19 Απρ 2017

Θρίλερ με βανάκι γεμάτο έγγραφα! Εφυγε τη Μ.Πέμπτη από την εισαγγελία διαφθοράς.

Εφυγε τη Μεγάλη Πέμπτη από την εισαγγελία διαφθοράς. Γιατί η Ελένη Τουλουπάκη ανέλαβε χθες καθήκοντα.

Τα… μυστήρια της Εισαγγελίας Διαφθοράς και δη όσα συνέβησαν στο τέλος της ..
Μεγάλης Εβδομάδας, με ένα βανάκι να φεύγει από το εφετείο γεμάτο κούτες με έγγραφα και υπολογιστές με τις οθόνες τους, τη στιγμή που ολόκληρη η Ελλάδα παρακολουθούσε με κατάνυξη τα Πάθη του Κυρίου και οι υπηρεσίες υπολειτουργούσαν, έφεραν «σοκ και δέος» στον χώρο της Δικαιοσύνης.
Αιφνιδιαστικά και ενεργώντας ακαριαία, η νέα εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη διέκοψε τις διακοπές της και χθες το πρωί εμφανίστηκε στο γραφείο της στο Εφετείο, συνοδευόμενη από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή και τις αλλαγές που φέρνει στη νευραλγική υπηρεσία, από την οποία παραιτήθηκε, λίγες μέρες προτού λήξει η θητεία της, η Ελένη Ράικου. Αλλωστε, η παρουσία της κυρίας Δημητρίου (κάτι που δεν συνηθιζόταν μέχρι σήμερα) δείχνει το ενδιαφέρον της και τη στήριξή της στην κυρία Τουλουπάκη.
Το ερώτημα είναι γιατί αναγκάστηκε η κυρία Τουλουπάκη να επιστρέψει εσπευσμένα;
Η απάντηση έχει να κάνει καταρχάς με την πρώτη της ενέργεια, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν να ζητήσει να γίνει απογραφή όλων των δικογραφιών αλλά και των κινήσεων που έγιναν (διώξεις κ.λπ.) το τελευταίο διάστημα και κυρίως από τη στιγμή της παραίτησης της κυρίας Ράικου και μετά. Γιατί; Δικαστικές πηγές λένε ότι καταγράφηκαν περίεργες κινήσεις το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα -κυρίως- μετά τη δημοσίευση (σε χρόνο ρεκόρ εντός 24 ωρών από την απόφαση του ΑΔΣ με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου) του Προεδρικού Διατάγματος για την ανάληψη καθηκόντων της κυρίας Τουλουπάκη.
Οπως λένε οι ίδιες πηγές, τη Μεγάλη Πέμπτη, που τα πάντα υπολειτουργούν, από την Εισαγγελία Διαφθοράς έφυγε ένα βανάκι γεμάτο κούτες με έγγραφα και υπολογιστές με τις οθόνες τους.
Η πληροφορία εντοπίστηκε από αστυνομικούς και δημοσιογράφους και η επίσημη εκδοχή ήταν πως μεταφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο η δικογραφία για την κύρια σύμβαση των Λέοπαρντ, για την οποία -καίτοι εκκρεμούσε επί μακρόν και συγκεκριμένα η αρχική παραγγελία είχε δοθεί από τον Δημ. Παπαγγελόπουλο πριν από πολλά χρόνια, όταν ήταν προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών- επιλέχθηκε να ασκηθεί ποινική δίωξη τη Μεγάλη Πέμπτη. Το ερώτημα, βέβαια, είναι τι δίωξη ασκήθηκε και εναντίον ποιων;
Επίσης, όπως λένε δικαστικές πηγές, θεωρείται δεδομένο ότι τα αρμόδια όργανα θα ερευνήσουν αν το βανάκι έκανε και άλλες στάσεις προτού φτάσει στο Πρωτοδικείο και αν μετέφερε μόνο τη δικογραφία.
Η υπόθεση των Λέοπαρντ και των εξοπλιστικών, άλλωστε, είχε προκαλέσει και το ρήγμα μεταξύ της κυρίας Ράικου και της ανακρίτριας Ηλιάννας Ζαμανίκα, η οποία επισήμως ανέφερε στους ανωτέρους της πως η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν της είχε αποστείλει χιλιάδες σημαντικά έγραφα από την υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για το οπλικό σύστημα.
Για αυτή την υπόθεση ήδη διενεργείται πειθαρχική έρευνα σε βάρος της κυρίας Ράικου και του εισαγγελέα Ελευθεριάνου. Μάλιστα, προ ημερών η κυρία Ζαμανίκα με νέο έγγραφό της ζήτησε να ασκηθούν συμπληρωτικές διώξεις για δωροδοκία και ξέπλυμα με βάση αυτά ακριβώς τα έγγραφα. Και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απάντηση στο αίτημα από την Εισαγγελία Διαφθοράς και γενικότερα η εξέλιξη αυτού του θέματος. Ολα αυτά, προφανώς, οδήγησαν τον κ. Παπαγγελόπουλο να αναλάβει πρωτοβουλία και να επισπεύσει τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για την ανάληψη καθηκόντων της κυρίας Τουλουπάκη.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