23 Μαΐ 2017

Ο πρύτανης, η μονταζιέρα και το... Διάστημα

Κώστας Ζαφειρόπουλος
Eνόψει της οριστικής απόφασης του υπουργού Παιδείας περί αναστολής καθηκόντων του Θανάση Καραμπίνη, την τακτική του αποπροσανατολισμού μέσω της συκοφάντησης με κατασκευασμένες ειδήσεις επιλέγει μέσω της εφημερίδας «Espresso» του Ι. Φιλιππάκη ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.
Στο στόχαστρο του πρύτανη για άλλη μια φορά βρίσκεται ο διεθνώς καταξιωμένος καθηγητής των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος, Βασίλης Τσαουσίδης, ο οποίος έχει ηγηθεί της προσπάθειας να σταματήσουν τα φαινόμενα διαπλοκής στο πανεπιστήμιο.
Στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο, η «Espresso» είχε ως πρώτο θέμα: «Σκάνδαλο μεγατόνων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Αρπαξε 2 εκατ. ευρώ και την έκανε για το Διάστημα. Καταγγελίες-σοκ πρύτανη για καθηγητή που υπεξαίρεσε χρήματα τα οποία προορίζονταν για επιστημονικά προγράμματα».
Το δημοσίευμα αναφέρει πως «ο καθηγητής Τσαουσίδης διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για την υπεξαίρεση ποσού που υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ, καθώς φέρεται ότι πήρε τα χρήματα και έγινε... καπνός. Σύμφωνα με καταγγελίες, ο συγκεκριμένος καθηγητής λάμβανε επί σειρά ετών κονδύλια από προγράμματα της Ε.Ε., αλλά οι εργασίες του για τη δημιουργία εργαστηρίων δεν προχώρησαν ποτέ» αναφέρει η εφημερίδα.
Στη συνέχεια ο πρύτανης του ΔΠΘ καταγγέλλει πως «ο καθηγητής Τσαουσίδης επικαλέστηκε ονομασίες εργαστηρίων που δεν... υπάρχουν στο ΔΠΘ, με τίτλους όπως Εργαστήριο διαδικτυακών πρωτοκόλλων, ενώ το πανεπιστήμιο δεν ήταν ποτέ ενήμερο για όλα αυτά τα ανύπαρκτα εργαστήρια».
Το γεγονός ότι η «Espresso» δημοσιεύει, χωρίς καμία διασταύρωση ή έρευνα, τα απολύτως αναληθή παραπάνω στοιχεία δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση.
Η «είδηση» αναπαράγεται σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και παρουσιάζεται άκριτα από έμπειρους δημοσιογράφους, όπως οι Λυριτζής-Οικονόμου στον ΣΚΑΪ.
Στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, o οποίος φιλοξένησε και τις απόψεις του διωκόμενου καθηγητή, η είδηση παρουσιάζεται ουδέτερα ως μια υποτιθέμενη διαμάχη ακαδημαϊκών.
• Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, Τρίτη 23 Μαΐου.