20 Μαρ 2017

Ο Πούτιν την «έκανε» χοντρά στον Ερντογάν – Ρώσοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο πλευρό των Κούρδων

Πρωτοφανές άδειασμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον «φίλο» του Βλάντιμιρ Πούτιν. Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, όπως μεταδίδουν κουρδικές πηγές και παραθέτουν και φωτογραφικές αποδείξεις, ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κουρδικό καντόνι της Εφρίν, στη βορειοδυτική Συρία..

Η ανάπτυξη των Ρώσων στην Εφρίν, προφανώς μετά από συμφωνία με τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, σημαίνει ότι το καντόνι τελεί πλέον υπό ρωσική προστασία.
Να σημειωθεί ότι και 200 Αμερικανοί Ρέιντζερς έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της Μανμπίτζ, επίσης στη βορειοδυτική Συρία, για να προστατέψουν τους Κούρδους από πιθανή τουρκική επίθεση.
Η παρουσία των μεγάλων δυνάμεων στο πλευρό των Κούρδων αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι αυτοί οι Κούρδοι, της βόρειας Συρίας, που ο Ερντογάν αποκαλεί «τρομοκράτες», τελούν υπό την προστασία Ουάσιγκτον και Μόσχας.
Δεν θα μπορούσε να υπάρχει χειρότερη εξέλιξη στους σχεδιασμούς του ημιπαράφρονα της Άγκυρας.

Πολεμικός χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας. Με κίτρινο χρώμα οι Κούρδοι και οι σύμμαχοί τους. Με μπλε χρώμα η τουρκική εισβολή, με κόκκινο χρώμα τα εδάφη υπό κυβερνητικό έλεγχο, με μαύρο το Ισλαμικό Κράτος και με πράσινο η Αλ Κάιντα. Αρχικά ο Ερντογάν προσπάθησε να επιτεθεί ανατολικά, προς τη Μανμπίτζ, την οποία είχε εξαγγείλει ότι και θα την καταλάβει. Στην περιοχή αμέσως αναπτύχθηκαν 200 Αμερικανοί Ρέιντζερς δηλώνοντας με την παρουσία τους ότι η περιοχή τελεί υπό αμερικανική προστασία. Τώρα φαίνεται ότι σκόπευε να επιτεθεί δυτικά, στην Εφρίν, αλλά οι Κούρδοι του έφεραν τους Ρώσους εκεί. Νότια δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί του κλείνει τον δρόμο ο συριακός στρατός, οπότε ο Ερντογάν ή οφείλει να παραδεχθεί ότι η εκστρατεία του στη Συρία τέλειωσε… άδοξα ή να επιτεθεί σε κάποια από τις δύο μεγάλες δυνάμεις. Οι Ρώσοι προστατεύουν και τον συριακό στρατό.

Κουρδική πηγή αναφέρει ότι η συμφωνία να εισέλθουν οι Ρώσοι στην περιοχή της Εφρίν έγινε αργά την Κυριακή. Οι Ρώσοι στρατοπέδευσαν στο χωριό Καφρ Τζανά.
Η ρωσική φάλαγγα που εισήλθε στα υπό κουρδικό έλεγχο εδάφη αποτελείται από δύο τανκς, τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα, ένα φορτηγάκι και ένα μεγάλο φορτηγό.
Την προηγούμενη εβδομάδα κάτοικοι της Εφρίν είχαν δει στρατιωτικά οχήματα να κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης με Ρώσους και Σύρους αξιωματικούς.
Η απροκάλυπτη υποστήριξη των Ρώσων στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) πρέπει να έχει ακουστεί ως υπερηχητικό χαστούκι τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναμένεται να δούμε εάν θα τολμήσει να επιτεθεί λεκτικά και στον Βλάντιμιρ Πούτιν με τις εκφράσεις που χρησιμοποιεί προς τους δυτικούς, εάν δηλαδή θα κατηγορήσει τον Πούτιν ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.
Να προσθέσουμε ότι ο Ερντογάν είχε απειλήσει να καταλάβει τη Μανμπίτζ, που τώρα προστατεύουν οι Αμερικανοί, ενώ έβαζε τους μισθοφόρους του ισλαμιστές να επιτίθενται στους Κούρδους στην Εφρίν, έχοντας σαφέστατα στα σχέδιά του να καταλάβει και αυτή την περιοχή.

http://www.tribune.gr/