27 Απρ 2017

Αυτά είναι τα 5 κορυφαία «καψώνια» προέδρων σε ελληνικές ομάδες (φωτό)

Κωνσταντινούπολη, 26 Απριλίου 2017: παίκτης με πράσινη φόρμα και Τριφύλλι στο στήθος λέει «στο αεροδρόμιο, παρακαλώ!» στον ταξιτζή, όμως τότε ακούγεται μια βροντώδης φωνή πίσω του «Πού πας ρε Καραμήτρο; Εδώ, στο πούλμαν!».

Ή κάπως έτσι, τέλος πάντων: ο Παναθηναϊκός, μετά την ήττα- αποκλεισμό από τη Φενέρ την Τρίτη που του έκοψε το όνειρο της επιστροφής στo F4 μετά από μια ολόκληρη πενταετία, ετοιμαζόταν να επιστρέψει στη Αθήνα αεροπορικώς, όμως ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποφάσισε πως οι παίκτες και το προπονητικό επιτελείο θα γυρίσουν οδικώς με το πούλμαν- για «παραδειγματισμό».
Πολλοί σοκαρίστηκαν με την απόφαση (ανάμεσά τους και 4 παίκτες της ομάδας που σήκωσαν το λάβαρο της ανταρσίας κι επέστρεψαν μόνοι τους με αεροπλάνο), όμως τα «καψόνια» παντός είδους είναι σύνηθες φαινόμενο στον ελληνικό αθλητισμό.
Γιατί, όχι: δεν είναι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ο πρώτος διδάξας…

1) Μάκης Ψωμιάδης: Μεγάλη πόρτα θα διαβείς- ή μπορεί και όχι
Στην περίπτωση του Μάκαρου χρειάζονται 8 «διευρυμένες» Πάπυρος Larousse Britannica προκειμένου να χωρέσουν όλα τα κατορθώματά του, όμως ένα από τα καλύτερα που είχε κάνει είχε για πρωταγωνιστή τον τιτάνα Ερίκ Ραμπεσαντρατανά.
Ο Γάλλος ήρθε στην ΑΕΚ με φόντα να γίνει ο σούπερ σταρ της λόγω καριέρας στην Παρί, όμως τον κέρδισαν τα σουβλάκια και ο γύρος και αντί ν’ αποδειχτεί αυτός σωσίβιο σωτηρίας για την άμυνα της ΑΕΚ, έκανε ένα σωσίβιο γύρω από την κοιλιά του.
Θέλοντας να τον διώξει, λοιπόν, με «εύσχημο» τρόπο, ο Ψωμιάδης (κατά δήλωση του ιδίου του Ραμπεσαντρατανά) του άλλαζε τρεις την ώρα την κλειδαριά στο σπίτι, με αποτέλεσμα να τον κάνει να «σκάσει» και να σηκωθεί να φύγει από την Ελλάδα.
Ψιτ, αγαπούλα: πούλα (τρέλα).
2) Σ’ ένα φτηνό ξενοδοχείο να τρυπώσουμε και μέχρι τον ΠΑΟΚ να ξεφαντώσουμε

Φρέσκα, σχετικά, ποδοσφαιρικά κουλούρια: ο Παναθηναϊκός του Στραματσόνι δε βλέπεται ούτε μετά την κατάποση 8 λίτρων ουίσκι σε χαρτοσακούλα και ο Ιταλός προπονητής αποφασίζει τον Νοέμβρη που μας πέρασε- με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης- να «ταμπουρώσει» τους παίκτες της ομάδας μετά τον αγώνα με τον Πανιώνιο στο ξενοδοχείο για 4 ολόκληρες μέρες, μέχρι το επόμενο ματς με τον ΠΑΟΚ.
Το «ζουμί» της όλης υπόθεσης είναι πως αυτό ίσχυσε για όλους τους παίκτες, ανεξαρτήτως αν ήταν τραυματίες ή όχι.
Στις ιταλικές ομάδες είναι σύνηθες φαινόμενο και λέγεται “ritiro”.
Στην Ελλάδα το λέμε «καψόνι».

