24 Μαΐ 2017

Σάντρο Ροσέλ: ο πρόεδρος (της Μπαρτσελόνα) που είχε κάνει την απάτη επάγγελμα

Αν η ζωή είναι μια οριζόντια πτώση, τότε η πορεία του 53χρονου παράγοντα μπορεί να συνοψιστεί σε αυτή τη ρήση του Κοκτώ. Με πτυχίο στα οικονομικά και μάστερ στη διοίκηση επιχειρήσεων, ανακατεύτηκε από νωρίς με τα αθλητικά ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων της ..
Βαρκελώνης το 1992 και στη συνέχεια άρχισε να επεξεργάζεται, αργά, αλλά πάντα μεθοδικά το πλάνο του για να αναδειχθεί σε κορυφαίο διοικητικό ηγέτη της Μπαρτσελόνα. 
Το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» υπήρξε οδηγός του Ροσέλ, όπως καταδεικνύεται εκ των υστέρων από τις πράξεις του. Υπεύθυνος του εμπορικού τμήματος της Nike για την Ισπανία και την Πορτογαλία από το 1996 μέχρι το 1999 και κατόπιν άρχισε τις μπίζνες στη Βραζιλία και στη Λατινική Αμερική, όπου... δικτυώθηκε αποκτωντας τους κατάλληλους (όπως θα φαινόταν στην πορεία) συνεργάτες. 
Το 2002 επέστρεψε στην Ισπανία και ίδρυσε την Bonus Sports Marketing SL, εταιρεία αθλητικού μάρκετινγκ.
Σύμβουλος του Ζοάν Λαπόρτα κατά την προεδρία του και στη συνέχεια πρόεδρος των «μπλαουγκράνα» από το 2010 μέχρι το 2014. Συνοπτικά αυτό είναι το βιογραφικό του. Παράλληλα, βέβαια, ο Ροσέλ διαμόρφωνε και μια άλλη καριέρα, η οποία όπως φαίνεται ήταν γεμάτη από απάτες. 
Ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να «κλέψει» τον Νεϊμάρ από τη Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι του 2013. Μόνο που πετύχει το στόχο του χρησιμοποίησε παράνομα μέσα, όπως αποκαλύπτουν οι έρευνες των αρμόδιων ισπανικών αρχών. 
O Ροσέλ, λοιπόν, ήταν ο πρωταγωνιστής σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα που έχουν γίνει για μια μεταγραφή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Άλλα χρήματα έδωσε η Μπαρτσελόνα, άλλα δηλώθηκαν στις αρμόδιες οικονομικές αρχές, υπέρογκα ποσά διακινήθηκαν κάτω από το τραπέζι. 
Η ισπανική δικαιοσύνη έχει ασκήσει δίωξη στον Νεϊμάρ, στον πατέρα του, αλλά και στον πρώην πρόεδρο των «μπλαουγκράνα», ο οποίος είναι αντιμέτωπος με πενταετή κάθειρξη. 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις του προέδρου της DIS, της βραζιλιάνικης επενδυτικής εταιρείας, που είχε μέρος των δικαιωμάτων του ποδοσφαιριστή.  Η DIS θα παρίσταται ως ενάγουσα στο δικαστήριο, καθώς φέρεται να έχει εξαπατηθεί τόσο από την πλευρά του Νεϊμάρ όσο και από τη Μπαρτσελόνα, με αποτέλεσμα να μην της έχουν αποδοθεί τα χρήματα που έπρεπε για τη μεταγραφή. 
Η εταιρεία κατείχε το 40% των δικαιωμάτων του Νεϊμάρ όταν αυτός έπαιζε στη Σάντος. Έλαβε, όπως έπρεπε, τα 6,8 εκατομμύρια ευρώ από τη μεταγραφή ύψους 17,1 εκατομμυρίων, αλλά όταν τελικά αποδείχθηκε πως τελικά το συνολικό ποσό της μετακίνησης έφτασε τα 86 εκατομμύρια ευρώ κινήθηκε δικαστικά για να πάρει και τα υπόλοιπα χρήματα.
Ο Ντελσίρ Σόντα, πρόεδρος της DIS, υποστήριξε ότι η μετακίνηση του Νεϊμάρ από τη Σάντος στη Μπαρτσελόνα ήταν αποτέλεσμα δωροδοκίας... 
