7 Φεβ 2017

ΧΟΝΤΡΑΙΝΕΙ το ΠΑΙΧΝΙΔΙ!!!!! Παρέμβαση Τσίπρα: Είναι Δημόσιο πρόσωπο και είναι πολιτικά και ηθικά υποχρεωμένος να δημοσιοποίησει τα Πόθεν Έσχες της συζύγου του


Η κυβέρνηση αναμένει από τον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει στην δημοσιοποίηση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων τόσο των δικών του όσο και της συζύγου του, σημειώνει σε σχόλιο του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας ότι «είναι το ελάχιστο που μπορεί να
κάνει, ώστε να μην μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή, με δεδομένο ότι το αξίωμα που κατέχει, αλλά και εκείνο που διεκδικεί, συνεπάγεται μια τεράστια ηθική και πολιτική ευθύνη».
Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σημειώνει ότι «επ’ ουδενί λόγο δεν επιδιώκει να υπεισέλθει σε μια συζήτηση για την προσωπική ζωή του κ. Μητσοτάκη και της συζύγου του», για να τονίσει ότι «το θέμα που έχει προκύψει, δεν είναι ένα θέμα που αφορά την προσωπική ζωή του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά την δημόσια σφαίρα, τόσο νομικά όσο και ηθικά».
Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται ότι «ο σεβασμός απέναντι στον ιδιωτικό βίο, τις αποφάσεις και τις επιλογές καθενός, είναι αυτονόητος και απόλυτος, όχι μόνο για τον κ. Μητσοτάκη αλλά για οποιονδήποτε πολίτη».
«Το θέμα, όμως, που έχει προκύψει σχετικά με την μη συμπερίληψη των περιουσιακών στοιχείων της συζύγου του στις δηλώσεις πόθεν έσχες που ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να καταθέτει», όσον αφορά εν περιλήψει στο νομικό σκέλος, επισημαίνονται τα εξής:
1. Από το 2004 (που ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη βουλευτής) μέχρι το 2015, όταν και εκδόθηκε η ΚΥΑ που αναφέρει στην δήλωση της η κυρία Γκραμπόφσκι, και σύμφωνα με την οποία ″οι σε βεβαιωμένη διάσταση σύζυγοι δεν υποχρεούνται να συνυποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες″, ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να συμπεριλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του στην ετήσια δήλωση του -όπως προβλέπει σαφώς ο νόμος, καθώς απαλλάσσει τον υπόχρεο μόνο όταν υπάρχει οριστικό και αμετάκλητο διαζύγιο.
2. Ανεξαρτήτως των ετών κατά τα οποία ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Γκραμπόφσκι τελούσαν σε διάσταση, και ανεξαρτήτως κάθε συναφούς νομικής ερμηνείας, το βέβαιον είναι ότι τουλάχιστον το έτος 2016 και σε αποκλειστική προθεσμία 90 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του, ως αρχηγού πολιτικού κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης είχε αυτοτελή νομική υποχρέωση να καταθέσει πόθεν έσχες στο οποίο όφειλε να συμπεριλάβει τα περιουσιακά στοιχεία και της συζύγου του.
Κατόπιν αυτών, σχολιάζει πως «το νομικό σκέλος, όμως, είναι το λιγότερο σημαντικό» και πως «αυτό που έχει την βαρύνουσα εν προκειμένω σημασία είναι το ηθικό σκέλος».
Ειδικότερα, αναφέρει επ’ αυτού, ότι ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να γίνει πρωθυπουργός και πως «εξ’ αυτού του λόγου και μόνο θα όφειλε, από μόνος του, και από την στιγμή που προέκυψε θέμα με την αγορά ακινήτου αξίας εκατομμυρίων ευρώ, να προχωρήσει στην συνυποβολή πόθεν έσχες με την σύζυγό του, ή τουλάχιστον, να καταθέσει το σύνολο των κρίσιμων φορολογικών δηλώσεων στις οποίες καταγράφονται οι σχετικές περιουσιακές μεταβολές της συζύγου του. Η περιουσία του κυρίου Μητσοτάκη και της οικογένειας του, δεν αποτελεί εξάλλου, ούτε κατά την έννοια του νόμου προσωπικό δεδομένο, καθώς ο ίδιος είναι δημόσιος υπόχρεος», προσθέτει.
Έχοντας επισημάνει αυτά το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, υπογραμμίζει: «Αναμένουμε επομένως, από τον ίδιο, πέρα και έξω από τις νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες, να προχωρήσει στην δημοσιοποίηση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων τόσο των δικών του όσο και της συζύγου του». Και σχολιάζει: «είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ώστε να μην μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή, με δεδομένο ότι το αξίωμα που κατέχει, αλλά και εκείνο που διεκδικεί συνεπάγεται μια τεράστια ηθική και πολιτική ευθύνη».