14 Μαΐ 2017

ΡΩΣΟΣ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑΣ ΚΑΝΕΙ ΜΠΙΖΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Ετοιμάζει διπλό επενδυτικό «χτύπημα» (ΦΩΤΟ)


Διπλή επενδυτική κίνηση στην Ελλάδα εκδηλώνεται από τον Ρώσο μεγιστάνα.
Ο Λεονίντ Λεμπέντεφ, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια μέσω της εταιρίας του Sintez είχε καταθέσει την προσφορά ..
«μαμούθ» των 1,9 δισ. ευρώ για την απόκτηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, επιστρέφει ξανά και βρίσκεται πίσω από την εταιρία Windows International Hellas, θυγατρική της Windows International που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, η οποία έχει καταθέσει στη ΡΑΕ αίτηση άδειας για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ν. Μεσημβρία της Θεσσαλονίκης μέχρι τη Γευγελή της FYROM.
Η προτεινόμενη αρχική χωρητικότητα της γραμμής διασύνδεσης είναι 1,5 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο. Η συνολική απόσταση της ελληνικής πλευράς θα είναι περίπου 50 χλμ. Η αίτηση αφορά σε χορήγηση άδειας υπηρεσιών γραμμής διασύνδεσης φυσικού αερίου η οποία επιτρέπει την πρόσβαση σε τρίτους.
Μία άλλη επίσης εταιρία συμφερόντων Λεμπέντεφ, ζητά επίσης από τη ΡΑΕ κι άλλη άδεια. Είναι η Sintez Green Energy Hellas, θυγατρική της Sintez Green Energy με έδρα στην Κύπρο, που ζητά άδεια προμήθειας φυσικού αερίου, εντός κι εκτός Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς. Η αίτηση αφορά σε αγωγό εφοδιασμού φυσικού αερίου, με συμπιεσμένο και υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Οι πολιτικές αναταραχές στα Σκόπια κι ο ΔΕΣΦΑ
Η αίτηση της Windows International έρχεται σε μία περίεργη χρονική συγκυρία κατά την οποία στη γειτονική FYROM επικρατούν πολιτικές αναταραχές.
Πέραν αυτού, όμως, τον περασμένο Οκτώβριο ο ΔΕΣΦΑ είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την κρατική εταιρία MER της FYROM για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, ο οποίος θα διασυνδέεται με άλλους που περνούν ή θα περάσουν από τη χώρα μας.
Είναι προφανές ότι οι δύο άδειες των εταιριών του Ρώσου μεγιστάνα αποσκοπούν στην προμήθεια φυσικού αερίου στα Σκόπια κατά πάσα πιθανότητα σε επενδύσεις συμφερόντων του που έχουν γίνει στο γειτονικό κρατίδιο, ενώ δεν αποκλείεται να επιδιώκει να πάρει και θέση στα ενεργειακά τεκταινόμενα της περιοχής.
Οι μπίζνες της Windows, της Sintez και του Λεμπέντεφ…
Ας δούμε όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλλεξε το Euro2day.gr, τι κρύβεται πίσω από την Windows International Hellas και πως συνδέεται με τη μεγάλη ενεργειακή Sintez.
Η μητρική της Windows International Hellas (Windows International), έχει συμμετοχές σε ενεργειακές εταιρίες του κ. Λεμπέντεφ.
Η βασική εξ αυτών είναι η Sintez, εταιρία holding, που ιδρύθηκε το 1987 και δραστηριοποιείται στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στο real estate. Έχει ήδη απλωθεί σε Ευρώπη, Αφρίκη και Ασία, ενώ απασχολεί 10.000 εργαζόμενους. Μία εμβληματική για τη Sintez επιχείρηση είναι η Negusneft, η οποία και είχε υποβάλλει το 2013 την προσφορά των 1,9 δισ. ευρώ διεκδικώντας τον τότε όμιλο ΔΕΣΦΑ – ΔΕΠΑ. Πρόκειται για την πρώτη ρωσική ιδιωτική πετρελαϊκή εταιρία και η πρώτη ανεξάρτητη εταιρία που κάνει έρευνες και εκμετάλλευση πετρελαίου στη Ρωσική Αρκτική.
Η Sintez απέκτησε επίσης το σύμπλεγμα «TGK 2″ που αποτελείται από 16 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο. Καταναλώνει ετησίως 2 δισ. κυβικά μέτρα και απασχολεί 5.000 εργαζόμενους.
Για την επένδυση αυτή ο Λεονίντ Λεμπέντεφ, όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, κατηγορήθηκε πως δεν απέδωσε μερίσματα που θα έπρεπε σε δύο μικρομετόχους και τα χρήματα αυτά, μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τα διοχέτευσε στις ΗΠΑ μέσω κυπριακών εταιριών. Κυπριακά δε, μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα αρθρογραφία ρωσικών μέσων ενημέρωσης, εμπλέκουν και τον πρόεδρο της κυπριακής δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην υπόθεση της διοχέτευσης των χρημάτων Λεμπέντεφ, καθώς ο Ρώσος συνεργαζόταν με το δικηγορικό γραφείο του κ. Αναστασιάδη, πριν γίνει πρόεδρος της Κύπρου.
Η Sintez, ήταν η πρώτη ρωσική εταιρία που προσέλκυσε κινεζικές επενδύσεις στη χώρα. Έτσι συνεργάστηκε με τη δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρία Huadian China Corporation κατασκευάζοντας μονάδα παραγωγής ρεύματος 450 MW.
Ήδη στα Σκόπια η ρωσική Sintez έχει κατασκευάσει μονάδα παραγωγής ρεύματος φυσικού αερίου ισχύος 220 MW, ενώ έχει συνάψει και συμφωνία με την κρατική εταιρία θέρμανσης.
Ο Λεονίντ Λεμπέντεφ, ο οποίος σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, έχει ασκήσει αγωγές κατά δύο πρώην συνεταίρων του διεκδικώντας 2 δισ. δολ. από μερίσματα κατά την πώληση μεριδίων τους στην TNK BP, έχει μπει δυναμικά στα Βαλκάνια.
Πληροφορίες θέλουν να ετοιμάζει επενδύσει με κατασκευές μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο στα Βαλκάνια. Ίσως και στη FYROM, για αυτό άλλωστε ζητά άδεια για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου.
Με αμερικανικό fund στα Βαλκάνια
Η Windows International του Λεμπέντεφ έχει εταίρους τη Sintez Green με έδρα στην Κύπρο, και θυγατρική στην Ελλάδα, και είναι ο εισαγωγέας φυσικού αερίου στη FYROM. Έχει επίσης την BalkanUtilities AD εδρεύει στη Βουλγαρία και είναι αδειοδοτημένη εταιρία στον ηλεκτρισμό και στο εμπόριο ενέργειας. Άλλος εταίρος είναι η GS Energy SA, μία εταιρία που εμπορεύεται φυσικό αέριο, αργό πετρέλαιο και ηλεκτρική ενέργεια.
Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό σχέδιο του αγωγού Ελλάδας – FYROM, της εταιρίας συμφερόντων του κ. Λεμπέντεφ, αυτό θα αναπτυχθεί και με τη συμμετοχή, λένε οι πληροφορίες, αμερικανικού fund αλλά και fund στο Λουξεμβούργο.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr
lempentef