10 Φεβ 2017

Επικίνδυνη κλιμάκωση – Το Cesme μαζί με πολεμικά της Τουρκίας στο Αιγαίο

Το ερευνητικό σκάφος TCG CESME που βγαίνει στο Αιγαίο μοιάζει να κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία με την Ελλάδα.
Μια ματιά σε κάποιες λεπτομέρειες αυτής της κίνησης της Άγκυρας δείχνει ότι υπάρχουν στοιχεία που θυμίζουν...
Σισμίκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του onalert (διαβάστε εδώ) το TCG CESME συνοδεύεται από μονάδα επιφανείας του τουρκικού Ναυτικού (TDK) σε διεθνή ύδατα ενώ μια Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) παρακολουθεί διακριτικά τις κινήσεις του ερευνητικού σκάφους.
Δεν είναι όμως μόνο η συνοδεία που έχει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Η περιοχή μέσα στην οποία θα κινηθεί εφάπτεται σε μεγάλο μέρος της με περιοχή την οποία έχουν δεσμεύσει μονομερώς οι Τούρκοι για άσκηση στο Αιγαίο.
Με λίγα λόγια οι Τούρκοι μαζί με το Τσεσμέ και τη συνοδεία του θα έχουν και μεγάλες μονάδες οι οποίες κατά περίπτωση θα μπορούν να δώσουν “πλεονέκτημα” στην περίπτωση που το ερευνητικό σκάφος επιχειρήσει να κινηθεί με προκλητικό τρόπο.
Η κίνηση με το ερευνητικό σκάφος εκ των πραγμάτων οδηγεί την ελληνική πλευρά στο να στείλει σκάφη τα οποία θα παρακολουθούν τη δράση του, ενώ η κίνηση να “κατεβάσουν” στο Αιγαίο μεγάλες μονάδες του ναυτικού τους για άσκηση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι επιχειρούν να “σύρουν” στην περιοχή αντίστοιχες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας μας.
Με λίγα λόγια μοιάζουν να επιθυμούν αναβάθμιση της έντασης, καθώς οι “κρουαζιέρες” των αξιωματικών τους στα Ίμια δεν είχαν το επιθυμητό για την Άγκυρα αποτέλεσμα από τη στιγμή που η Αθήνα επέδειξε ψύχραιμη στάση.
Τα σχεδόν καθημερινά επεισόδια τόσο στην περιοχή των Ιμίων, όσο και σε άλλα σημεία όπως πέριξ της νήσου Παναγιά κοντά στις Οινούσσες, αντιμετωπίζονται σχεδόν ως ρουτίνα απ' το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας. Η περίπτωση ενός ερευνητικού σκάφους όμως είναι διαφορετική. Μάλιστα η πρόθεση για έρευνες στο κεντρικό Αιγαίο απειλούν να στείλουν μήνυμα ότι οι Τούρκοι μπορούν να κάνουν έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας...
Το ερώτημα είναι γιατί οι Τούρκοι αυξάνουν την ένταση και γιατί μετρούν την... ψυχραιμία της Αθήνας.
http://www.newsit.gr