2 Φεβ 2017

Ακόμη και off-shore έργων τέχνης συστήνουν φοροφυγάδες για να αποκρύπτουν εισοδήματα

Μια απίστευτη μέθοδο φοροδιαφυγής, την οποία εφαρμόζουν εδώ και πολλά χρόνια ορισμένοι οικονομικά επιφανείς φορολογούμενοι, αλλά μέχρι πρότινος δεν ήταν γνωστή στις φορολογικές αρχές, ανακάλυψαν πρόσφατα οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Όπως αναφέρει το dikaiologitika.gr, κατά τη διάρκεια φορολογικών ελέγχων που διενήργησαν πρόσφατα σε συγκεκριμένα οικονομικά ισχυρά φυσικά πρόσωπα, σημαντικού ύψους εισοδήματα ή και μη νόμιμα αποκτηθέντα κεφάλαια, διαπιστώθηκε ότι αποκρύπτονταν για πολλά έτη μέσα από off shore εταιρίες που εμφανίζονταν να έχουν ως μόνα περιουσιακά τους στοιχεία έργα τέχνης πολύ μεγάλης αξίας!
Ειδικότερα, οι ελεγκτές της Α.Α.Δ.Ε. ανακάλυψαν ότι οι ελεγχόμενοι φορολογούμενοι είχαν στην κατοχή τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα πίνακες ζωγραφικής πολύ μεγάλης αξίας τους οποίους όμως είχαν αγοράσει και αποκτήσει, όχι στα ονόματά τους ως φυσικών προσώπων, αλλά μέσω off shore εταιριών που είχαν συστήσει αποκλειστικά με σκοπό την πραγματοποίηση επενδύσεων σε έργα τέχνης μεγάλης αξίας.
Καλοστημένο «κόλπο»
Οι επιτήδειοι πλούσιοι φορολογούμενοι κατάφερναν με τον τρόπο αυτό να αποκρύπτουν τεράστια ποσά αποκτηθέντων εισοδημάτων ή κεφαλαίων, συχνά μη νόμιμης προέλευσης, καθώς οι ίδιοι δεν φαίνονταν πουθενά στις συναλλαγές αγοράς των πινάκων ζωγραφικής και έτσι απέφευγαν τη φορολόγησή τους ως φυσικών προσώπων με βάση τα τεκμήρια απόκτησης κινητών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας που προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 32 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος καθώς και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των ποσών που διέθεσαν για να αγοράσουν τα έργα τέχνης.
Έτσι, απέφευγαν να εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις πολύ μεγάλα τεκμαρτά εισοδήματα και, συνακόλουθα, παρέκαμπταν και την υποχρέωση να τα καλύψουν αποκαλύπτοντας άλλες πηγές εισοδημάτων τους, οπότε γλίτωναν από την πληρωμή σημαντικού ύψους ποσών φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Επιπλέον, με το κόλπο αυτό, στις περιπτώσεις που κατάφερναν να πωλήσουν τους πίνακες ζωγραφικής σε τιμές υψηλότερες των τιμών στις οποίες τούς απέκτησαν, απέφευγαν να δηλώσουν στις φορολογικές αρχές και τις υπεραξίες που προέκυπταν, οι οποίες θεωρούνται κι αυτές φορολογητέο εισόδημα. Ως εκ τούτου γλίτωναν από την πληρωμή κι άλλων σημαντικών ποσών φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης! Η ανακάλυψη αυτής της μεθόδου φοροδιαφυγής έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στον φοροελεγκτικό μηχανισμό που έχει γίνει ακόμη πιο καχύποπτος στους ελέγχους που πραγματοποιεί για παράνομο πλουτισμό.
Σε κάθε περίπτωση οι παραβάτες που εντοπίζονται έρχονται αντιμέτωποι με την επιβολή σημαντικού ύψους φόρων και προσαυξήσεων, ενώ σε περίπτωση που το ύψος των μη αποδοθέντων στο Δημόσιο φόρων εισοδήματος υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, υποβάλλονται από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές μηνυτήριες αναφορές, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος. 
http://www.koolnews.gr/