30 Μαΐ 2017

Σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών από γνωστή ΜΚΟ

Δικαστική έρευνα παράγγειλε ο Αρ. Πάγος μετά τις καταγγελίες για κακοποίηση αλλά και οικονομική αφαίμαξη των μεταναστών
Ο οικονομικός εισαγγελέας θα διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου,
με αφορμή την επιστολή του επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστου Στυλιανίδη, στην οποία καταγγέλλει τη δράση συγκεκριμένης μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ) για περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αλλά και για οικονομική αφαίμαξη μεταναστών και προσφύγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επίτροπος αναφέρεται στη ΜΚΟ «Save the Children» («Σώστε τα παιδιά»).

Την επίμαχη επιστολή προσκόμισε στην ανώτατη εισαγγελική λειτουργό ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος έφτασε στον Αρειο Πάγο συνοδευόμενος από δύο αλλοδαπούς, εκπροσώπους της ΜΚΟ, που φέρεται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση.
Μάλιστα, τα συγκεκριμένα πρόσωπα έκαναν γνωστό πως επιθυμούν να συμβάλουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης δίνοντας στη Δικαιοσύνη όσα στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους.

Μάλιστα η υπόθεση αποκαλύφθηκε μέσω διαδικασίας «αυτοκάθαρσης», την οποία άρχισαν τα μέλη της ΜΚΟ. Σε δηλώσεις του ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι προσκόμισε την επιστολή του κ. Στυλιανίδη στη μόνη αρμόδια, που είναι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Οι καταγγελίες αφορούν περίπτωση πιθανής σεξουαλικής εκμετάλλευσης δικαιούχων από το προσωπικό της οργάνωσης, αλλά και ενδεχόμενη οικονομική διαφθορά του ίδιου προσωπικού.

Ακόμη, ο κ. Μουζάλας προσκόμισε στην εισαγγελική λειτουργό λίστα με τα κέντρα φιλοξενίας στα οποία δραστηριοποιούνται οι ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων και η καταγγελλόμενη.
Πρόκειται μάλιστα για μια οργάνωση εταίρο του ECHO, δηλαδή του Τμήματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ένα από τα ανθρωπιστικά έργα του.