVV) σπάνια παραχωρεί συνεντεύξεις καθώς προτιμά, όπως και ο Ντόναλντ Τραμπ, να επικοινωνεί τις απόψεις του μέσω του Twitter.

Αλλά καθώς απομένουν πέντε εβδομάδες μέχρι τις εκλογές στην Ολλανδία ο Βίλντερς ανεβάζει στροφές. Και μ’ ένα νέο βίντεο δείχνει ότι σκοπεύει να μιμηθεί τη συνθηματολογία των οπαδών του Brexit και του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Και στο μονοσέλιδο προεκλογικό του πρόγραμμα των 11 σημείων υπόσχεται να κλείσει τα σύνορα της χώρας στους μετανάστες και να την «απο-ισλαμοποιήσει».

Στη διάρκεια της χθεσινής 40λεπτης συνέντευξής του ο Βίλντερς εξήγησε πώς σκοπεύει να πετύχει τους στόχους του, ορισμένοι εκ των οποίων καταστρατηγούν το δικαίωμα της ανεξιθρησκείας, που προστατεύει το ολλανδικό σύνταγμα. Όταν ρωτήθηκε πώς θα λειτουργήσει στην πράξη η απαγόρευση του Κορανίου ο Βίλντερς το συνέκρινε με την απαγόρευση στην Ολλανδία της κυκλοφορίας του “Mein Kampf” του Χίτλερ, υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι «φυσικά» δεν θα μπει στα σπίτια για να κατάσχει αντίτυπα του Κορανίου.


Παλαιότερα ο Βίλντερς έχει πει ότι θα πρέπει να ποινικοποιηθεί η κατοχή αντιτύπων του Κορανίου, το οποίο χαρακτηρίζει πιο αντισημιτικό κι απ’ το βιβλίο του Αδόλφου Χίτλερ. Φαίνεται ότι μετρίασε κάπως αυτή τη θέση του, αλλά εμμένει στην άποψη ότι θα πρέπει να απαγορεύεται η διάθεσή του στα βιβλιοπωλεία κι ότι μόνον σε ακαδημαϊκούς θα πρέπει να επιτρέπεται η πρόσβαση στο Κοράνι.

Παράλληλα επανέλαβε τη θέση του ότι θα πρέπει να κλείσουν τα τεμένη, επισημαίνοντας ότι δεν σκοπεύει να τα κλείσει διά της βίας, αλλά να τους αφαιρέσει τις άδειες λειτουργίας.

Ένας απ’ τους λόγους που μετριάζει τις θέσεις του ο Βίλντερς είναι ότι σκοπεύει να κυβερνήσει τη χώρα. Ο ίδιος απορρίπτει ως ανεδαφικούς τους όρκους άλλων κομμάτων ότι δεν θα συγκυβερνήσουν μαζί του. Κι υποστηρίζει ότι δεν θα έχουν καμία άλλη επιλογή, αν το κόμμα του κερδίσει τις περισσότερες έδρες.

«Είμαι σίγουρος ότι θα αναγκαστούν να το κάνουν (δηλαδή να συνεργαστούν) αν οι ψηφοφόροι κάνουν πραγματικά μεγάλο το PVV», είπε.

Και πρόσθεσε ότι περιμένει απ’΄τον κόσμο να ξεσηκωθεί αν αρνηθούν τα άλλα κόμματα στο δικό του την ευκαιρία να κυβερνήσει. «Δεν μπορείς να αγνοήσεις έτσι απλά τη βούληση δυόμιση εκατομμυρίων ανθρώπων», είπε.

Με συνθήματα όπως «Πρώτα οι Ολλανδοί» και υποσχέσεις ότι δεν θα φεύγουν χρήματα των Ολλανδών φορολογουμένων για να ενισχύουν την ανάπτυξη στο εξωτερικό ο Βίλντερς οραματίζεται νίκη στις εκλογές της 15ης Μαρτίου.

Κάποιοι ψηφοφόροι, πάντως, επιλέγουν -κατά δήλωσή τους- το VVD για να πιέσουν τα άλλα κόμματα να υιοθετήσουν τη σκληρή γραμμή Βίλντερς στο μεταναστευτικό και την Ε.Ε.- όχι για να τον δουν πρωθυπουργό.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν την πρώτη θέση στο κόμμα του, καθώς συγκεντρώνει την προτίμηση σχεδόν ενός στους πέντε Ολλανδούς ψηφοφόρους. Αλλά με τέτοια ποσοστά μόλις που θα καταλάβει 30 απ’ τις 150 έδρες της βουλής, και θα εξαρτάται έτσι απ’ τις ορέξεις των άλλων κομμάτων.

Σχεδόν και τα 28 κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το PVV, περιλαμβανομένου και του δεξιού VVD του Μαρκ Ρούτε.


Μετά την προβολή της συνέντευξης Βίλντερς ο Ολλανδός πρωθυπουργός κατέφυγε -για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια- στο Twitter για να επαναλάβει ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα» συνεργασίας του VVD με τους ακροδεξιούς.