30 Μαΐ 2017

ΕΣΥ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕΣ ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΝΤΑΞΗ (ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ) ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΚΑΠΟΤΕ


Με το… σταγονόμετρο εκδίδονται από τις αρχές του 2017 οι νέες συντάξεις, παρά το γεγονός ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή όσων....
βρίσκονται ακόμη και για χρόνια σε αναμονή, με 859 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο υπουργείο Εργασίας έχει σημάνει συναγερμός, καθώς εκτιμάται ότι συνολικά πάνω από 315.000 συντάξεις, κύριες, επικουρικές και εφάπαξ περιμένουν στην ουρά για πληρωμή. Μόνο στον ΕΦΚΑ εκκρεμούν από όλα τα πρώην Ταμεία κύριας ασφάλισης περίπου 135.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη. Από αυτές, οι περίπου 60.000 με 65.000 αφορούν τον νέο τρόπο υπολογισμού που ισχύει με τον νόμο Κατρούγκαλου.
Βέβαια, ένα χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου κι ενώ έχουν «ξηλωθεί» βασικές διατάξεις του, δεν έχει εκδοθεί μία σειρά από υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους που θα ανοίξουν τον δρόμο για την έκδοση των αιτήσεων που εκκρεμούν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά. Παράλληλα, εκκρεμεί και ο επανυπολογισμός όλων των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων προκειμένου έως το τέλος του τρέχοντος έτους να βγουν οι «προσωπικές διαφορές», οι οποίες θα κοπούν, κατά ένα μέρος ή στο σύνολό τους, από το 2019.
«Κλειδί» στις διαδικασίες θεωρείται η μετατροπή του λογισμικού του ΕΦΚΑ ώστε να μπορεί να κάνει χρήση του  Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ, που αντικατέστησε τον Δείκτη Μεταβολής Μισθών που θα εφαρμοστεί μετά το 2020. Επειτα από συνεχείς συσκέψεις και διεργασίες, εντός της εβδομάδας αναμένεται η έκδοση κάποιων από τις τελευταίες εγκυκλίους και αποφάσεις που αφορούν σημαντικές πτυχές του ασφαλιστικού και που η έλλειψή τους  καθιστά αδύνατη την έκδοση των συντάξεων.  Μεταξύ αυτών είναι οι αποφάσεις για τον τρόπο αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, τον υπολογισμό του ποσού  σύνταξης όταν υπάρχει παράλληλη ασφάλιση ή πολύ περισσότερο διαδοχική ασφάλιση, αλλά και η εγκύκλιος για τις αναπηρικές συντάξεις.
Το μεγάλο στοίχημα για τον ΕΦΚΑ είναι η απορρόφηση των 859 εκατ. ευρώ από το δανειακό πρόγραμμα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα στοιχεία του Ηλιος για τους προηγούμενους μήνες δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ το διάστημα Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2016 κατά μέσον όρο εκδίδονταν περίπου 14.000 οριστικές και προσωρινές νέες συντάξεις (13.808 τον Οκτώβριο, 14.196 τον Νοέμβριο και 13.833 συντάξεις τον Δεκέμβριο), τον Ιανουάριο του 2017 εκδόθηκαν 13.299 και τον Φεβρουάριο μόλις 11.941 οριστικές και προσωρινές συντάξεις.
Οι πρώτες οριστικές συντάξεις με τον νέο αυτό τρόπο υπολογισμού ξεκινούν δειλά δειλά να εκδίδονται, παράλληλα με την έκδοση εγκυκλίων από τον ΕΦΚΑ που για ορισμένες περιπτώσεις συστήνουν οι συντάξεις να δίνονται με «σχετική επιφύλαξη». Οι απώλειες σε σχέση με τα ποσά που θα έπαιρναν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου ενδέχεται να φθάσουν και το 30%, κυρίως για δημοσίους υπαλλήλους με πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας (κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ), ασφαλισμένοι στα πρώην ΤΕΒΕ, Ταμείο Νομικών και ΤΣΑΥ, καθώς και ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές.  Ειδικά για όσους συνταξιοδοτηθούν έως το τέλος του 2018 ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει μεταβατικό στάδιο, στις μειώσεις. Ο,τι κερδίσουν βέβαια, στο μεσοδιάστημα, θα χάσουν το 2019, όταν τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος Αχτσιόγλου.
ο κεντροδεξιος