4 Φεβ 2017

Νοσοκομείο Ρίου – Βουτηγμένο μέχρι το λαιμό στο σκάνδαλο Novartis Πως στήθηκε το κόλπο στη Δυτική Ελλάδα και με τις ευλογίες ποιων

Του Γιάννη Γεωργόπουλου
Το περιφερειακό πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, το οποίο αποτελεί μια από τις ‘ναυαρχίδες’ της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, είναι βουτηγμένο μέχρι το λαιμό στο σκάνδαλο «Novartis» .

Μάλιστα για λογαριασμό της αμαρτωλής φαρμακευτικής για την οποία ελέγχονται υπουργοί και βουλευτές, σε τοπικό επίπεδο θυσιάστηκαν ακόμα και καριέρες ανθρώπων οι οποίοι τόλμησαν να πουν όχι.
Η χρονιά σταθμός είναι το 2011, όταν κατ’ εντολή και απαίτηση διορισμένου σε υψηλό πόστο στο χώρο της δημόσιας υγείας στην περιοχή πιέστηκε υπάλληλος της οικονομικής υπηρεσίας του ΠΠΝΠ να δώσει την συγκατάθεσή του και να υπογράψει σύμβαση με μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία και μία ακόμα με ακόμα αγγλική.
Ως δικαιολογία θα ήταν η οργάνωση από τις δύο αυτές εταιρίες της εφοδιαστικής φαρμακευτικής αλυσίδας του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου.
Το ποσό που έπαιρναν σε 4 φάσεις ξεπερνούσε τις 300 χιλιάδες ευρώ. Ουσιαστικά η Novartis με αυτή τη συμφωνία θα έπαιρνε χρήματα και με τη σειρά της θα χρηματοδοτούσε την εταιρεία ου έδρευε στην Αγγλία για να δώσει τα «φώτα» της στο ΠΠΝΠ στο θέμα της οργάνωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η άρνηση του υπαλλήλου να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία – σύμβαση, οδήγησε στη με συνοπτικές διαδικασίες καθαίρεσή του, την επίσης με συνοπτικές διαδικασίες αντικατάσταση του, από υπάλληλο ο οποίος ήταν πρόθυμος να υπογράψει.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση 6 διοικητών νοσοκομείων από όλη την Ελλάδα – σε αυτή συμμετείχε και διοικητής από νοσηλευτικό ίδρυμα της περιοχής –σε σπίτι διπλωματικού υπαλλήλου συμμάχου χώρας, όπου συζητήθηκαν πολλές λεπτομέρειες της…συνεργασίας.
Με διαφορά φάσης έγινε και συνάντηση σε αμφιθέατρο νοσοκομείου παρουσία ειδικού συμβούλου στο υπουργείο υγείας εκείνη την περίοδο με τη συμμετοχή υψηλόβαθμου στελέχους της Novartis.
Οι «άκρες» όσων είχαν συμμετάσχει στις μυστικές συναντήσεις με στελέχη της Novartis ήταν τέτοιες που ακόμα και όταν έγινε αλλαγή υπουργού αυτός παρόλο που ήθελε να αντικαταστήσει έναν από τους διοικητές νοσοκομείου της περιοχής, ο οποίος ήταν μεταξύ αυτών που ήταν προσκεκλημένος στο σπίτι του διπλωμάτη, «έφαγε κυριολεκτικά τα μούτρα του».
Την ίδια περίοδο υπάλληλοι οι οποίοι υπηρετούσαν στο ΠΠΝΠ τύγχαναν ιδιαίτερης ασυλίας τόσο από ειδικούς συμβούλους στο υπουργείο υγείας που έκαναν επί χρόνια κουμάντα στο χώρο της δημόσιας υγείας στην περιοχή από διάφορα πόστα ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, αλλά και από εγκάθετους της Novartis, η οποία μάλιστα φρόντιζε να πηγαίνουν και ταξιδάκια.
Όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία υπάλληλοι του ΠΠΝΠ, πήγαιναν σε συνέδρια και σεμινάρια, χωρίς να μπαίνουν καν στον κόπο να πάρουν άδεια καθώς είχαν την κάλυψη της εταιρείας. Μάλιστα εντελώς τυχαία ήταν πάντα οι ίδιοι υπάλληλοι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΟΣΜΟΣ» ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ
http://patrastimes.gr/