23 Φεβ 2017

Β. Μιχαλολιάκος στο paraskhnio.gr: Ο Πειραιάς πήρε «χαρτζιλίκι» από την ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας Ζέας

Μιλώντας αποκλειστικά στο paraskhnio.gr, ο πρώην δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, έκανε λόγο για ένα μεγάλο σκάνδαλο στον δήμο, που αφορά στη Μαρίνα Ζέας, και στο οποίο
εμπλέκονται τόσο ο προκάτοχός του Χρήστος Αγραπίδης, όσο και η τότε κυβέρνηση Σημίτη.
Ρεπορτάζ Στέλιος Προμπονάς
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλολιάκο, ο δήμος Πειραιά παραχώρησε τη Μαρίνα σε συγκεκριμένο επιχειρηματία, με σκοπό να παίρνει νοίκι. Παρόλα αυτά ο δήμος ποτέ δεν εισέπραξε τίποτα περισσότερο από ένα «χαρτζιλίκι», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Όπως είχαμε αποκαλύψει στο paraskhnio.gr, η Μαρίνα Ζέας ετοιμάζεται να αλλάξει χέρια, καθώς ο κύριος μέτοχος Σταύρος Κυριακούλης ετοιμάζεται να πουλήσει το δικό του ποσοστό σε επιχειρηματίες από το Κατάρ.
Το σκάνδαλο
«Εδώ υπάρχει ένα πάρα πολύ μεγάλο σκάνδαλο. Πιστεύω ότι η μαρίνα Ζέας, το Πασαλιμάνι και όλα αυτά κανονικά – ιδιοκτησιακά – έπρεπε να ανήκουν και να χρηματοδοτούν τις ανάγκες του δήμου Πειραιά», είπε ο κ. Μιχαλολιάκος.
«Η ιδιωτικοποίηση, αυτή η μακροχρόνια μίσθωση έγινε επί κυβερνήσεως Σημίτη. Τότε δήμαρχος ήταν ο κ. Αγραπίδης, ο οποίος τώρα είναι δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Πειραιά.
Ο Δήμος έπαιρνε «χαρτζιλίκι»
Τότε έκλεισε μία επαίσχυντη σύμβαση, με την οποία ο Δήμος δεν έπαιρνε τίποτα ή έπαιρνε κάτι «ψιλά» ως χαρτζιλίκι. Κάτω από 100.000 ευρώ δηλαδή, τα οποία όμως ποτέ δεν τα εισέπραξε και η κυβέρνηση – το κεντρικό κράτος δηλαδή – ένα ποσόν ετησίως, το οποίο δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή. Προσέξτε όμως το σκάνδαλο. Επικαλέστηκαν ότι έγινε τότε τσουνάμι (λόγω κακοκαιρίας που είχε καταστρέψει τον φάρο και μέρος του κυματοθραύστη) και ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες υπερέβησαν τον αρχικό προϋπολογισμό και δεν δίνουν δεκάρα» τόνισε ο πρώην δήμαρχος Πειραιά.
«Αυτά τα έχω καταθέσει εγγράφως και στον πρωθυπουργό και στο υπουργείο Τουρισμού. Εκφράσαμε την απόλυτη διαφωνία μας, διεκδικώντας τα οφέλη για τον Δήμο. Στα δικαστήρια δεν είχα εγώ έννομο συμφέρον, διότι ο ιδιοκτήτης φερόταν το κεντρικό κράτος. Το υπουργείο Τουρισμού.
Η  υπόθεση αυτή ούτε στα δικαστήρια έφτασε αλλά και η κυβέρνηση ούτε έκανε ή κάνει τώρα τίποτα. Σιωπηλώς αποδέχεται αυτήν την επαίσχυντη, την φοβερή και ασύμφορη για το δημόσιο υπέρ των συμφερόντων που έχουν πάρει τη μαρίνα Ζέας. Τα εισπράττουν όλα οι ιδιώτες» υπογράμμισε ο Βασίλης Μιχαλολιάκος.
«Εμένα δεν με ενδιαφέρει ποιοι είναι οι ιδιώτες. Εμένα με ενδιαφέρει το συμφέρον του Πειραϊκού λαού και κατ’ επέκταση του ελληνικού λαού. Αν δεν χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες του δήμου Πειραιά από τον ΟΛΠ και τη μαρίνα Ζέας από πού θα χρηματοδοτηθούν;
Γιατί με τη σύμβαση που έγινε επί Σημίτη, στον Δήμο Πειραιά έδιναν ένα χαρτζιλίκι. Και η τότε δημοτική αρχή το αποδέχτηκε. Εγώ προσέφυγα στην κυβέρνηση. Δεν μπορούσα να προσφύγω στα δικαστήρια γιατί δεν είχα έννομο συμφέρον, γιατί ο ιδιοκτήτης φερόταν η κυβέρνηση, η οποία ανεχόταν ο ιδιοκτήτης να μην πληρώνει τίποτα στο δημόσιο. Να έχει ουσιαστικά τη μαρίνα δωρεάν.
Τα χαμένα εκατομμύρια
Από αυτό ο Δήμος Πειραιά χάνει εκατομμύρια κάθε χρόνο, από την εποχή του Σημίτη» είπε με έμφαση.
«Το δημόσιο κακώς ήταν ιδιοκτήτης. Πως αποποιήθηκε το δημόσιο μίσθωμα και δεν το διεκδίκησε; Ο ιδιώτης επικαλέστηκε ότι κατά την κατασκευαστική διαδικασία έγινε τσουνάμι, προκάλεσε μεγαλύτερες ζημιές και το κατασκευαστικό κόστος ανέβηκε.
Είναι σοβαρά πράγματα αυτά τώρα; Αλλά που να τολμήσει το δημόσιο και οι εξαρτημένοι υπουργοί τώρα; Δεν θέλω να πω κάτι άλλο», κατέληξε ο πρώην δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος.
http://www.paraskhnio.gr