22 Μαΐ 2017

Κάθε μήνα γίνονται 15 επιθέσεις κουκουλοφόρων στα Εξάρχεια. Ο ρόλος των «πιτσιρικάδων»

Συνολικά 59 επιθέσεις από κουκουλοφόρους έχουν σημειωθεί το πρώτο 4μηνο του 2017 στην περιοχή των Εξαρχείων.
Αυτό σημαίνει ότι γίνονται κατά μέσο όρο 15 καταδρομικές ...
ενέργειες το μήνα, ενώ πέρυσι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016 είχαν σημειωθεί συνολικά 89 επιθέσεις (κατά μέσο όρο οχτώ το μήνα).
Αστυνομικές πηγές αποδίδουν την έξαρση των καταδρομικών ενεργειών σε συνδυασμό παραγόντων: Στη χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας στα Εξάρχεια, στη στρατολόγηση «πιτσιρικάδων» που συμμετέχουν σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο σε επεισόδια αλλά και στο ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα της εποχής λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Από τις 59 φετινές επιθέσεις στα Εξάρχεια οι 22 έγιναν με στόχο τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, ενώ από τις 89 περσινές στο συγκεκριμένο σημείο εκδηλώθηκαν 32.
Επεισόδια εκδηλώθηκαν και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Το Σάββατο ομάδα περίπου 40 κουκουλοφόρων βγήκε από τη Νομική Σχολή, έβαλε φωτιές σε κάδους της οδού Ακαδημίας, προκάλεσε φθορές σε εκδοτήρια της ΕΘΕΛ, έσπασε στάσεις λεωφορείων και ερυθρούς σηματοδότες, ενώ κατέστρεψε δύο αυτοκίνητα.
Δύο ώρες αργότερα άλλη ομάδα κουκουλοφόρων κινήθηκε στην οδό Διδότου και επιτέθηκε με πέτρες κατά της διμοιρίας των ΜΑΤ που βρίσκεται έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Ίδιο ήταν το σκηνικό τα ξημερώματα της Κυριακής όταν άγνωστοι άρχισαν να εκτοξεύουν μολότοφ και πέτρες στους αστυνομικούς που βρίσκονταν στην οδό Τοσίτσα, έξω από το Πολυτεχνείο. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ έγιναν πέντε προσαγωγές.

Τι γινόταν 2015 και 2014

Καλύτερη ήταν η εικόνα στα Εξάρχεια το 2015 και το 2014. Το 2015 είχαν καταγραφεί 46 επιθέσεις (εκ των οποίων οι 26 στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ) και το 2014 συνολικά 40 επιθέσεις (εκ των οποίων οι 21 στην οδό Χαριλάου Τρικούπη). Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν παρατηρήσει ότι πολλά από τα άτομα που προσαγάγονται από τα Εξάρχεια για επεισόδια είναι νεαρής ηλικίας (συνήθως από 16 έως 25 ετών).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το γεγονός ότι σε παλιότερη έρευνα που είχε γίνει από την ΕΛ.ΑΣ. για την ταυτοποίηση ατόμων που συμμετείχαν σε επεισόδια γύρω από το κτίριο του Πολυτεχνείου, διαπιστώθηκε ότι «πιτσιρικάς» είχε επαφές με έγκλειστο ποινικό, ο οποίος ενδεχομένως να του έδινε εντολές για πράξεις που δεν σχετίζονται με επεισόδια αλλά για πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου.
http://www.huffingtonpost.gr-