19 Μαρ 2017

Δημοσκόπηση: Ο “κανένας” συνεχίζει να… κάνει περίπατο, με 48,5%

Το σχετικό εύρημα έχει καταγραφεί σε δημοσκοπήσεις εδώ και πολύ καιρό. Όσο… παραμένει μαζί μας ωστόσο, όσο πολλαπλασιάζεται ως φαινόμενο, τόσο ενισχύεται. Αποκτά χαρακτηριστικά γνωρίσματα παγίωσης.

Το εύρημα αφορά φυσικά στην πρωθυπουργική καταλληλότητα. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παραμέτρους των δημοσκοπήσεων, ακριβώς επειδή ελάχιστοι τολμούν να προχωρήσουν στην ουσία. Να αντικρίσουν το πρόβλημα κατάματα.
Στη δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για το “Πρώτο Θέμα”, στο ερώτημα περί πρωθυπουργικής καταλληλότητας, οι Έλληνες απαντούν “κανένας”, σε ποσοστό που αγγίζει το 50%, και πιο συγκεκριμένα κινείται στο 48,5%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απ΄την άλλη βρίσκεται στο 34,5% και ο Αλέξης Τσίπρας στο 17%.
Δηλαδή, επί της ουσίας, οι μισοί Έλληνες προτιμούν τον “κανένα” για να τους κυβερνήσει, αντί για την αθροιστική δύναμη Μητσοτάκη-Τσίπρα. Τα δε στοιχεία, επιβεβαιώνουν ότι, από τον Δεκεμβριο του 2016, ο “κανένας” έχει ανέβει από το 43,7% στο 48,5%, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποχωρήσει από το 35,9% στο 34,5%, και ο Αλέξης Τσίπρας ακόμη περισσότερο, από το 20,4% στο 17%.
Οι αριθμοί χτυπούν καμπανάκι στο πολιτικό σύστημα. Γιατί, σε συνδυασμό με το 1 εκατομμύριο Ελλήνων που δεν απαντάει στις δημοσκοπήσεις τι σκοπεύεοι να ψηφίσει, όταν εκείνοι που αποκαλύπτουν τι θα ψηφίσουν, προτιμούν τον “κανένα” για να κυβερνηθούν, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό, τι φαντάζεται ο καθένας.
Και οι κάλπες θα κρύβουν εκπλήξεις. Πολλές και μάλλον δυσάρεστες.
υστερογραφα