23 Μαΐ 2017

«Δεν θα φτάσει μέχρι τις εκλογές» - Τρίζει η καρέκλα του Μητσοτάκη, τι αποκαλύπτουν σε συζητήσεις οι Καραμανλής και Σαμαράς

Ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης αδυνατεί να βρει διέξοδο στο στρατηγικό αδιέξοδο..
που οδηγήθηκε λόγω της εμμονής του στο αίτημα για πρόωρες εκλογές, εντείνεται η υπόκωφη βοή που εδώ και καιρό ηχεί στα ενδότερα της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η ένταση αυτή να πάρει διαστάσεις έκρηξης και να δρομολογήσει ραγδαίες εξελίξεις. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι συζητήσεις και οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει σε διάφορα επίπεδα…
Βουλευτές και στελέχη δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και για τις προοπτικές της παράταξης. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους επισημαίνουν τις πολιτικές αστοχίες και τα λάθη τακτικής της ηγεσίας όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ αυξάνεται ο αριθμός όσων υπογραμμίζουν την ανάγκη να γίνει ένα restart με επανακαθορισμό της στρατηγικής. «Χρειαζόμαστε ένα νέο αφήγημα, αποτελεσματικό, αλλά προ πάντων πειστικό για την κοινωνία», τονίζουν. 
Επιρρίπτουν ευθύνες στην ηγετική ομάδα, διότι αφενός εγκλώβισε την παράταξη στη λογική των εκλογών, χωρίς να υπάρχουν οι μίνιμουμ προϋποθέσεις επιτυχίας, και αφετέρου απέτυχε να διατυπώσει μια εναλλακτική πολιτική πρόταση, εφικτή, που να διαφοροποιεί τη Νέα Δημοκρατία από την κυβέρνηση. Τα στελέχη τονίζουν ότι πρέπει σύντομα να αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για την άρση του αδιεξόδου, ούτως ώστε η παράταξη να βγει από το στρατηγικό τέλμα. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθεί η δυναμική που είχε τους προηγούμενους μήνες και η εκλογική απήχηση να πάρει την κατιούσα. Αν μάλιστα οι επόμενες δημοσκοπήσεις δείξουν να μειώνεται η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε είναι πολύ πιθανό η βουή να γίνει… αντάρα. 
«Δεν θα φτάσει μέχρι τις εκλογές»
Έμπειρα στελέχη, με μακρά θητεία στα δρώμενα της Νέας Δημοκρατίας, αποτιμώντας τη μέχρι τώρα πορεία του Κυρ. Μητσοτάκη, προβλέπουν ένα σχεδόν εφιαλτικό σενάριο: Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι τους ερχόμενους μήνες θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις οι οποίες θα φέρουν μεγάλες ανατροπές, που θα αγγίξουν ακόμη και την ηγεσία. «Η Νέα Δημοκρατία θα πάει στις επόμενες εκλογές με άλλον αρχηγό», υποστηρίζουν. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Αργά ή γρήγορα, λένε, θα γίνει φανερό ότι ο σημερινός πρόεδρος δεν έχει τα φόντα και το πολιτικό εκτόπισμα για να οδηγήσει την παράταξη σε μια ευρεία εκλογική νίκη. Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία (68%-70%) των πολιτών δεν τον θεωρεί κατάλληλο για την πρωθυπουργία κάνει πιο δύσκολα τα πράγματα για τον κ. Μητσοτάκη. Τα εν λόγω στελέχη εκτιμούν ότι η αντίστροφη μέτρηση θα σημάνει αν οι δημοσκοπήσεις των επόμενων μηνών επιβεβαιώσουν την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι η εκτίμηση, και ταυτόχρονα τη στασιμότητα ή και τη μείωση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας. «Τότε ακριβώς θα ανοίξει η συζήτηση για το κατά πόσο ο Κυριάκος μπορεί να κερδίσει τον Τσίπρα ή πρέπει να παραχωρήσει τη θέση του σε άλλο στέλεχος που συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας», σημειώνουν. 
«Δεν μπορεί»
Αποτελεί κοινό μυστικό ότι στη Νέα Δημοκρατία μια μικρή μειοψηφία που κινείται πέριξ του Κυρ. Μητσοτάκη πιστεύει ότι μπορεί αυτός να πετύχει μια εκλογική νίκη και να είναι ένας αποτελεσματικός πρωθυπουργός. Η συνήθης έκφραση του Αντ. Σαμαρά φέρεται να είναι: «Τον στήριξα για να γίνει αρχηγός, αλλά το παιδί δεν μπορεί». Πάνω-κάτω ίδια είναι η εκτίμηση και του Κ. Καραμανλή αλλά και άλλων κορυφαίων στελεχών της παράταξης, όπως ο Β. Μεϊμαράκης. Στο παρασκήνιο υπάρχουν και συζητήσεις και ζυμώσεις σε ό,τι έχει να κάνει με την επόμενη ημέρα, ενώ στελέχη που μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη… μετά Μητσοτάκη εποχή έχουν αρχίσει και κινούνται στο παρασκήνιο. Από πολύ καιρό, ο Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ τη φιλοδοξία του να ηγηθεί της Νέας Δημοκρατίας, με την αρωγή φυσικά του Αντ. Σαμαρά. Καιρό τώρα στήνει τον μηχανισμό του στην παράταξη, ώστε τη δεδομένη στιγμή να είναι έτοιμος.

ΠΑΡΟΝ