29 Απρ 2017

Βραζιλία- Πεδίο μάχης Ρίο και Σάο Πάουλο! Δακρυγόνα και φωτιές για τα μέτρα λιτότητας

Μεγάλο μέρος της Βραζιλίας παρέλυσε την Παρασκευή! Ήταν η μέρα της γενικής απεργίας που κηρύχθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Μισέλ Τέμερ.
 Στο Ρίο ντε Τζανέιρο υπήρχαν παντού αστυνομικές δυνάμεις, ενώ τα δακρυγόνα έπεφταν βροχή.
Από το πρωί της Παρασκευής οι συγκοινωνίες αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα σε όλη τη χώρα, κυρίως στο Σάο Πάουλο, την οικονομική πρωτεύουσα της Βραζιλίας. Στις μεγάλες πόλεις έγιναν ογκώδεις διαδηλώσεις, ενώ σημαντικές οδικές αρτηρίες αποκλείστηκαν σε όλη τη Βραζιλία καθώς στήθηκαν οδοφράγματα με φλεγόμενα ελαστικά αυτοκινήτων, προκαλώντας πολλά μποτιλιαρίσματα.
Στο Ρίο, το κέντρο της πόλης έμοιαζε με πεδίο μάχης: οι βιτρίνες πολλών τραπεζών έγιναν θρύψαλα από τις πέτρες, λεωφορεία πυρπολήθηκαν, όλα τα εμπορικά καταστήματα κατέβασαν τα ρολά. Λίγη ώρα νωρίτερα, περίπου 2.000 διαδηλωτές διαλύθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να τους απομακρύνουν από το κτίριο του πολιτειακού κοινοβουλίου, όπως διαπίστωσαν δημοσιογράφοι της τηλεοπτικής υπηρεσίας του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν επιτόπου.
Στην αρχή της κινητοποίησης, μπροστά στον κλοιό που είχαν σχηματίσει δεκάδες αστυνομικοί, δύο ιθαγενείς με παραδοσιακά κοστούμια χόρευαν γύρω από μια φωτιά μέσα στη μέση του δρόμου. Τα περισσότερα σχολεία έμειναν κλειστά σε όλη τη χώρα, όπως επίσης και τα ταχυδρομεία και πολλές τράπεζες.
Σύμφωνα με το συνδικάτο των μεταλλουργών, 60.000 εργάτες συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση μόνο στο Σάο Πάουλο, ενώ σύμφωνα με τη ομοσπονδία Força Sindical, συνολικά 40 εκατομμύρια εργαζόμενοι πήραν μέρος στην απεργία.
Στο Σάο Πάουλο μία από τις πορείες κατέληξε μπροστά στην κατοικία του προέδρου Μισέλ Τέμερ, ο οποίος περνάει συχνά τα Σαββατοκύριακα στην πόλη από την οποία κατάγεται, μακριά από την πρωτεύουσα Μπραζίλια. «Δεν μπορούμε πια να παραμένουμε σιωπηλοί ενώ μια έκνομη κυβέρνηση, που δεν έχει εκλεγεί, αφανίζει τα δικαιώματα των βραζιλιάνων εργαζομένων», είπε χαρακτηριστικά ένας απεργός τραπεζοϋπάλληλος.
Η κινητοποίηση κηρύχθηκε κυρίως εναντίον της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος και της ελαστικοποίησης της εργασίας που η κυβέρνηση του Τέμερ χαρακτηρίζει απαραίτητα μέτρα ώστε η Βραζιλία να βγει από τη χειρότερη ύφεση της ιστορίας της.
Πηγή: ΦΩΤΟ Reuters
star.gr