3) Σωκράτης Κόκκαλης: οι μπουλντόζες προπονούνται υπέροχα
Από τα κορυφαία «έθιμα» στην ιστορία του Ολυμπιακού, με τον Ηλία Πουρσανίδη να είναι αυτός που άνοιξε το δρόμο- σαν άλλη μπουλντόζα- στην προπόνηση με τις… μπουλντόζες: οι άνθρωποι των «Ερυθρόλευκων» θέλουν στις αρχές της περασμένης δεκαετίας να κάνουν τα νεύρα του συμπαθούς Ηλία να θυμίζουν κρόσσια περσικού χαλιού, ούτως ώστε να «σπάσει» και να λύσει το συμβόλαιό του με την ομάδα.
Έτσι, τον στέλνουν να προπονείται μόνος του στου Ρέντη, που εκείνη την περίοδο λόγω βελτιωτικών έργων θυμίζει κέντρο συγκέντρωσης εκσκαφέων. Ο Πουρσανίδης, λοιπόν, πηγαίνει σε καθημερινή βάση και τρέχει παρέα με τις μπουλντόζες, αρνούμενος να τις αφήσει να τον προσπεράσουν στο κατοστάρι.

Αυτό το δρόμο ακολούθησε η διοίκηση του Ολυμπιακού σε μύριες άλλες περιπτώσεις (Χούτος, Οφορίκουε, Ελευθερόπουλος, Αφελάι είναι μερικοί εξ αυτών), αποδεικνύοντας πως η ομάδα του Πειραιά είναι «οδοστρωτήρας».
Εντός κι εκτός γηπέδων.
4) Άρης και δεν είμαι καλά (μετά από τόσες θεάσεις)
Πιθανώς να μην το θυμάται και ο ίδιος πως υπήρξε προπονητής του Άρη, όμως ο Μιχάλ Πρόμπιερζ έκανε κάτι σαν guest εμφάνιση το 2012 από τον πάγκο των «Κίτρινων» κι έμεινε στην ιστορία (μετεξεταστέος): η ομάδα της Θεσσαλονίκης τα ’χει μαντάρα κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης και ο Πολωνός προπονητής αποφασίζει να τιμωρήσει τους παίκτες του με παρατεταμένη βιντεοθεραπεία, από την οποία αυτός… απουσιάζει!
Ο θρύλος λέει πως οι παίκτες του Άρη είδαν το ματς με τον Αστέρα στο βίντεο περισσότερες φορές απ’ όσες έχει δει Ελληνίδα γιαγιά την «Λάμψη» και στο τέλος, με τους αθλητές να έχουν πιο κόκκινα μάτια κι από τον τύπο που έβλεπε κύκλους, μπήκε ο Πρόμπιερζ μέσα και τους τα «έχωσε» κανονικά.
Γίνε Άρης να φρικάρεις.

5) Αυτό θα πει “Original καψόνι”

2011 και η ΑΕΚ γνωρίζει ντροπιαστική ήττα με 6-0 από τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκης». Οι παίκτες σταματάνε το πούλμαν κι αποφασίζουν να επιστρέψουν με ταξί στα σπίτια τους, προκειμένου ν’ αποφύγουν τους οπαδούς της «Ένωσης», οι οποίοι θα τους ζητούσαν τα ρέστα (είχαν πληρώσει, βλέπετε, με 50ευρω).
Αποτέλεσμα; Λίγο πριν τον επόμενο εντός έδρας αγώνα του «Δικέφαλου», περίπου 100 μέλη της Original πηγαίνουν στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει η ομάδα και φέρνουν μαζί τους 30 μισθωμένα ταξί, αναγκάζοντας τους παίκτες να πάνε με αυτόν τον τρόπο στο ΟΑΚΑ!
-«Που πας φιλαράκι;»
-«ΟΑΚΑ».
-«Πω, τέτοια μέρα; Έχει ματς η ΑΕΚ…»
-«Το ξέρω, είμαι το βασικό αριστερό της μπακ», είναι ένας από τους διαλόγους που φημολογείται πως έλαβαν χώρα εντός του κίτρινου αυτοκινήτου.
Την αποκάλυψη, φυσικά, έκανε ταξιτζής που για μία φορά στη ζωή του ήξερε όντως τα πράγματα από μέσα.