21 Μαρ 2017

Τελικά κανένας δεν θέλει τον Βενιζέλο!...



Τάκης Χατζής

Φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ άρχισε να ξαναβρίσκει- με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς- τα πολιτικά του χαρακτηριστικά αλλά κυρίως τον...


ιδεολογικό του προσανατολισμό.

Η κ. Φώφη Γεννηματά έχει σαν στόχο και θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να αποδομήσει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Τσίπρας δεν έχει πλέον χρόνο. Όλες οι εξωραϊσμένες ρητορικές αλλά και οι ιδεολογικές του επικαλύψεις έχουν πλέον ξεφτήσει» σημειώνει ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ορίζοντας εν πολλοίς το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί το κόμμα του.

Η κ. Γεννηματά έχει από την αρχή θέσει τον στρατηγικό στόχο: Ότι έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου στην Αριστερά την δεκαετία του ’70( είχε οικειοποιηθεί τις θέσεις και τα συνθήματα της) θα επιχειρήσει να το επαναλάβει τώρα αυτή.

Είναι προφανές ότι για την επίτευξη του στόχου της την βοηθάει το γεγονός ότι στις περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις το ΠΑΣΟΚ κερδίζει κατά κράτος τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δίνει πολλά  περιθώρια στην κ. Γεννηματά για να σκέφτεται σοβαρά την ανάκαμψη του κόμματός της.

Στο μεταξύ ολοένα και περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να δεχτεί τις προτάσεις της κ. Γεννηματά για την ανόρθωση της οικονομίας αλλά και της εξισορρόπησης του ήδη διαταραγμένου κοινωνικού ιστού, γιατί εκτιμάται οτι ο κατάλογος των ιδεολογικών παραμορφώσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται-όπως οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν- να έχει τελειωμό. Κυρίαρχο στοιχείο της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Κυβερνών κόμμα είναι η ασάφεια της ταξικής συγκρότησης, την οποία το ίδιο προκάλεσε, με αποτέλεσμα τον έντονο κοινωνικό κατακερματισμό με απρόβλεπτες συνέπειες.

Πάνω σε αυτό τον καμβά θα επιχειρήσει η κ. Γεννηματά να συγκροτήσει ένα ευρύτερο δημοκρατικό μέτωπό ώστε να τεθούν οι βάσεις για την επανίδρυση μιας ισχυρής κεντροαριστεράς.

Τα πρόσωπα που θα κληθούν να παίξουν σημαντικό ρόλο είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Γιάννης Ραγκούσης και πολλά ακόμα προβεβλημένα στελέχη του εν λόγω πολιτικού χώρου.

Εξαίρεση από την προσπάθεια αυτή φαίνεται να αποτελεί ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο ίδιος έχει θέσει ουσιαστικά τον εαυτό του εκτός νυμφώνος. Είναι πασίδηλο ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποτελεί το μεγάλο «βαρίδι» για την προσπάθεια συγκρότησης μιας νέας και ισχυρής  κεντροαριστεράς. Οι παρεμβάσεις του πλέον- πέραν του ότι έχουν καταντήσει κωμικές- είναι και ζημιογόνες αφού ενεργεί με βάσει καθαρά προσωπικά κίνητρα. Αυτό φυσικά τον φέρει εντελώς έξω από το κλίμα της προσπάθειας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και λογικό είναι οι θέσεις του να θεωρούνται πλέον εκτός «γραμμής» και ενίοτε, από αρκετούς, και επικίνδυνες.    

Συνεπώς ή ο κ. Βενιζέλος θα αναγκαστεί να αποσυρθεί ή θα τον υποχρεώσουν (ευγενικά) να φύγει. Λύση άλλη δεν φαίνεται να υπάρχει για την επιβίωση του συγκεκριμένου χώρου...

newpost.gr