26 Μαρ 2017

Τ' ακούσαμε κι αυτό! Κινέζος κατασκευαστής κάνει αγωγή στη Mercedes-Benz για αντιγραφή


Η υποκρισία χτύπησε κόκκινο για την κινεζική Chery που έχει ξεχάσει πόσα μοντέλα έχει αντιγράψει από άλλους κατασκευαστές.

Σε ένα συγκλονιστικό υποκριτικό ελιγμό που βασίστηκε στην τύχη,

η κινεζική Chery, γνωστή για τη σωρεία αντιγραφών μοντέλων από κατασκευαστές εγνωσμένης αξίας, όπως κάνουν εξάλλου πολλοί κατασκευαστές στην Κίνα, σέρνει τη Mercedes-Benz σε κινεζικό δικαστήριο για παραβίαση εμπορικού σήματος, σύμφωνα με το Reuters.

Η κινεζική κυβέρνηση που κατά τα λοιπά είναι εμφανώς «χαλαρή» όταν πρόκειται για εθνικές εταιρείες που αντιγράφουν από άλλους κατασκευαστές, αυτή τη φορά τα αποφάσισε μάλλον να εξαντλήσει την αυστηρότητά της.

Θεωρήθηκε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός όταν η Jaguar Land Rover κατέθεσε αγωγή εναντίον της Jiangling Motor για αντιγραφή του Land Rover Evoque για να φτιάξει το δικό της Land Wind X7. Δυστυχώς, η JRL έδινε μια εκ των προτέρων χαμένη μάχη, λόγω του πλεονεκτήματος της έδρας για τη Jiangling Motor. Αλλά ως ξένη εταιρεία η Mercedes-Benz μπορεί να μην είναι τόσο τυχερή.


Η αγωγή αφορά τη νέα φίρμα EQ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Mercedes-Benz που είναι παραπλήσιο με το όνομα ενός μικρού μοντέλου της Chery που ονομάζεται eQ. Το μικρό Chery eQ είναι ένα 4θυρο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο που πωλείται στην Κίνα εδώ και δύο χρόνια. Και είναι πιθανώς μια ευτυχής σύμπτωση που η Mercedes-Benz αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το ίδιο όνομα για τη δική της γκάμα ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ωστόσο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα αλληλοσυγκρουόμενα ονόματα, μακροπρόθεσμα θα βλάψουν τον Κινέζο κατασκευαστή, όταν η Mercedes-Benz αποκτήσει ευμεγέθη γκάμα EQ. Σε μια χώρα που ενθαρρύνεται σφόδρα η χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ο μικρός κατασκευαστής θα χάσει, ειδικά αν σκεφτούμε τι θα προσφέρει η φίρμα EQ έναντι του μικρού κινεζικού αυτοκινήτου. Τo «EQ» ως ονομασία κάνει παιχνίδι με τον όρο «IQ», αποσκοπώντας στο να σημαίνει «Electric Intelligence». Με αυτοκίνητα που θα βρίθουν προηγμένης τεχνολογίας και προικισμένα με την ικανότητα αμιγούς ηλεκτροκίνησης, η Mercedes-EQ θα είναι σαφώς μια προτιμότερη και πιο δελεαστική επιλογή σε σχέση με το Chery eQ που αποδίδει ισχύ μόλις 57 ίππων, αυτονομία λιγότερη από 200 km για μια τιμή-κανόνι €8.900.

Το όνομα «EQ» που επέλεξε η Mercedes-Benz ωστόσο δεν είναι το ίδιο γοητευτικό με το «i» της BMW που χρησιμοποιεί για την αντίστοιχη γκάμα της. Εάν η Chery κερδίσει την αγωγή, η Mercedes-Benz θα χρειαστεί να βρει ένα τρόπο να αλλάξει το όνομα «EQ», αν και είναι κάτι που θα αφορά μόνο την κινεζική αγορά. Για να είμαστε δίκαιοι με την Chery, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Mercedes-Benz προχώρησε στο ντεμπούτο ενός αυτοκινήτου κάνοντας χρήση παρόμοιου ονόματος με ανταγωνιστικό μοντέλο. Όρα το AMG GT R που έμπλεξε στα πόδια της Nissan με το GT-R.

Γιάννης Κουτσουφλάκης
http://www.drive.gr/news/kosmos/ti-eironeia-kinezos-kataskeyastis-kanei-agogi-sti-mercedes-benz-gia-antigrafi