27.5.17

Ο Τίλερσον σπάει την παράδοση: Αρνήθηκε να είναι οικοδεσπότης εκδήλωσης για το Ραμαζάνι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ


Ο Ρεξ Τίλερσον αρνήθηκε να είναι ο οικοδεσπότης εκδήλωσης για την έναρξη του Ραμαζανίου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters.

Με την απόφασή του αυτή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σπάει....

παράδοση που υπάρχει εδώ και 20 χρόνια, με ελάχιστες εξαιρέσεις.


Από το 1999 Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί υπουργοί Εξωτερικών είναι οικοδεσπότες σχεδόν κάθε χρόνο ενός δείπνου ιφτάρ για να τιμήσουν την πρώτη ημέρα νηστείας ή μίας δεξίωσης για το Έιντ Αλ Φιτρ (που σηματοδοτεί την έναρξη του Ραμαζανίου) στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ομως, ο Τίλερσον απέρριψε το αίτημα από την υπηρεσία θρησκευτικών και διεθνών υποθέσεων του υπουργείου, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχουν σχέδια αυτή τη χρονιά για κάποια εκδήλωση στο υπουργείο Εξωτερικών για το Ραμαζάνι που ξεκινά σε πολλές αραβικές χώρες σήμερα.

Μουσουλμάνοι ακτιβιστές έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση Τραμπ για μη φιλική συμπεριφορά απέναντι στο Ισλάμ, ιδιαίτερα μετά τις προσπάθειες να απαγορευθεί σε μουσουλμάνους από συγκεκριμένες χώρες να ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ.

Κάθε χρόνο μέλη του Κογκρέσου, μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας και διπλωμάτες από μουσουλμανικές χώρες παρίστανται στην εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών για το Ραμαζάνι, συμβολίζοντας τις αμερικανικές διπλωματικές προσπάθειες για καλές σχέσεις με τις μουσουλμανικές χώρες.

Αν ο Τίλερσον δεν ακολουθήσει την παράδοση αυτή τη χρονιά, αυτό θα μπορούσε να στείλει μήνυμα ότι «δεν είναι τόσο σημαντικό για την κυβέρνηση του να βρίσκεται σε επαφή με τους μουσουλμάνους», δήλωσε η πρώην διπλωμάτης Φάρα Πάντιθ, η οποία επί κυβερνήσεων Μπους και Ομπάμα βοηθούσε στη διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.