21 Απρ 2017

Τζιχαντιστές γάζωσαν αστυνομικούς στο Παρίσι -Δείτε βίντεο ντοκουμέντο

Ο τρόμος επέστρεψε στο Παρίσι καθώς χθες το βράδυ ένας τζιχαντιστής, μέλος του Ισλαμικού Κράτους, επιτέθηκε σε αστυνομικούς στα Ηλύσια Πεδία.
 Το αιματηρό περιστατικό σημειώνεται στο παρά πέντε του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το τελευταίο debate μεταξύ των τεσσάρων προεδρικών υποψηφίων!

Σύμφωνα με τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων, ο δράστης που έπεσε νεκρός, κατέβηκε από το αυτοκίνητό του στην πιο διάσημη λεωφόρο του Παρισιού, και  άνοιξε πυρ κατά ριπάς με το καλάσνικοφ εναντίον των αστυνομικών που επέβαιναν σε περιπολικό, ενώ είχαν σταματήσει σε κόκκινο φανάρι. Παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό, οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά. Ο απολογισμός της επίθεσης, εκτός από το νεκρό δράστη, είναι και ένας αστυνομικός νεκρός και δύο σοβαρά τραυματισμένοι. Εις εκ των τραυματιών αστυνομικών είναι βαρύτατα τραυματισμένος και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Στην επίθεση στη λεωφόρο Champs Elysées, εκτός των αστυνομικών τραυματίστηκε και μια γυναίκα που περνούσε από την περιοχή, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού.

Το βίντεο-ντοκουμέντο που φέρνει στη δημοσιότητα η Daily Mirror και δείχνει τη στιγμή της επίθεσης του 39χρονου τζιχαντιστή κατά αστυνομικών το βράδυ της Τετάρτης στο Παρίσι είναι συγκλονιστικό.ΕΔΩ

Οι αστυνομικοί φαίνονται στο βίντεο να απαντούν στα πυρά του «Αμπού Γιουσέφ του Βέλγου», ο οποίος σύμφωνα με το Ισλαμικό Κράτος ήταν αυτός που πραγματοποίησε την επίθεση,όπως αναφέρεται στην ανάληψη ευθύνης που δημοσιοποιήθηκε στο πρακτορείο Amaq. Μάλιστα πρόκειται για άτομο που ήταν γνωστό στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας για την "ριζοσπαστικοποίησή" του, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

 

Τι έχει γίνει γνωστό για τον δράστη
 
Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, το όνομα του δράστη είναι Karim Cheurfi και είχε καταδικαστεί το 2003 σε 20ετη κάθειρξη για επίθεση κατά αστυνομικών που είχε τότε αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό δύο ενστόλων. Όμως λίγα χρόνια αργότερα είχε αποφυλακιστεί μετά από σχετική αίτηση που κατέθεσε.

Η Le Parisien γράφει ότι ο Cheurfi είχε γεννηθεί στη Γαλλία και ζούσε στο Σελ, ένα προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στο όνομα του τζιχαντιστή ήταν καταχωρημένο και το γκρι Audi που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Τετάρτης.

Με αυτό πλησίασε ο 39χρονος τους αστυνομικούς και άνοιξε πυρ εναντίον τους με καλάσνικοφ με το νεκρό αστυνομικό, όπως μεταδίδουν γαλλικά ΜΜΕ, να δέχεται τα φονικά πυρά την ώρα που έτρωγε ένα σνακ.

Το γαλλικό κανάλι BFMTV υποστήριξε ότι είχε χρησιμοποιήσει την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram την οποία χρησιμοποιούν τρομοκράτες λόγω της κρυπτογράφησής της, προκειμένου να εκφράσει την πρόθεσή του να σκοτώσει αστυνομικούς.

Μετά την επίθεση και την ταυτοποίηση του 39χρονου ως δράστη της επίθεσης, αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο σπίτι του με πληροφορίες να αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν όπλα και πυρομαχικά.

