23 Μαΐ 2017

Γιατρός πρόσωπο με πρόσωπο με το ληστή των νοσοκομείων. Τα στοιχεία-«κλειδιά» της έρευνας

Αξιοποιήσιμα στοιχεία έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει τις έρευνες για τον εντοπισμό των διαρρηκτών που «χτυπούν» νοσοκομεία αφαιρώντας ιατρικό εξοπλισμό.

Από τις κάμερες ασφαλείας του νοσοκομείου Βόλου έχει συλλεγεί υλικό στο οποίο απεικονίζονται οι δράστες, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να προσπαθούν μέσω του αρχείου τους να τους ταυτοποιήσουν οπτικά. Στο νοσοκομείο Βόλου βρέθηκαν, επίσης, δύο σακβουαγιάζ που άφησε πίσω του ο ένας από τους διαρρήκτες. Πρόκειται για άτομο που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με γιατρό του νοσοκομείου με συνέπεια να πανικοβληθεί και να πηδήξει από το παράθυρο του γαστρεντερολογικού ιατρείου των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πήρε μαζί του ένα από τα σακβουαγιάζ που είχε στην κατοχή του με δύο γαστροσκόπια παλαιού τύπου, αξίας περίπου 30.000 ευρώ, ενώ άφησε πίσω του δύο ακόμη σάκους, τους οποίους πιθανότατα θα χρησιμοποιούσε σε εισβολή σε άλλο σημείο του νοσοκομείου.
Οι αστυνομικοί αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι πέραν από τις γνώσεις των δραστών για τα ιατρικά μηχανήματα, οι συνεχείς διαρρήξεις αναδεικνύουν πως υπάρχει ανοικτή ιδιωτική «μαύρη» αγορά που ενδιαφέρεται για την προμήθεια αυτού του ιατρικού εξοπλισμού σε χαμηλότερες τιμές. Το ίδιο εκτιμά και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις το θέμα. Μιλάμε για οργανωμένη συμμορία και για εγκληματίες. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη σπείρα επιλέγει συγκεκριμένα γαστρεντερολογικά μηχανήματα σημαίνει ότι έχει βρει κλεπταποδόχους. Αν υπήρχαν συναγερμοί, πόρτες και παράθυρα ασφαλείας ίσως να μην είχαν γίνει οι συγκεκριμένες κλοπές».
Μετά την διαπίστωση ανάλογης διάρρηξης στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας (στο Βρογχοσκοπικό-Γαστρεντερολογικό-Ενδοσκοπικό εργαστήριο του 4ου ορόφου) από όπου οι δράστες αφαίρεσαν ένα βρογχοσκόπιο, ένα γαστροσκόπιο και δύο κολονοσκόπια, αξίας περίπου 100.000 ευρώ, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι διαρρήκτες χτύπησαν σχεδόν ταυτόχρονα τα νοσοκομεία σε Λαμία και Βόλο.
Στις 15 Μαΐου είχε προηγηθεί η διάρρηξη του νοσοκομείου Άγιος Σάββας στην Αθήνα από το οποίο είχαν αφαιρέσει σύγχρονα μηχανήματα, αξίας περίπου 500.000 ευρώ, τα οποία είχε προμηθευτεί το νοσοκομείο μέσω δωρεών.
Αντίστοιχη κλοπή, χωρίς ίχνη διάρρηξης, διαπιστώθηκε και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, με τον διοικητή κ. Παναγιώτη Νάνο, να υποβάλλει μήνυση κατ’ αγνώστων, ενώ αποφάσισε τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για την κλοπή δύο κολονοσκόπιων και δύο γαστροσκόπιων, εκ των οποίων δύο μη λειτουργικά λόγω βλαβών, από το Γαστρεντερολογικό Εξωτερικό Ιατρείο της Πανεπιστημιακής κλινικής του νοσοκομείου.
Ο ιατρικός εξοπλισμός ήταν παλαιού τύπου και η αξία του υπολογίζεται στις 15.000 ευρώ.
Οι αστυνομικοί μέσω των εγκληματολογικών εργαστηρίων επιχειρούν να εντοπίσουν κοινά «ορφανά» αποτυπώματα και γενετικό υλικό από τις τέσσερις επιθέσεις σε νοσοκομεία. Τυχόν ταυτοποιήσεις που θα προκύψουν θα αποδείξουν ότι πρόκειται για τους ίδιους δράστες.
http://www.huffingtonpost.gr-