«Από την ημέρα που αποκτήσαμε τα δικαιώματα του Νεϊμάρ, πριν αυτός κλείσει τα 18 χρόνια του, εγώ προσωπικά άρχισα να τον προσέχω σαν να ήταν ο γιος μου. Δεν ήθελα να λείψει τίποτα από τον ίδιο και από την οικογένειά του. Τους πλήρωνα τα πάντα, ακόμα και τις διακοπές των γονιών του στο Λονδίνο, στην Ιερουσαλήμ, όπου ήθελαν. Τους είχα, επίσης, και έναν σωματοφύλακα και έναν σοφέρ. Ο πατέρας του είχε μεγάλη επίδραση πάνω του. Ο πατέρας του είναι, αυτό που λέμε στη Βραζιλία, ένας αλήτης. Eίναι ένας ανεπάγγελτος, ο οποίος έγινε πλούσιος σε ένα βράδυ χάρη στον γιο του. Από την αρχή εκμεταλλεύτηκε τον Νεϊμάρ» ανέφερε αρχικά ο Σόντα και συμπλήρωσε μιλώντας για το πως ο ποδοσφαιριστής βρέθηκε τελικά από τη Ρεάλ στη Μπαρτσελόνα: 
«Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν η πρώτη ομάδα που μας έκανε πρόταση για τον Νεϊμάρ και ο παίκτης είχε απαντήσει θετικά. Η Ρεάλ θα έδινε 65 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν η ρήτρα, και άλλα 10. Τελικά η μεταγραφή του στη Μπαρτσελόνα έγινε επειδή ο Σάντρο Ροσέλ δωροδόκησε τον πατέρα του. Αυτό είναι ένα από τα αδικήματα για τα οποία έχουμε στραφεί εναντίον του και τον κατηγορούμε. Ο Ροσέλ έβαλε χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του πατέρα του ως 'δάνειο'. Έτσι υποστήριξαν. Υπάρχει, επίσης, και ένα ηθικό θέμα καθώς ο Νεϊμάρ αγωνίστηκε με τη Σάντος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της Ιαπωνίας έχοντας ήδη 'εξαγοραστεί' από τη Μπαρτσελόνα».
Στις 9 Δεκεμβρίου 2013, ο Τζόρντι Κάσες, μέλος της... αντιπολίτευσης της Μπαρτσελόνα, κατέθεσε αγωγή κατηγορώντας τον Ροσέλ για «απόκρυψη συγκεκριμένων στοιχείων σχετικά με τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την αγορά του Νεϊμάρ, από τα οποία είναι πιθανό να προκύπτει είτε υπεξαίρεση είτε φοροδιαφυγή». Ήταν προφανές ότι κάποια... λαδιά είχε γίνει! Η αγωγή έγινε δεκτή καθώς υπήρχαν ενδείξεις για εικονικά συμβόλαια. 
Αυτή, βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ροσέλ είχε μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη. Στα χρόνια που έζησε στη Βραζιλία φαίνεται πως ανέπτυξε ιδιαίτερες σχέσεις με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας και βρήκε, επίσης, πρόσφορο έδαφος για να κάνει δουλειές. 
Σε βάρος του υπήρξε, το 2008, καταγγελία για παρατυπίες στη διοργάνωση φιλικού της «σελεσάο» με την Πορτογαλία, καθώς 90% των εσόδων καρπώθηκε εταιρεία συμφερόντων του. 
Η βραζιλιάνικη δικαιοσύνη τον έχει κατηγορήσει για υπεξαιρέσεις και μαύρα συμβόλαια και αντιμετωπίζει ποινές κάθειρξης οκτώ χρόνων. Επίσης, του έχει απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα!
Πριν από μερικές ώρες, ο Ροσέλ συνελήφθη στο σπίτι του κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ουδείς... έπεσε από τα σύννεφα. 
Ο Ροσέλ φέρεται να ήταν, μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βραζιλίας, Ρικάρντο Τεϊξέιρα, οι εγκέφαλοι ενός καλοστημένου κυκλώματος που εκμεταλλευόταν με παράνομο τρόπο δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης αγώνων της «σελεσάο». 
Οι δύο άνδρες φέρονται να έχουν λάβει παράνομα υπέρογκα ποσά (μπορεί να φτάνουν τα 15 εκατομμύρια ευρώ), τα οποία διοχέτευαν σε λογαριασμούς τους σε... οικονομικούς παράδεισους.  H FIFA έχει ζητήσει ενημέρωση από τις ισπανικές αρχές, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι το συγκεκριμένο σκάνδαλο είναι... παρακλάδι του μεγάλου κυκλώματος διαφθοράς που δρούσε στο εσωτερικό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και οδήγησε στην παραίτηση ακόμα και τον Σεπ Μπλάτερ. 
Ο 39ος πρόεδρος της Μπαρτσελόνα δεν ολοκλήρωσε ποτέ τη θητεία του... Έμελλε να είναι έκπτωτος. Υπό τη δίνη του σκανδάλου για την υπόθεση Νεϊμάρ εξωθήθηκε σε παραίτηση αφήνοντας στο πόστο τον σημερινό πρόεδρο, Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου, ο οποίος μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 ήταν αθλητικός αντιπρόεδρος. 
Σήμερα, ο σύλλογος τον οποίο υπηρέτησε δεν του παρέχει καμία στήριξη. Η διοίκηση των Καταλανών κατέστησε σαφές ότι ουδεμία ανακοίνωση πρόκειται να βγει σχετικά με τη σύλληψη του πρώην προέδρου της, ο οποίος κάποτε πόζαρε με τους σούπερ σταρ της ομάδας και τώρα κυκλοφορεί στα κρατητήρια με χειροπέδες... 
    http://www.sdna.gr