Υπάρχει και δεύτερος δράστης
Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, υπάρχει και δεύτερος δράστης, ο οποίος είναι επίσης γνωστός στις διωκτικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δεύτερος δράστης φέρεται να έφθασε νωρίτερα στο Παρίσι από το Βέλγιο με τρένο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuter's, μάλιστα, οι γαλλικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Σε δήλωσή του, λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι «όλα δείχνουν πως το περιστατικό συνδέεται με τρομοκρατία», ενώ εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του αστυνομικού. «Η σκέψη μου είναι στην οικογένεια του νεκρού και τους συγγενείς των τραυματιών», είπε χαρακτηριστικά. 

Το χρονικό της επίθεσης

-Η επίθεση έγινε περίπου στις 9 το βράδυ, τοπική ώρα.Αμέσως, η αστυνομία έδωσε εντολή να εκκενωθεί η περιοχή και να κλείσει η λεωφόρος Champs Elysées, ενώ απομακρύνθηκαν όσοι πολίτες βρίσκονταν σε μεγάλη ακτίνα από το αιματηρό περιστατικό.

-Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και ασθενοφόρα για τη μεταφορά των θυμάτων.

-Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η επίθεση έγινε από έναν άνδρα με Καλάσνικοφ, ο οποίος στόχευε απευθείας στους αστυνομικούς.

-Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο δράστης κατέβηκε από αυτοκίνητο και ο αστυνομικός που δέχθηκε τον πρώτο πυροβολισμό και κατέληξε, βρισκόταν μέσα στο περιπολικό, το οποίο είχε σταματήσει στο φανάρι που ήταν κόκκινο.

-Στην επίθεση συμμετείχε σίγουρα ένα ακόμη άτομο, ενώ δεν αποκλείεται να διαφεύγουν και άλλοι συνεργοί, για τον εντοπισμό των οποίων η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, ζητώντας από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

-Αναφορές κάνουν λόγο και για δεύτερο περιστατικό με πυροβολισμούς, κοντά στο σημείο της αρχικής επίθεσης, πιθανότατα από τον συνεργό του δράστη τον οποίο αναζητά η αστυνομία. Οι αναφορές αυτές διαψεύστηκαν στη συνέχεια ως «ψεύτικος συναγερμός».

-Με εντολή της αστυνομίας αποκλείεται και το Προεδρικό Μέγαρο για λόγους ασφαλείας. Με τα νεώτερα στοιχεία, η αστυνομία κάνει λόγο για σημαντική πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, καθώς συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία.

-Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών τόνισε ότι είναι νωρίς να διευκρινιστεί το κίνητρο της επίθεσης, ζητώντας λίγο χρόνο ώστε να συγκεντρωθούν τα στοιχεία και να εκτιμηθούν από τους αρμόδιους.

-Η γαλλική κυβέρνηση συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας, με δεδομένο ότι σε ελάχιστα 24ωρα θα ξεκινήσει η διαδικασία των προεδρικών εκλογών. Το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες για τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, πριν τις προεδρικές εκλογές, ενώ είχαν εντοπιστεί πιθανοί δράστες σε διάφορα σημεία και είχαν αντιμετωπιστεί.

-Όπως αναφέρουν πηγές της αστυνομίας, ο νεκρός δράστης ήταν γνωστός και βρισκόταν υπό παρακολούθηση από τις αρχές, δίχως να διευκρινίζεται αν τον παρακολουθούσαν ως υποψήφιο τρομοκράτη ή ως εγκληματία. Η πλάστιγγα των πιθανοτήτων, πάντως, γέρνει προς την τρομοκρατική ενέργεια.

-Γαλλικά Μέσα μετέδωσαν ότι έχει εντοπιστεί και ύποπτο πακέτο, το οποίο εξετάζεται από τις αρχές. Κλιμάκια της αντιτρομοκρατικής διεξάγουν έλεγχο στο αυτοκίνητο του δράστη, είτε για τη συγκέντρωση στοιχείων, είτε για τον εντοπισμό πιθανού εκρηκτικού μηχανισμού.

πρωτο θεμα