15 Μαΐ 2017

Μήνυμα Τσίπρα στο Βερολίνο: “Αν το ΔΝΤ δεν μπει στο πρόγραμμα … απλά δεν υπάρχουν και μέτρα …”



Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάρισαν ( μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ, στην Κινα ) πως αν δεν συμμετέχει το Ταμείο στο πρόγραμμα, τότε τα μέτρα το 2019 και το 2020 δεν θα εφαρμοστούν. Παράλληλα υποστήριξαν πως είναι υπαρκτή η κόντρα Σόιμπλε – ΔΝΤ για τη ρύθμιση του
ελληνικού χρέους, διευκρινίζοντας όμως ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο.
Επίσης, επανέλαβαν ότι η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει συνολική συμφωνία, προκειμένου να μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και διαβεβαώισαν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην εγκριθεί η δόση.
«Ήταν μία δύσκολη, μεγάλης διάρκειας συζήτηση και για τεχνικά θέματα» υποστήριξαν για τη συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ, παραθέτοντας πως το Ταμείο «διαμήνυσε με καθαρό τρόπο ότι αν δεν πάρει αυτό που θέλει θα αποχωρήσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί να μεταθέσει το θέμα για μετά τις γερμανικές εκλογές».
Εξάλλου, επανέλαβαν τη θέση του Πρωθυπουργού ότι αν δεν υπάρχει ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν υπάρχουν μέτρα. «Με το που θα πει το ΔΝΤ ότι δεν μπαίνει στο πρόγραμμα, δεν υπάρχουν μέτρα», επέμειναν οι κυβερνητικές πηγές.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, επίσης, ότι δεν είναι υποχρεωτικό στα προγράμματα του ESM να συμμετέχει το ΔΝΤ, αλλά και ούτε αποτελεί νομική υποχρέωση της Ελλάδας. «Είναι θέμα της Γερμανίας να το λύσει, αφού θέλει και χρηματοδότηση (από το Ταμείο)», κατέληξε.
Αναφορικά με τη συμφωνία που τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή, οι κυβερνητικές πηγές επέμειναν ότι μέτρα και αντίμετρα έχουν πραγματική δημοσιονομική επίπτωση 0%. «1% τα μέτρα και 1% τα αντίμετρα. 2,1% για το 2019, 1,9% το 2020 τα μέτρα, το ίδιο και τα αντίμετρα» παρέθεσαν και διευκρίνισαν ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα «είναι πρόβλεψη και όχι δεσμευτικός στόχος».
http://thefaq.gr